Vasikat oppivat käymään automaatilla yleensä muutamassa päivässä.

Maittavaa laatujuomaa vasikoille

19.10.2018 // Teksti ja kuvat Outi Rantala

3/2018
Kunnolliset energia- ja valkuaisarvot olivat tärkeä kriteeri, kun Östergårdit valitsivat juomarehua sonnivasikoilleen. Alkuvaihe vasikan kasvatuksessa ja ruokinnassa ratkaisee muun muassa sen, miten hyvin märehtijän pötsi kehittyy.

Vasikat tepastelevat tottuneesti juotto­automaatille. Heta ja Reijo Östergård kasvattavat sonnivasikat ”ternistä teuraaksi”.

– On laadunvarmistusta juottaa omat vasikat itse. Easymil-juomarehu löytyi teurastamon neuvojan vinkistä. Aluksi olimme hieman skeptisiä, mutta käytäntö on osoittanut juomarehun edut. Vasikat voivat hyvin ja kasvavat sopivaa tahtia, Heta Östergård kertoo.

Siikaisten Leväsjoen kylässä sijaitsevalla tilalla asutusta on ollut jo 1780-luvulta.

– Tämä on kotitilani, ja edustan tilalla neljättä sukupolvea meidän sukuamme. Aikoinaan, kun isoisäni remontoi taloa, hirsistä löytyi vuosiluku 1829. Muutama vuosi sitten remontin yhteydessä totesimme, että talossa on kolmen eri aikakauden hirret, kertoo Heta Östergård.

Pariskunnalla työnjako toimii siten, että isäntä vastaa peltopuolesta ja eläinten muonituksesta, emäntä pikkuvasikoista ja kirjallisista töistä.

– Toki kivisillä pelloilla on aina tarvetta riuskalle emännälle kivien keräämisessä.

Reijo ja Heta Östergård kasvattavat vasikoita Siikaisten Leväsjoella.

Terveys edellä

Tilalla on sonnivasikoiden lisäksi myös teurashiehoja. Jatkuvatäyttöisessä järjestelmässä on varau­duttava tautipaineeseen. Tauteja pidetään loitolla paitsi laadukkaan ruokinnan avulla myös jatkuvalla terveydentilan seurannalla.

– Eläinlääkäri käy kerran kuukaudessa nupouttamassa ternivasikat, ja samalla eläinten terveydentila tarkistetaan. Päivittäinen kuumeen mittaus on yksinkertainen tapa maallikolle havaita, jos vasikan terveydentilassa on muutosta. Kuume on yleensä hengitystiesairauksien ensimmäisiä oireita, ja siinä vaiheessa pystytään saamaan tauti aisoihin.

Laadukas juomarehu on omiaan tukemaan eläimen ternimaidosta saamaa vastustuskykyä.

– Laadukas ruokinta on tärkeää. Kun on hyvinvoiva eläin, pystytään paremmin ylläpitämään ja vahvistamaan sen vastustuskykyä.

Juomarehusäkit varastoidaan puolilämpimässä rehuvarastossa.

Imu päälle

Osalle vasikoista navettaan tullut vieras on liian jännittävä ja ne pysyttelevät kauempana, osa taas tunkee turpaansa lähelle nuuhkien uteliaasti tulijaa. Sormiakin täytyy maistella.

– Monesti imemisrefleksiä täytyy vähän käynnistellä, ja annan vasikoiden imeä sormia. Sonnivasikat tulevat meille pariviikkoisina.

Heta Östergårdin mukaan parhaiten juottosysteemiin tottuu vasikka, joka on luonnostaan utelias ja tuttavallinen. Käyttäytymisessä voi olla aluksi isojakin eroja: osa on saattanut tottua jo lähtöpaikassaan juottoautomaattiin, mutta osa vierastaa sitä, jos ovat tottuneet siihen, että ihminen juottaa.

Vasikoilla on tunnistuspannat, joista automaatti lukee juottomäärät. Rehu on maittavaa, joten välillä automaatille tahtoo olla ruuhkaa. Automaatti ­sekoittaa juomarehua puoli litraa kerrallaan, ja kerta-­annos vasikalle on 1,5–2,5 litraa per juottokerta.

– Vasikat oppivat nopeasti systeemin. Juottoaika on seitsemän viikkoa. Eläintä kohden annostellaan juomarehua 6,5 litraa päivässä, juottokauden lopussa vähemmän. Tarkoitus on totuttaa niitä kuivarehuun mahdollisimman pian.

Tilalla on paikat 30 juottovasikalle, loppukasvatuspaikkoja on parille sadalle sonnille ja runsaalle sadalle hieholle. Sonnit ovat tilalla pariviikkoisesta 18 kuukauden ikäisiksi. Hiehojen teurasikä on noin 14 kuukautta. Teurasauto noutaa eläimiä kuukausittain.

– Nettopäiväkasvu on sonneilla teuraspainon perusteella keskimäärin 520–570 grammaa. Liharoturisteytykset kasvavat lypsyrotuisia nopeammin. Sonneista suuri osa on ayrshireja ja holsteineja sekä noin kymmenen prosenttia liharoturisteytyksiä. Hiehoista liharoturisteytyksiä on enemmän, noin 70 prosenttia.

Heta Östergård kehuu Easymilin koostumusta, joka ei holvaa eikä valmiina juomana sakkaa.

Helppo käsitellä

Easymil-juomarehu saa kiitosta juoksevasta rakenteestaan. Automaatti sekoittaa jauhemaiseen rehuun veden.

– On tärkeää, että annostelu onnistuu, ja siksi on hyvä, että rehu ei holvaa eikä valmiina juomana sakkaa vaan juoksee tasaisesti. Mietimme tietysti kustannuksiakin, ja Easymil tulee edullisemmaksi kuin entinen merkki.

Vaikka muoviset rehusäkit ovat liukkaita pinota, pakkaus on aiempaa parempi.

– Pakkaus on selkeä, kun on vain yksi muovipinta, eikä tuote ole siinä niin arka kosteudellekaan.

Eläimellisiä harrastuksia

Vapaa-aikana Heta Östergård ratsastaa. Tilalla on kolme suomenhevosta, joista yhdelle on tulossa varsa.

– Olen pienimuotoisesti kasvattanut suomen­hevosia ja nyt haluaisin omaan käyttöön tamma­varsan. Käyn harrastelumielessä valmennuksissa sen, mitä tilan töiltä aikaa jää.

Reijo Östergård harrastaa metsästystä. Paikallis­lehdessä oli loppukesästä juttu miehen ja koirien retkestä Ilomantsiin, kun jämtlanninpystykorvat onnistuivat jäljittämään ovelan otson.

– Se oli jännittävä reissu. Karhu ei ole helppo saalistettava, koska se on niin älykäs ja juoni.

Josera Easymil Calfcare -juomarehu

  • Herapohjainen juomarehu, käyttö voidaan aloittaa heti ternimaitokauden jälkeen.
  • Esihapatettu, erillistä happoa ei tarvitse lisätä, mutta toimii myös hapatettuna.
  • Säilyy jopa 24 tuntia ilman sakkautumista.
  • Soveltuu hyvin automaattijuottoon.
  • Hyvin sulavaa ja maittavaa.
  • Täysin soijaton ja GMO-vapaa.
  • Tutustu tuotesivuun » 

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita