Lantmännen Agron valikoimasta löydät kattavasti tarpeet myös luomutilan tarpeisiin. Viime vuosina olemme kehittäneet valikoimaamme ja mukaan ovat tulleet mm. Ecolan AGRA -luomulannoitteet sekä Lantmännenin oma 10-3-1 luomulannoite.Lisäksi siementen tarjonta on laajentunut ja nykyisin meiltä saat tärkeimmät nurmiseokset, timoteit, apilat sekä useimpia tärkeimpiä viljalajikkeitamme myös luomutuotettuna.

Luomutuotanto Suomessa

Luomusitoumuksen tehneiden tilojen määrä ja pinta-ala on kasvanut tasaisen varmasti viimeisen kymmenen vuoden ajan. Kasvuvauhti on ollut noin 1% peltoalasta vuosittain, paitsi 2019, jolloin uusia luomusitoumuksia ei tehty ja kirjoitushetken ennusteiden mukaan 2020, jolloin kasvu tulee olemaan jopa tätä suurempaa. 2019 luomutuotannossa ja siirtymävaiheessa oli yhteensä 290 000ha, joka vastaa 12,8% kokonaispeltopinta-alasta. Tästä alasta noin 235 000ha oli jo luomutuotannossa ja 55000ha siirtymävaiheissa.

Luomuun siirtymisessä on monia syitä, mutta tärkeimpinä näistä erottuvat talouteen ja kannattavuuteen liittyvät tekijät. Kannattavuusseurannan mukaan luomutuotannon kannattavuus on ollut parempi kuluneina vuosina verrattuna tavanomaiseen tuotantoon. Tähän vaikuttavat verrattain vallinneet korkea viljan hinta ja vähäinen ostopanosten määrä. Luomua toki myös tukee vallitseva trendi ja kiinnostus vähäisempään ympäristökuormitukseen sekä laajemmin arvopohjaiset valinnat. Tärkeimmät tekijät löytyvät kuitenkin kannattavuudesta laadittujen kyselyidenkin pohjalta.

Luomuun voi ja pitää panostaa

Erilaisten tarjolla olevien ostopanosten määrä luomussa on vähäisempi. Korkea viljan hinta kuitenkin mahdollistaa panostukset, ja useisiin vaiheisiin myös luomutuotantoa löytyy erinäisiä panoksia, joilla saatavan hehtaarituoton voi tilalla maksimoida. Näitä ovat mm. ThermoSeed -menetelmä siemenlevintäisten tautien torjuntaan, erilaiset siemenkäsittelyt hivenillä tai biostimulanteilla, kylvölannoitus joko raemaisella Luomulannoite 10-3-1 lannoitteella tai lietteen väkevöinti puuvinassilla, hivenaineiden- ja biostimulanttien käyttö kasvukaudella. Ruokintaa voi myös täydentää eri komponenteilla ja mm. rehunsäilönnän onnistumisen varmistaa joko perinteisillä hapoilla tai biologisella säilönnällä.

Löydät tarkemmin tietoa tuotteista alasivuilta ja tuotesivuilta.

Tutustu Lantmännenin luomulannoitteeseen