Yhdistelmäpaalain 3135 tekee tiukkoja paaleja ja käyttää vähemmän käärintämuovia. Se valittiin Agritechnica-näyttelyssä Vuoden koneeksi.

KUHNin koneet Lantmännen Agron myyntiin

04.10.2018 // Teksti Anne Penttilä / Kuvat KUHN

3/2018
Lantmännen Agro aloittaa yhteistyön maailman suurimman työkonevalmistajan KUHNin kanssa. Valikoimaan tulevat nurmityökoneet ja paalaimet, aurat, maanmuokkaus- ja kylvökoneet sekä kuivitus-, ruokinta- ja maisemanhoitolaitteet.

Maailman suurimmalla maatalous­koneiden valmistajalla on 190 vuoden kokemus konevalmistuksesta. Innovaatiot ja laatu osoittavat yrityksen omistautumista: KUHNilla on yli­ 2 000 patenttia, ja vuonna 2017 tuotekehitykseen käytettiin ­liikevaihdosta 4,5 %. Tehtaita on 17 ja työntekijöitä 5 000 eri puolilla maailmaa.

– Lantmännenin tavoin myös KUHN haluaa edistää elinvoimaista maanviljelyä. Yrityksen hyvä maine perustuu luotettaviin ja laadukkaisiin tuotteisiin sekä korkeaan palvelutasoon, kertoo Lantmännen Agron myyntijohtaja Anssi Peltola.

KUHN tarjoaa laajan valikoiman koneita maanmuokkaukseen, rehunkorjuuseen, maisemanhoitoon sekä eläinten ruokintaan ja kuivitukseen.

– Valikoimaamme tulevat kaikki nämä koneet. Erittäin laajista mallivalikoimista valitaan konekohtaisesti Suomen markkinoille parhaiten soveltuvat mallit, sanoo tuotepäällikkö Juha Änkö Lantmännen Agrolta.

Koneiden käyttäjäystävällisyys on erittäin tärkeää, eivätkä huolto- ja säätötoimet saa viedä paljoa aikaa.

– Laadukkaat koneet laskevat tuotantokustan­nuksia maatiloilla. Kun koneilla on enemmän päivittäisiä käyttötunteja, myös huolto- ja käyttökustannukset pysyvät alhaisina, kertoo tuotepäällikkö Kimmo Mäkelä.

Sekä KUHNin että Lantmännen Agron tavoitteena oli pitkäaikainen kumppanuus. Suuren valmistajan resurssit tarjoavat hyvän tuen myös jälkimarkkinoinnille.

– Työkoneiden tekniikan kehittyessä yhä monipuolisemmaksi jälkimarkkinoinnin merkitys kasvaa jatkuvasti. On tärkeää, että myynti- ja huolto-organisaatiot saavat tukea ja koulutusta.

KUHNin auroissa on tarjolla useita siipivaihtoehtoja, muun muassa koville skandinaavisille maille kehitetty siipi.

Yhdistelmäpaalain säästää muovia

KUHNin nurmikoneista mielenkiintoisimpia uutuuksia on edellisessä Agritechnica-näyttelyssä esitelty ja Vuoden koneeksi valittu kiinteäkammioinen yhdistelmäpaalain FBP 3135. Koneen etuna on muihin kääriviin paalaimiin verrattuna, että siihen on saatavana tavallista 750 millimetrin kiristekalvorullaa käyttävä paalin sidontalaite.

– Menetelmä säästää muovia, mutta saa myös aikaan tiukemman paalin pinnan. Muovin esikiristys heti käärinnän alun sidontavaiheessa tekee tiukan paalin, joten käärinnän edetessä kuluu aiempaa vähemmän muovia. Lopputuloksena on paremman muotoinen ja tiukempi paali, toteaa KUHNin nurmi­koneista vastaava Mäkelä.

Mäkelän mukaan paalaimet tulevat olemaan jatkossakin tärkeitä tuotteita Suomessa, koska pyöröpaalikorjuu on täällä edelleen merkittävä rehunkorjuumuoto.

– Se sopii hyvin urakointiin, ja rehupaalit voi välivarastoida pellon reunalle. Menetelmä sopii myös kaukana sijaitseville tai pienille lohkoille, joilta ei ole helppoa kerätä rehua suuremmalla koneyhdistelmällä.

KUHNilla on toki laaja valikoima myös paalain-käärijäyhdistelmiä sekä kanttipaalaimia.

Pitkät perinteet nurmikoneissa

KUHNilla on todella suuri mallisto niittokoneita ja niittomurskaimia. Molemmista tulee Suomen markkinoille tarjolle laaja valikoima koneita.

Mäkelä näkee, että niitto ja pöyhintä on menetelmänä tekemässä paluuta.

– Niittokone on niittomurskainta pienempi, ­kevyempi, edullisempi ja tarvitsee vähemmän tehoa. Kasvusto on helpointa niittää leveälle, pöyhintä ja karhotus tasaavat kosteuseroja. Siitä on hyötyä säilörehunkin korjuussa.

Esimerkiksi 4–4,4-metrisellä nostolaitesovitteisella niittokoneella ja etuniittokoneella saavutetaan noin 7,5–8 metrin työleveys.

– Siinä on aika paljon työleveyttä hintaan nähden. Niitto sujuu tehokkaasti ja koneinvestointi on noin kolmasosan edullisempi verrattuna vastaaviin niittomurskaimiin.

KUHNin valtavasta pöyhin- ja karhotinvalikoimasta valitaan suomalaisille tiloille sopivat neljästä viiteen mallia. Mäkelä nostaa esille esimerkiksi keskelle karhottavat 2-roottoriset koneet, jotka tekevät symmetrisen karhon, ja työleveys nousee lähelle 10 metriä.

Karjatiloja kiinnostanevat myös apevaunut, joita KUHNilla on laaja valikoima, myös ajettavia malleja. Osaa olki- ja paalisilppureista voidaan käyttää myös ruokintaan.

Primor-paalisilppurit silppuavat ja puhaltavat kuivitusoljen karsinoihin tai jakavat säilörehun ruokintapöydälle. Mallista riippuen kyytiin mahtuu yksi tai kaksi pyörö- tai suurkanttipaalia.

Hyvin tunnetut muokkauskoneet

Yritys on Pohjois-Euroopassa tunnettu myös ­muokkauskoneistaan. Auroja on laaja valikoima, ja KUHNilla on erityisesti skandinaavisille koville maille suunniteltu siipimalli. Muokkauskoneista ­vastaava tuotepäällikkö Juha Änkö ennakoi, että Suomen markkinoilla tulevat olemaan merkittäviä erityisesti 4-6-siipiset nostolaiteaurat.

– Todennäköisesti kysyntää tulee olemaan myös puolihinattavilla 6–7-siipisillä. Myös Onland-auroihin on kasvavaa kiinnostusta.

Onland-auroilla ajetaan kyntämättömän maan päällä. Traktorirenkaat alkavat jo olla niin leveitä, että viilunpohjalla ajaminen käy hankalaksi.

– Onland-aura yhdistettynä automaattiohjaukseen on tulevaisuutta.

Myös KUHNin raskailla muokkauskoneilla on hyvä maine. Suomeen tulee ainakin nostolaite­sovitteisia ja hinattavia lautasmuokkaimia, työ­leveydet kolmesta viiteen metriin, sekä työleveydeltään 3–4-metrisiä taso- ja reilut kaksimetrisiä kela­jyrsimiä. Kultivaattoreista täällä kiinnostavia lienevät ainakin 3–4-metriset mallit, sanoo Änkö.

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita