Juomarehulaskuri

Ota käyttöön Lantmännen Agron uusi digityökalu, laskuri juomarehulle tai maidon ja juomarehun seokselle.

Työskenteletkö päivittäin juottovasikoiden ruokinnan parissa? Oletko kiinnostunut helpottamaan ja nopeuttamaan juomajauheen määrän laskemista? Entä onko välillä tarpeen jatkaa täysmaitoa juomarehulla, ja laskea silloin tarvittava määrä juomarehua ja vettä? Jos vastasit kyllä, ota käyttöösi Lantmännen Agron juomarehulaskuri helpottamaan työtäsi.

Juomarehulaskurin avulla voit vakioida juoman kuiva-aineprosentin 

Juottovasikoiden ruokinnassa tärkeää on, että juoman kuiva-aineprosentti on päivästä toiseen mahdollisimman sama. Koska vesi ei sisällä energiaa tai muita ravintoaineita, vasikan kasvu on riippuvainen päivittäin ruoansulatuskanavaan saadun kuiva-aineen määrästä. Vasikalle annettaessa joka päivä sama määrä juomaa, on juoman kuiva-aineprosentti se, joka määrää juoman kautta saadun kuiva-aineen.

Eri eläinryhmistä erityisesti vasikat hyötyvät siitä, ettei ruokinnassa ole vaihtelua, muuten lopputuloksena on helposti vastustuskyvyn alenemista, ruoansulatushäiriöitä ja ripulia. Kun haluat ehkäistä ruokintaperäiset ongelmat, vakioi juoman kuiva-aineprosentti. Juomarehulaskuri auttaa siinä.

Juomarehun, kuten kaikkien muidenkin rehujen, tilavuuspainossa on vaihtelua toimituserien välillä. Jos juomajauhe annostellaan mitalla, on lopputuloksena vaihteleva määrä juomajauhetta painoyksikkönä ilmaistuna, siis grammoina tai kiloina. Tätä kautta tulevan vaihtelun estämiseksi juomaa valmistettaessa juomajauhe tulisi aina punnita puntarilla.

Juomarehulaskurin ohje

Juomarehulaskuri sijaitsee osoitteessa https://juomarehulaskuri.lantmannenagro.fi/

Mikäli käytät täysmaitoa, ja haluat sekoittaa siihen juomarehua, aloita mittaamalla täysmaidon Brix-arvo. Syötä se ensimmäiseen kenttään pudotusvalikkoa käyttäen. Mikäli täysmaitoa ei käytetä, voit sivuuttaa tämän kohdan.

Toisiksi ylimpään kohtaan ”Maidon määrä litroissa” kirjoita käytettävissä olevan täysmaidon määrä. Mikäli täysmaitoa ei käytetä, syötä kenttään numero 0.

Valmiin juoman kuiva-ainetavoiteprosentti on hyvä olla päivästä toiseen sama. Tämä on päätettävissä oleva arvo, joka on tilakohtainen. Suositeltavaa on nostaa juoman kuiva-aine korkeintaan 15 prosenttiin.

”Juoman kokonaismäärä litroissa”-kohtaan laitetaan lopullisen juoman haluttu määrä.

Lopputulos näkyy vihreänä tekstinä sivun alaosassa, siis montako kiloa juomajauhetta ja montako litraa vettä on käytettävä.

Esimerkki: Käytettävissä on täysmaitoa 30 l. Se ei yksinään riitä kaikille vasikoille, vaan lopullinen tarvittava määrä on 50 l. Halutaan tietää, paljonko juomajauhetta ja vettä on käytettävä, jotta lopputuloksena on 50 l juomaa, jonka kuiva-aineprosentti on 14.

1. Mitataan maidon Brix optisella tai digitaalisella mittarilla. Tulos tässä esimerkissä on 10,8 %, joka valitaan pudotusvalikosta:

2. Toiseen kohtaan merkitään käytettävissä olevan maidon määrä litroissa, tässä esimerkissä 30.

3. Valmiin juoman kuiva-ainetavoiteprosentti laitetaan esimerkissä olemaan 14 %.

4. Viimeiseen kenttään laitetaan lopullisen juoman haluttu määrä, joka on tässä esimerkissä 50 l. Lopputulos näkyy sivun alaosassa. 30 litraan täysmaitoa on sekoitettava 3,3 kg juomajauhetta sekä 18 litraa vettä. Kun sekoitus on tehty, niin käytettävissä on 50 litraa juomaa, jonka kuiva-aineprosentti on 14 %.

Juomarehulaskuri toimii selaimessa, ja sitä voi käyttää puhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Käyttöoikeuksia ei ole rajattu, joten jokainen navetalla työskentelevä voi sitä käyttää menemällä osoitteeseen https://juomarehulaskuri.lantmannenagro.fi/. Numeroarvot eivät tallennu laskuriin.

Alla pdf-ohjeet tulostettavaksi, ja siinä myös vinkit laskurin lisäämiseen puhelimen aloitusnäytölle, jolloin sivun avaaminen on nopeaa ja helppoa älypuhelimella.

Tulosta juomarehulaskurin ohjeet (pdf)