Enemmän rasvaa, parempi maitotili

Lantmännen Agron pitoisuusrehut sisältävät fraktioitua rasvaa. Sen ansiosta maidon rasva- ja valkuaispitoisuudet ovat paremmat ja maidosta saadaan parempi tilityshinta. Esimerkiksi 120 lehmän ja kahden lypsyrobotin tilan on oikeanlaisilla rehuilla ja oikeaoppisilla ruokintakäytännöillä mahdollista kasvattaa vuosittaista maitotiliä jopa yli 100 000 euroa.

Pitoisuuksiin vaikuttavat tekijät

Rehujen ja ruokintakäytäntöjen lisäksi maidon pitoisuuksiin vaikuttavat muun muassa eläinaines, lypsykauden vaihe, vuoden aika, poikimakerta ja ympäristön lämpötila. Erityisesti hellestressi alentaa pitoisuuksia.

Maidon muodostusta voidaan säädellä rehuvalinnoilla.

Säilörehun korkea syönti-indeksi antaa perustan runsaalle tuotokselle ja hyville pitoisuuksille. Väkirehumäärän lisääminen nostaa valkuaispitoisuutta, mutta alentaa yleensä rasvaprosenttia, ellei rehussa ole fraktioitua suojattua rasvaa. Tärkkelyspitoinen väkirehu happamoittaa pötsiä, mikä voi johtaa maitorasvan romahdukseen etenkin, jos rehussa on öljymäistä rasvaa. Maissin tärkkelys on hitaammin hajoavaa, joten pötsi kestää sitä enemmän. Maissi mahdollistaa korkeamman maitotuotoksen.

Oleellista on valita ruokintaan oikea rasvan lähde, jonka avulla maidon rasvapitoisuus kohoaa ja rehun hyväksikäyttö tehostuu. Pitoisuusrehujen suojattu fraktioitu rasva on tieteellisissä kokeissa kohottanut maidon rasvapitoisuutta ja EKM-tuotosta noin 2,5 kiloa.

INRA-tutkimuslaitoksen koe: Kolmer rehuseosta tehtiin samalla reseptillä. Eroa oli vain rasvan lähteessä. €KM-rehun rasvalla saatiin paras maidon rasvapitoisuus.

  • Vihreä viiva = EKM-rehun rasva
  • Sininen viiva = Ei lisättyä rasvaa
  • Punainen viiva = Öljymäinen rasva

Tuotosta lisäävät rehut

Pitoisuuksia nostavat EKM®-rehut sisältävät tuotteita Benemilk-, Maituri-, ja Herkku -sarjassa. Tieteelliset kokeet Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa sekä Ranskassa osoittavat, että patentoidut Benemilk-rehut parantavat rehuhyötysuhdetta noin 10 prosenttia. Maidon rasvapitoisuuden kohoamisen vuoksi energiakorjattu maitotuotos kohoaa jopa yli 2 kg/pv.

Maituri 14 000 -rehuissa yhdistyy tasapainoinen energia- ja aminohappokoostumus. Maituri-sarja koostuu Maituri 14 000 -täysrehusta ja Amino-Maituri 14 000 -puolitiivisteestä sekä uudesta Maituri 15 000 -robottirehusta. Lopputuloksena on entistäkin tehokkaampi ruokintakonsepti, jonka avulla nykylehmän geneettinen potentiaali saadaan näkyviin yhä useammalla tilalla.

Herkku-sarjan EKM®-tuotteet Herkku 22 E ja Herkku 26 E kohottavat nimenomaisesti maidon rasvapitoisuutta, sillä ne sisältävät fraktioitua suojattua rasvaa. Herkku EKM® -rehut sopivat erinomaisesti myös seosrehun komponentiksi. Hyvän maittavuuden ansiosta niitä käytetään yleisesti myös lypsyrobotilla houkutus- ja energiarehuna.