Maiturimix

Maiturimix on uusi digitaalinen työkalu, joka avustaa seosrehun teossa ja kerää dataa toteutuneesta ruokinnasta. Maiturimixin laskuriominaisuudet helpottavat elämää, sillä se laskee reaaliajassa tarvittavat muutokset satsikokoon ja korjaa reseptin säilörehun kuiva-aineen muuttuessa.

Miten Maiturimix toimii?

Maiturimix toimii puhelimen selaimessa, ja on riippumaton apevaunun/-sekoittimen merkistä. Maiturimenu®-ruokinnansuunnitteluohjelmalla tehty tai sinne lisätty resepti tulee automaattisesti rajapinnan kautta puhelimeen.

Ennen kuin seosrehua aletaan sekoittaa, muokataan satsikoko halutuksi. Sitten lisätään komponentit yksi kerrallaan niin, että vaa’an lukema täsmää Maiturimixin lukemaan. Taarausta tai laskinta ei tarvita missään vaiheessa.

Jos jotakin komponenttia menee enemmän kuin on tarkoitus, toteutunut vaakalukema päivitetään Maiturimixiin, joka ottaa sen automaattisesti huomioon seuraavan komponentin kohdalla. Näin seuraavaa komponenttia ei tule lisättyä vähemmän kuin pitäisi.

Mikäli puolestaan on tarve skaalata koko resepti ensimmäisenä laitettavien säilörehujen painon mukaan, tämänkin Maiturimix tekee puolestasi. Kaikki tilat eivät skaalaustoimintoa tarvitse, joten asetuksen saa otettua pois päältä.

Datan laatuun voi itse vaikuttaa, ja on oma valinta, haluaako Maiturimixiä käyttää pilkuntarkasti vai suuripiirteisemmin. Tarkassa käytössä rehujäännös lisätään ruokintapöydän tyhjennyksen jälkeen ohjelmaan. Koska seosrehua syöneen ryhmän eläinmäärä on ylhäällä, saadaan näillä tiedoin laskettua tarkka eläinkohtainen syönti.

Kuiva-ainemittauksen hyödyntäminen heti

Aina ei ole tarvetta tehdä uutta ruokintasuunnitelmaa säilörehun kuiva-aineen muuttuessa. Kun säilörehusta on mitattu uusi kuiva-ainepitoisuus, käyttäjä syöttää sen Maiturimixiin, joka laskee korjatun reseptin heti. Tämä säästää aikaa.

Koska muiden komponenttien kuiva-ainepitoisuudet eivät ole muuttuneet, niiden määrät eivät muutu, vaan ainoastaan sen säilörehun, joka on märempää tai kuivempaa kuin ruokintasuunnitelmaa tehdessä.

Mikäli säilörehun uusi kuiva-ainepitoisuus on korkeampi kuin aiemmin, sitä tarvitaan tuorekiloina vähemmän, jotta sama määrä kuiva-ainetta kertyy. Vastaavasti jos säilörehu on märempää kuin aiemmin, sitä tarvitaan tuorekiloissa enemmän, jotta ape ei väkevöidy. Tämä sen takia, että vesi ei sisällä ravintoaineita ja väkirehuprosentti lasketaan aina kuiva-aineessa.

Suomenkielinen tuki

Maiturimix on Lantmännen Agron oman tuotekehityksen tulos, ja se on kehitetty yhdessä asiakkaidemme kanssa. Kaikissa sen käyttöön liittyvissä kysymyksissä palvellaan suomeksi.

Kyseessä on lisenssimaksullinen työkalu, joka ei kuitenkaan tarvitse minkäänlaisia muita investointeja, koska yhteyttä rautaan ei ole. Käyttöönottoa ei tarvitse tehdä paikan päällä, mikä myös pienentää kuluja.

Lisenssi ei ole riippuvainen rehuasiakkuudesta. Täyden hyödyn Maiturimixistä robottitila saa yhdessä Tuotostutka-lypsyrobottiseurannan kanssa, sillä sieltä saadaan maidontuotantotiedot yhdistettyä tulevaisuudessa Maiturimix-datan kanssa.

Kiinnostuitko? Kysy lisää Lantmännen Agron asiakkuusvastaavilta.