RKW:n paalausverkot 30 vuotta Suomessa

21.11.2018 // Teksti Anne Penttilä

3/2018
RKW-konserni on maailmanlaajuisesti toimiva erilaisten muovikalvojen ja kuitukankaiden valmistaja.

RKW Agri GmbH & Co on ­keskittynyt korkealaatuisten maatalousmuoveihin ja paalausverkkoihin, ja sen Saksassa sijaitseva päätehdas työllistää noin 400 henkeä. Tehtaalla on DIN EN ISO 9001 -laatu­sertifiointi, ja tehtaan tuotteita toimitetaan yli 60 maahan. Suomessa RKW tunnetaan erityisesti Lantmännen Agron valikoimassa ­olevista paalausverkoistaan.

Paalausverkon tärkeimmät toiminnalliset ominaisuudet ovat elastisuus ja vetolujuus. Hyvä elastisuus saa verkon leviämään ja kiristymään myös sivusuunnassa. Paalin ­reunat tulevat tasaisiksi, mikä edesauttaa muovikäärinnän ilmatiiviyttä.

Hyvä vetolujuus tuo työhön taloudellisuutta, koska paali pitää muotonsa kohtuullisella verkkomäärällä. RKW suosittelee käyttämään hyvissä olosuhteissa 2,8 kierrosta verkkoa paalia kohden, jolloin verkkoa kuluu noin 11 metriä yhteen paaliin.

Lantmännen Agron valikoimassa ovat tuotesarjat Agripress, Rondotex Evolutionja Rondotex Im-press, joiden leveydet ovat 1,23–1,30 metriä. Kaikki tuotteet ovat UV-suojattuja. Vetolujuudet vaihtelevat 2 400–2 900 newtonin välillä. Yksinkertaistaen se tarkoittaa, että vetolujuuden ollessa esimerkiksi 2 400 N paaliverkko kestää 240 kilon painoisen punnuksen.

Rehun laatua varmistava aumakalvo

Suomen markkinoilla on muutaman vuoden ajan ollut RKW:n innovatiivinen Combi­film-aumakalvo, joka on alusvakuumikalvon ja aumakalvon yhdistelmä. Polyamidivakuumikalvon vesihöyryn läpäisykyky pakottaa auman peittämisen jälkeen kalvot erilleen tosistaan. Vakuumikalvo imeytyy tiukasti säilörehun pintaan poistaen ilmataskut ja estäen pintarehun virhekäymisen.

Combifilm on 40 prosenttia kevyempi, ­jolloin muovijätettä tulee vähemmän ja myös levittäminen on helpompaa. Myös ajan säästö on merkittävä, koska alus- ja auma­kalvon levittäminen sujuu yhdellä kertaa. Siilopeitteiden ja reunapainojen käyttö on suositeltavaa.

Lue lisää

Paalausverkot ja paalaunarut »

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita