Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Enemmän rasvaa, parempi maitotili
Lantmännen Agron pitoisuusrehut sisältävät fraktioitua rasvaa. Sen ansiosta maidon rasva- ja valkuaispitoisuudet ovat paremmat ja maidosta saadaan parempi tilityshinta. Esimerkiksi 120 lehmän ja kahden lypsyrobotin tilan on oikeanlaisilla rehuilla ja oikeaoppisilla ruokintakäytännöillä mahdollista kasvattaa vuosittaista maitotiliä jopa yli 100 000 euroa.
Pitoisuuksiin vaikuttavat tekijät
Rehujen ja ruokintakäytäntöjen lisäksi maidon pitoisuuksiin vaikuttavat muun muassa eläinaines, lypsykauden vaihe, vuoden aika, poikimakerta ja ympäristön lämpötila. Erityisesti hellestressi alentaa pitoisuuksia.
Maidon muodostusta voidaan säädellä rehuvalinnoilla.
Säilörehun korkea syönti-indeksi antaa perustan runsaalle tuotokselle ja hyville pitoisuuksille. Väkirehumäärän lisääminen nostaa valkuaispitoisuutta, mutta alentaa yleensä rasvaprosenttia, ellei rehussa ole fraktioitua suojattua rasvaa. Tärkkelyspitoinen väkirehu happamoittaa pötsiä, mikä voi johtaa maitorasvan romahdukseen etenkin, jos rehussa on öljymäistä rasvaa. Maissin tärkkelys on hitaammin hajoavaa, joten pötsi kestää sitä enemmän. Maissi mahdollistaa korkeamman maitotuotoksen.
Oleellista on valita ruokintaan oikea rasvan lähde, jonka avulla maidon rasvapitoisuus kohoaa ja rehun hyväksikäyttö tehostuu. Pitoisuusrehujen suojattu fraktioitu rasva on tieteellisissä kokeissa kohottanut maidon rasvapitoisuutta ja EKM-tuotosta noin 2,5 kiloa.
INRA-tutkimuslaitoksen koe: Kolmer rehuseosta tehtiin samalla reseptillä. Eroa oli vain rasvan lähteessä. €KM-rehun rasvalla saatiin paras maidon rasvapitoisuus.
- Vihreä viiva = EKM-rehun rasva
- Sininen viiva = Ei lisättyä rasvaa
- Punainen viiva = Öljymäinen rasva
Tuotosta lisäävät rehut
Pitoisuuksia nostavat EKM®-rehut sisältävät tuotteita Maituri-, Opti- sekä Benemilk-sarjasta. Tieteelliset kokeet Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa sekä Ranskassa osoittavat, että patentoidut Benemilk-rehut parantavat rehuhyötysuhdetta noin 10 prosenttia. Maidon rasvapitoisuuden kohoamisen vuoksi energiakorjattu maitotuotos kohoaa jopa yli 2 kg/pv.
Optisarjan uudistetut EKM®-tuotteet Opti 22 sekä Opti 25 kohottavat nimenomaisesti maidon rasvapitoisuutta, sillä ne sisältävät fraktioitua suojattua rasvaa. Opti EKM® -rehut sopivat erinomaisesti myös seosrehun komponentiksi. Hyvän maittavuuden ansiosta niitä käytetään yleisesti myös lypsyrobotilla houkutus- ja energiarehuna.
Maituri 14 000 -rehuissa yhdistyy tasapainoinen energia- ja aminohappokoostumus. Uusi Maituri-sarja koostuu Maituri 14 000 -täysrehusta ja Amino-Maituri 14 000 -puolitiivisteestä sekä Robo-Maituri 14 000 -robottirehusta. Lopputuloksena on entistäkin tehokkaampi ruokintakonsepti, jonka avulla nykylehmän geneettinen potentiaali saadaan näkyviin yhä useammalla tilalla.
Tavoitteena pysyvästi paremmat pitoisuudet
Jaana ja Petteri Kivelän tilalla Perhossa haluttiin alkuvuonna 2019 nostaa maidon pitoisuuksia. Kun yhteistyö Lantmännen Agron asiakkuusvastaava Heidi Kinnusen kanssa alkoi, hän suositteli tilalle Maituri 14 000 -pitoisuusrehua. Tuotostutka-lypsyrobottiseurannan raportilta nähdään, että maidon rasvapitoisuus lähti heti ensimmäisen rehuerän myötä nousuun maaliskuussa 2019 (vihreä).
Muutoksen jälkeen ei Kivelän tilalla ole ollut paluuta aiempiin lukemiin. Vuodet 2019 ja 2020 erottuvat selvästi vuodesta 2018 (oranssi). Maidon rasvapitoisuus nousi pysyvästi yli kolmella kymmenyksellä. Valkuaispitoisuuden muutos oli maltillisempi, mutta sekin nousi.
Vuotuista vaikutusta maidosta saatavaan hintaan laskettaessa ei puhuta tuhansista, vaan kymmenistä tuhansista euroista. Kivelän karja on korkeatuottoinen, tämän vuoden EKM nousee yli 13 000 kilon, mikäli kaikki menee hyvin. Lehmiä on yhden robotillisen verran, ja rotuna on holstein.