ThermoSeed-tekniikka on merkittävä askel kohti ympäristöystävällisempää kasvinviljelyä.

ThermoSeed on patentoitu, kuumaan vesihöyryyn perustuva menetelmä, joka tuhoaa siemenessä olevat taudinaiheuttajat ja nopeuttaa siemenen kasvuunlähtöä. Menetelmällä voidaan korvata perinteinen kemikaaleihin perustuva peittaus. Suomen ensimmäinen ThermoSeed-tuotantolinja on valmistunut Vihervakan tuotantolaitokselle Pöytyälle ja maailman puhtaimman siemenen tuotanto on aloitettu. Tuotantolinjan kapasiteetti riittää noin 15 000 tonnin eli 375 rekkakuorman tuottamiseen vuodessa.

Tehokkaassa ja turvallisessa ThermoSeed-menetelmässä kasvitauteja torjutaan käsittelemällä siemen kuumalla höyryllä. Vesihöyry on kestävä ja ekologinen vaihtoehto siemenen käsittelyyn. Jokainen siemenerä saa uniikin, juuri sille sopivan höyrykäsittelyn. ThermoSeedillä saadaan kemiallisten peittausaineiden veroinen teho siemenlevintäisiä tauteja vastaan ilman kemikaaleja.

Vesihöyry murtaa itämislevon ja nopeuttaa orastumista

ThermoSeed-menetelmä sopii niin vehnän, ohran, kauran kuin rukiinkin viljelyyn, ja lisäksi luomutiloille. Kuumaan vesihöyryyn perustuva menetelmä murtaa siemenen itämislevon, jolloin saadaan tasainen orastuminen. Menetelmällä siemenen kasvuunlähtö on jopa päivää nopeampi kuin kemiallisessa peittauksessa.

 ThermoSeed sopii kaikille viljelysmaille. Menetelmällä saadaan sama satotaso kuin kemiallisella siementenkäsittelyllä, mutta erittäin turvallisesti ja ympäristöystävällisesti. ThermoSeed-siemenen hinta on sama kuin kemiallisesti peitatun. Lisäksi mahdolliset jääntisiemenerät voidaan käyttää normaalina kauppaviljana tai rehuna, mikä on menetelmän merkittävä etu peitattuun viljaan nähden.

Edut ympäristön kannalta

Käyttäjä ei altistu terveydelle haitallisille kemikaalien pölyille. Ei haitallisia ympäristövaikutuksia.

Edistää kestävää maataloutta ja elintarviketuotantoa. Noudattaa EU:n integroitua tuholaistorjuntaa koskevaa direktiiviä

Tarjoaa terveellisen työympäristön ilman kemikaaleille altistumista. Käsitelty siemen voidaan käyttää eläinten ­ruokinnassa tai myydä viljana muun sadon mukana

Tilakeskukselle ei jää siemenerien ­loppuja, jotka houkuttelevat tuhoeläimiä.

ThermoSeed tarjoaa turvallisen ja puhtaan vaihtoehdon

Siementä on turvallista käyttää, sillä se pölyää vähemmän kuin peittaamaton tai kemiallisesti käsitelty siemen. ThermoSeed-siemen on niin puhdasta, että ei ole haitaksi, vaikka se päätyisi sellaisenaan lapsen tai lemmikin suuhun. 

Ruotsissa ja Norjassa jo puolet siemenviljasta ilman kemiallista peittausta

ThermoSeed-menetelmä on kehitetty 90-luvun alussa Ruotsin maatalousyliopistossa Uppsalassa. Menetelmä on myös patentoitu. Nykyään jopa puolet Ruotsissa ja Norjassa käytettävästä siemenestä on ThermoSeed-käsiteltyä. Menetelmään on investoitu myös useissa muissa Euroopan maissa.  Tulevana kautena menetelmällä käsitellään maailmalla vuosittain lähes 100 000 tonnia siemeniä. Tällä määrällä voidaan kylvää noin 400 000 hehtaarin kylvöala, joka Suomessa vastaisi lähes puolta viljantuotantoalastamme. 

ThermoSeed – vaihtoehto kemialliselle peittaukselle

  • sopii kaikille viljoille sekä luomuviljelyyn
  • ei tarvetta kemialliselle peittaukselle
  • käsitelty vilja on turvallista ja sitä voidaan käyttää rehuna
  • murtaa itämislevon ja nopeuttaa kasvin alkukehitystä

Lisätietoja

Juho Urkko

myyntijohtaja

Työssäni Lantmännen Agrossa vastaan Viljelyohjelman kehittämisestä siementen, lannoitteiden ja viljelymenetelmien osalta. Käytännön kokemusta karttuu viljelyksiltä kotitilalta Pirkanmaalta, jossa viljelemme syys- ja kevätviljoja sekä öljykasveja. Mielenkiinnon kohteina viljelyn kehittämisen lisäksi ovat metsä ja metsästys.

Lisää tietoa

Heikki Alastalo

myyntipäällikkö, tuotantotarvikkeet

Maatalousekonomian maisteri ja kasvinviljelytilan viljelijä Varisinais-Suomesta. Lantmännen Agrossa toimin siemenyksikön myyntipäällikkönä ja käytännön viljelykokemuksia kertyy omalta maatilalta Paimiosta. Kirjoituksissani pyrin yhdistämään viljelykokemukseni ja toimenpiteet kannattavaan ja tehokkaseen kasvinviljelyyn.

More information