Vasikoiden onnistunut vierihoitokoe somerolaisella maitotilalla

Mustialasta agrologiksi valmistuva Eveliina Nummila tutki lopputyössään osa-aikaisen vierihoidon vaikutuksia vasikoiden kasvuun, terveyteen ja käyttäytymiseen. Lisäksi työssä selvitettiin vierihoidon taloudellisia vaikutuksia kasvutulosten lisäksi työnajansäästön ja maitotulon menetyksen kautta. 

Koe toteutettiin Somerolla Eveliinan avopuolison Vili Virtasen perheen navetassa Maitosilta Oy:ssä. Tilalla oli kertaalleen aiemminkin kokeiltu lyhyesti kahden viikon ajan vierihoitoa vuoden 2022 maaliskuussa. Tuolloin vierihoito toteutettiin kokoaikaisena ja haasteeksi koettiin mm. vasikoiden karkailu.

Eveliinan lopputyön kuukauden vierihoidon koejakso toteutettiin osa-aikaisena ja siitä saadut positiiviset tulokset ovat rohkaisseet tilaa jatkamaan osittaista vierihoitoa omalle tilalle jäävien lehmävasikoiden kasvatuksessa.

Kokeen aikana havaitut positiiviset vaikutukset vasikoiden kasvuun, terveyteen ja käyttäytymiseen rohkaisivat Maitosilta Oy:tä jatkamaan vierihoitoa. Tällä hetkellä tilalle jäävät lehmävasikat ovat vierihoidossa saman ajan kuin niiden emät viettävät VIC-osastolla, eli kahden viikon ajan.

Ajankohtaisuus ja käytännönläheisyys ohjasivat aihevalintaa

Vierihoito vasikan alkukasvatuskäytäntönä on alkanut puhututtaa sekä tuottajia että kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän myös Suomessa. Koska siitä ei tuottajille makseta lisäkorvausta, ovat vierihoidon suorat kustannukset ja toisaalta taas hyödyt erittäin tärkeää tietoa vierihoitoa harkitseville tiloille. 
–    Halusin tehdä työn jostain ajankohtaisesta asiasta, josta olisi myös selkeää käytännön hyötyä, kertoo Eveliina aihevalinnastaan.

Kirjallisuuskatsauksen ja käytännön koejakson lisäksi Eveliina haastatteli kahta suomalaista tilaa heidän käytännön kokemuksistaan vasikoiden vierihoitoon ja imettäjälehmien käyttöön liittyen, mikä auttoi koejakson käytännön osuuden suunnittelua ja toteutusta.

Meijerin tuottajamatkalla Norjassa Eveliina ja Vili näkivät toimivan vierihoitosysteemin robottitilalla myös käytännössä.
–    Oli iso apu, että aiheeseen pääsi tutustumaan muiden kokemusten kautta käytännössä jo ennakkoon, Eveliina summaa.

Vasikoiden vierihoitoa norjalaisella robottilypsykarjatilalla. Vierihoito ei aina vaadi kestokuivikekarsinaa vaan sen toteuttaminen onnistuu parsisysteemissäkin.

Vierihoitokokeen toteutus

Kokeen kesto oli kuukausi ja koejakso toteutettiin marraskuussa 2023. Kokeeseen osallistui yhteensä kahdeksan lypsyrotuista lehmävasikkaa, jotka jaettiin sattumanvaraisesti varhaisvieroitettujen ja vierihoidettujen vasikoiden ryhmiin.

Vierihoidetut vasikat jäivät VIC-osastolle, jossa ensimmäiset kaksi viikkoa niiden omat emät hoitivat niitä. Tämän jälkeen emä siirtyi lypsävien pääryhmään, ja vasikat jäivät muiden emien hoidettavaksi. 
–    Halusin ottaa kokeeseen vain lypsyrotuisia, ettei perimä vaikuttaisi kasvutuloksiin. Valikoimalla vain lehmävasikoita päästään seuraamaan myös vierihoidon mahdollista vaikutusta maitotuotokseen ensikkokaudella, Eveliina kertoo koeasetelmista.

Varhaisvieroitetut vietiin syntymänsä jälkeen vasikkalaan, jossa niille juotettiin ensimmäisen viikon maitojuoton jälkeen Valion Startti -juomarehua. Vierihoidetutkin vasikat siirrettiin toiseksi juottokuukaudeksi vasikkalaan, jossa ne saivat saman verran juomarehua kuin varhaisvieroitettujenkin vasikoiden ryhmä (1300 g juomarehujauhetta päivässä).

Molemmissa ryhmissä ternimaidon saanti varmistettiin pakastetulla, hyvälaatuisella ternimaidolla.

Maitosilta Oy:n vasikoiden alkukasvatusrehuna oleva vasikka-ape on lokakuusta lähtien tehty Lantmännen Agron valmistamasta Vasikan Herkku TMR -rehusta, oljesta ja melassista. Ape maittaa vasikoille erinomaisesti ja entistä kiiltävämmäksi muuttunut karvapeite kertoo tasapainoisesta ravinteiden saannista. Lisäksi vasikoilla on vapaasti puhdasta vettä tarjolla, mikä on edistää pötsin kehitystä.

Kokemukset vierihoidosta vastasivat hyvin odotuksia

Vierihoidosta saadut tulokset vastasivat Eveliinan mukaan suurimmaksi osin odotuksia. Tärkeimmiksi hyödyiksi nousivat:
- Työajan säästö
- Parempi päiväkasvu (+104 g/pvä verrattuna varhaisvieroitettuihin)
- Luottavaisempi suhtautuminen ihmiseen
- Nopeampi ryhmäytyminen vasikkalaan siirrettäessä
- Parempi terveys

Monista eduistaan huolimatta vierihoitoon liittyy myös haasteita ja niitä havaittiin tässäkin kokeessa:
- Kalliimmat juottokustannukset (135,91€/kk)
- Suurempi kokonaiskustannus myös työajansäästö huomioituna (115 €/kk)
- Emien vieroitusstressi varhaisvieroitusmenetelmää suurempi 

Maitosilta Oy:ssä oli valmiiksi erinomaiset tilat vierihoitoakin ajatellen. Eveliinan vasemmalla puolella näkyvä pujahdusaukko mahdollistaa vasikoiden kulun vasikkapiiloon, johon vasikat osa-aikaisessa vierihoidossa myös suljetaan yön ajaksi.

Vasikoiden vierihoitoon siirtymisessä oleelliset asiat

Huolimatta korkeammista alkukasvatuskustannuksista, voi vasikoiden parempi terveys ja kasvu näkyä positiivisesti tulevan lypsylehmän tuottavuudessa ja kestävyydessä. Lisäksi entistäkin tyytyväisemmät vasikat ovat mukavia hoidettavia ja niiden tarkkailu voi lisätä työntekijöidenkin työhyvinvointia. Ei siis ihme, että menetelmä kiinnostaa. 

Eveliinan vinkit vierihoitoa harkitseville:

  • Onnistuu erilaisissa olosuhteissa (kestokuivike, makuuparsi-systeemi)
  • Vasikat juovat neljänneksistä epätasaisesti, lisää robottilypsyn valvontatarvetta
  • Tankkiin menevä maitomäärä vähenee
  • Ternimaidonsaannin voi varmistaa juottamalla/letkuttamalla hyvälaatuista pakastettua ternimaitoa
  • Vierihoito tehostaa toimintaa – vasikoiden siirrot ryhminä, vähentää vasikkalan kuivitustarvetta 
  • Vasikkalaan siirron jälkeen vasikat on helpompi saada tarvittaessa juomaan tutista, jos peittää  niiden silmät esim. tuubihuivilla
  • Osa-aikaisena toteutettu vierihoito edistää kuivarehun syöntiä ja vähentää vieroitusstressiä
  • Vasikkapiilossa on helppo pitää kuivarehuja vapaasti saatavana ja seurata syönnin kehitystä
  • Emien vieroitusstressi helpottaa muutamassa päivässä

Maitosilta Oy:n VIC-osastolla on erinomaiset tilat sekä VIC-lehmille että vasikoille. Matka ruokintapöydälle ja juomaan on lyhyt. Katossa oleva helikopterituuletin tasaa lämpötilaa ja viilentää kesäkaudella.

Lue koko Eveliinan vierihoidosta laatima ansiokas opinnäytetyö kokonaisuudessaan osoitteesta: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403255062 

Ja jos aihe kiinnostaa tutkimusmielessä, niin hyödyllisen vierihoitotiedon lisäksi opinnäytetyössä on esitetty myös mielenkiintoisia jatkotutkimuskohteita.

Työn toimeksiantaja Lantmännen Agro Kauppiaat Oy ja allekirjoittanut kiittävät Eveliinaa ja Maitosilta Oy:tä hyvästä yhteistyöstä ja toivotamme menestystä jatkossakin!

Teksti: Kirsi Kause
Kuvat: Eveliina Nummila, Kirsi Kause