Kultaa! Tarkkuussilppurikorjuu on edelleen kustannustehokas rehunkorjuumuoto, ja ELHOn kultaisen tunnustuksen saaneella Cobralla ei tarvitse tinkiä tehosta tai käyttömukavuudesta.

Mahtava messusyksy

05.12.2018 // Teksti Visa Vilkuna ja Anne Penttilä kuvat Roope Permanto ja Visa Vilkuna

4/2018
Tänä syksynä maatalousyrittäjiä hemmoteltiin peräti kahdella upealla messutapahtumalla. Lantmännen Agron karjatiloille suunnatut tuotteet ja palvelut olivat esillä KoneAgriassa Jyväskylässä. Koneet esittäytyivät Helsingin Maatalouskonemessuilla, joilla kaksi uutuutta palkittiin mitaleilla: kultaa ja hopeaa.

Lantmännen Agron osasto oli yksi KoneAgrian suurimmista. Osastolla oli reilut parikymmentä yhteistyökumppania esittelemässä nimenomaan karjatilallisille suunnattuja tuotteitaan ja palvelujaan.

Lantmännen Agron toimitusjohtaja Antti Meriläinen oli tyytyväinen näytteille­asettajan kanssa tehtyyn yhteistyöhön. Maatalouskaupassa on tapahtunut paljon muutoksia muutaman vuoden sisällä.

– Karjataloussegmentti tulee jatkossa olemaan entistäkin tärkeämpi Lantmännen Agron liiketoiminnassa. Yrityksen saamat uudet edustukset parantavat asiakaspalvelua merkittävästi.

Uuden ketjun startti on onnistunut ­hyvin. Joukkoon on saatu uusi kauppiaskin Kouvolan ja Lappeenrannan alueelle.

Paikallinen oman asiakaskunnan tunteva kauppias sekä kone- ja tarvikekauppa on Meriläisen kokemuksen mukaan paras tapa pysyä kiinni tilatason arjessa.

– Maatilat ovat nyt haasteellisessa ­tilanteessa. Kaksi sääoloiltaan poikkeuksellista kesää ovat panneet viljelijät tietyillä alueilla tosi tiukalle. Kaikesta huolimatta ne viljelijät ja karjatilalliset, jotka aikovat jatkaa, tulevat investoimaan.

Uskomme, että kotimainen puhdas maataloustuotanto säilyy samalla tasolla, vaikka maatilojen lukumäärä laskisikin. Kilpailu kauppojen kesken on kireää, mikä on näkynyt maltillisena hintakehityksenä ja jopa aiempaa edullisempina hintoina viljelijöille ja urakoitsijoille.

Yhdessä rahoitusalan kumppanien kanssa Lantmännen Agro pystyy tarjoamaan aiempaa monipuolisemman valikoiman erilaisia rahoitusvaihtoehtoja maa­tilojen investointeihin.

– Esimerkiksi leasing-rahoitus on ­lisännyt reippaasti suosiotaan konehankintojen rahoituksessa. Viljelijät ovat tänä päivänä erittäin hyvin perillä taloudenpidosta. Kaikki investoinnit sekä rahoi­tusvaihtoehdot lasketaan ja kilpailutetaanhuolellisesti ennen hankintapäätöksen ­tekemistä.

Meriläinen muistutti, että viljelijät ja maatalouskauppa ovat samassa veneessä. Kauppiaan on toiminnallaan pyrittävä varmistamaan, että viljelijä kykenee teke­mään niin hyvää taloudellista tulosta kuin mahdollista. Ellei viljelijä pärjää, ei pärjää maatalouskauppakaan.

Hopeaa! Dometalin yleiskylvökone Multiva Cerexin suunnittelussa on panostettu erityisesti kylvötarkkuuteen.

Kultaa tehokkaalle tarkkuussilppurille

Maataloukonemessuilla Helsingissä jaettiin kultaisia ja hopeisia mitaleita näyttelyn parhaille uutuuksille. Laajaa uutuustarjontaa arvostelleen raadin tärkeimpiä kriteerejä olivat: tuotteen merkitys maataloudelle, vaikutus kannattavuuteen ja prosessiin, ympäristöystävällisyys, energiatehokkuus sekä vaikutus työmäärään ja turvallisuuteen.

Kultamitaleita annettiin kaksi, joista toisen sai ELHOn Cobra 7710 -tarkkuussilppuri. Suuritehoisesta traktorikäyttöisestä tarkkuussilppurista on kaksi mallia:hinattava 7710 T ja vaunumuotoinen 7710 W. Raadin mukaan Cobran suunnittelussa on parannettu useita, tarkkuussilppureissa yleensä kriittisiä yksityiskohtia. Tarkkuussilppurikorjuu on kustannustehokas menetelmä.

Cobran rakenne ja jokainen yksityiskohta on suunniteltu rehumassan vauhdikkaaseen ja häiriöttömään käsittelyyn. Traktoritehon tarve on 250–400 hv.

Noukkimessa on käytetty kelapöyhimistä tuttua tekniikkaa, kertoo Johan ­Löfbacka ELHOlta.

– Noukin on rehunkorjuussa yleensä ensimmäinen tukkeutumisherkkä paikka. Cobran noukkimen roottori nostaa karhon tehokkaasti koneeseen. Eihän sen tarvitse olla hellävarainen, koska massa kuitenkin seuraavaksi murskataan.

Voimansiirrossa syöttölaitteen puristusteloille on tyypillisesti mekaaninen veto, Cobrassa se on ratkaistu hydraulisesti. Syöttö on helppo pysäyttää ja esimerkiksi tukoksen voi purkaa turvallisesti ja ohjaamosta nousematta peruuttamalla syöttölaitteistoa.

Leikkaavan ja puhaltavan silppuriroottorin veto on toteutettu nivelakselilla ja kitkakytkimellä. Kustannustehokas ja jämerä rakenne pystyy siirtämään koviakin tehoja; 400 hevosvoimaa PTO:sta vaatisi kalliin erikoisvaihdelaatikon.

– Tehokkuutta rehunkorjuuseen tuo myös se, että rehu putoaa korkealta torvesta keskelle vaunua. Se mahdollistaa tiiviin ja suuremman kuorman verrattuna täyttöön vaunun etupäästä. W-malli pystyy lastaamaan oman vaununsa lisäksi myös vierellä vedettävää toista rehuvaunua.

Kuorman täyttymistä on helppo seurata ohjausautomatiikan näytöltä, torven päässä olevan kameran tuottamasta kuvasta. Vakiona tuleva ohjausautomatiikka ohjaa sekä silppuria, vaunua että hapotuslaitetta.

Automatiikka tunnistaa metallikappaleet tai kivet jo noukkimessa ja pysäyttää puristustelojen voimansiirron. Se varoittaa kuljettajaa lähestyvästä ylikuormituksesta ja nostaa noukkimen automaattisesti tukkeutumisen uhatessa. Automatiikka paitsi tehostaa työtä myös tekee työstä turvallista: teroitus ja vastaterän säätö onnistuvat ohjaamosta käsin napinpainalluksella. Samoin tukoksen poisto käy turvallisesti ja nopeasti komentamalla syöttötelat peruuttamaan koneen pyöriessä täysillä.

KUHN FBP 3135 -paalainkäärijä sai Saksan ­Agritechnica-näyttelyssä kultamitalin edistyksellisestä sidonta- ja käärintätekniikastaan, kertoo Jaap ten Have. ­Sidontaverkon sijaan paali voidaan sitoa tavanomaisella 750 mm kiristekalvolla. Muovisidonnan kalvorullat ovat aluksi pystyasennossa ja kääntyvät sidonnan alkaessa vaakaan, joten kalvo levittyy paalin ympärille koko leveydeltä. Kalvon 65 prosentin esikiristys säästää osaltaan käärintämuovia ja tekee paalin pinnasta tiukan.

Hopeamitali yleiskylvökoneelle

Hopeamitaleita jaettiin näyttelyuutuuksille kahdeksan, ja tunnustuksista yhden sai Dometalin Multiva Cerex -kylvökone. Cerex on yleiskylvökone muokatun maan kylvöön, ja se toimii myös minimimuokatulla pellolla.

– Sen hyviä puolia ovat kylvötarkkuus, käytettävyys, huoltovapaus ja kestävyys. Joka vantaalla on tarkin mahdollinen, yksilöllinen säätö. Syöttölaitteen toimintatarkkuuteen vaikuttaa myös se, että voima otetaan laitteelle takapyörästä, ­kertoo Juha Erkkilä Dometalilta.

Suuret renkaat kantavat ja tarjoavat pienen vierintävastuksen, eikä esimerkiksi säiliön täyttöaste vaikuta kylvösyvyyteen. Maantielläkin saa konetta vetää säiliöt täynnä, säiliötilavuus on yhteensä 3 500 litraa.

Kuvagalleria

4/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita