Katolta kätevästi edullista energiaa

23.01.2018 // Vesa Vainio

1/2018

Tuotantorakennukset tarjoavat otollista pintaa aurinkopaneeleille, jotka tuottavat sähköä tilan päivittäiseen käyttötarpeeseen. Lem-Kem kartoittaa, mitoittaa ja asentaa järjestelmän käyttövalmiiksi kokonaisuudeksi. Uusiutuvan energian investointiin on saatavissa tukea.

Vuoden pimeimpään aikaan moni miettii pian koittavaa kevättä ja sen valoisia päiviä. Sinne suuntaa katseensa myös energia-asiantuntija Marko Kyllästinen Lem-Kem Oy:stä. Hän korostaa, että Suomessa voi hyödyntää aurinkoenergiaa yhtä lailla kuin Keski-Euroopassa.

– Sähkön tuotto on meillä hyvällä tasolla kevättalvesta myöhäiseen syksyyn. Suomessa on paljon pitkiä valoisia päiviä ja lämpötila suosii hyvän tehon saamista aurinkopaneeleista.

Kyllästinen viittaa sopivan viileään ilmanalaamme, sillä aurinkopaneelien tuottokyky on parhaimmillaan alhaisessa lämpötilassa. Aurinkoenergian hyödyntämisessä tärkeintä onkin itse säteilyn määrä, tuottoa tulee myös pilvisellä säällä.

Lantmännen Agro ja Lem-Kem ovat sopineet yhteistyöstä, joka kattaa aurinkoenergiajärjestelmien toimittamisen maatalousyrittäjille. Kyllästinen tähdentää, että he tarjoavat jokaiseen kohteeseen yksilöllisesti sovitetun valmiin ratkaisun.

– Tilakäynnillä kartoitamme asiakkaan tilanteen ja tarpeen, tarjoamme siihen parhaiten soveltuvaa kokonaisuutta ja asennamme kaiken käyttövalmiiksi.

Tuotto hyödyksi omaan käyttöön

Tuotantosuunta vaikuttaa maatilojen sähkönkulutukseen, mutta lukemat ovat joka tapauksessa suhteellisen suuria. Lem-Kemin tekemän kartoituksen mukaan karjatilojen vuotuiset keskikulutukset vaihtelevat välillä 60 000–150 000 kilowattituntia (kWh).

Aurinkovoimalan mitoituksen nyrkkisääntönä on, että järjestelmä tuottaa neljäsosan vuoden sähkön tarpeesta. Edellä mainituilla kulutuksilla se johtaa 15–40 kilowatin (kW) asennustehoon. 

– Aurinkovoimalan laskennallinen huipunkäyttöaika on 1 000 tunnin luokkaa, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi 30 kW:n voimala tuottaa vuodessa 30 000 kWh sähköä.

Kyllästisen mukaan tilalta löytyy aina sen verran jatkuvaa sähkönkäyttöä, että aurinkovoimalan tuotto menee kokonaisuudessaan omaan käyttöön. Myyntiin ei siis ole tarvetta, eikä taloudellista perustetta.

– Oma tuotanto korvaa ostoenergiaa, ja puree erityisesti sähkön siirtomaksuihin, sillä monet sähköverkkoyhtiöt joutuvat korottamaan niitä investoidessaan vahvasti toimitusvarmuuteen.

Aurinkovoimala tuottaa uusiutuvaa energiaa. Vuonna 2017 maatilat saattoivat saada investointitukea aurinkosähköjärjestelmän rakentamiseen jopa 40 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista. Tätä kirjoitettaessa vuoden 2018 investointitukia ei ole vielä vahvistettu.

Oikea ilmansuunta ja kaltevuus

Etelä, lounas ja kaakko ovat parhaat ilmansuunnat, kun aurinkovoimalasta halutaan saada paras tuotto irti. Kyllästisen mukaan tämä tarkoittaa maatilan rakennusten suhteen optimaalisen asennuskokonaisuuden hakemista, kattopintaa on normaalisti kylliksi tarjolla. Tyypilliset kattokaltevuudet ovat luonnostaan 15–25 astetta, joilla pääsee hyviin tuottotuloksiin.

– Asennuskulma määräytyy katon kaltevuuden mukaan, eikä kulman korottamisesta saa vastaavaa hyötyä. Asennustelineissä on säätövaraa, minkä voi hyödyntää.

Yhden kilowatin tehon tuottamiseen tarvitaan neljä paneelia, yksi paneeli on kooltaan 0,9 x 1,6 metriä. 15 kW:n järjestelmä sisältää paneelipintaa näin ollen noin 90 neliömetriä. Paneeleilta sähkö johdetaan invertterille, joka sijoitetaan yleensä sähkökeskukseen. Muu kuiva sisätila tai koteloitu ulkotila käy myös.

– Me varmistamme teknisesti ja taloudellisesti parhaat ratkaisut. Yksi olennainen tekijä on pääkeskuksen sijainti, mikä vaikuttaa tarvittavien kaapelien vetoihin.

Lem-Kem vastaa niin ikään yhteydenpidosta sähköverkkoyhtiöön, sillä aurinkovoimalan kytkeminen sähköverkkoon vaatii erillisen luvan.

Raportti näyttää tuottojakauman

Tuotannon lisäksi sähköä kuluu maatilalla myös asumiseen. Mikäli asuintalo sijaitsee samassa pihapiirissä tuotantotilojen kanssa, ei taloa varten kannata rakentaa omaa järjestelmää, vaan parhaan tuoton saa yhdellä isolla aurinkosähköjärjestelmällä.

Päätöksenteon tueksi asiakas saa paikkakuntakohtaisen tilaston, missä näkyy 10 edellisen vuoden tuottojakauma. Kun oma aurinkovoimala alkaa tuottaa, sen tuottoa voi seurata vaikka päivä- ja tuntikohtaisesti.

– Touko-, kesä- ja heinäkuu ovat normaalisti parhaita tuottokuukausia. Jo maaliskuussa tuotantoa on runsaasti, samoin syyskuussa.

Paneelit ovat likaa hylkivää materiaalia, jolle sade on paras puhdistaja. Paneelien kunto kannattaa tarkistaa kerran vuodessa, samalla ne voi halutessaan puhdistaa. Tämä tulee tehdä esimerkiksi pehmeällä harjalla, jottei paneelin pinta naarmuunnu. Lumipeitteen alla paneeli ei tuota, joten pinta on tällöin hyvä saada esiin, paneeli toki sulattaa itse itseään jonkin verran.

– Järjestelmä on kaiken kaikkiaan hyvin huoltovapaa. Annamme kaikille komponenteille 10 vuoden takuun, mikä on alan yleistä käytäntöä pidempi, Marko Kyllästinen kertoo.

Lantmännen Agro ja Lem-Kem kannustavatkin nyt maatalousyrittäjiä tarttumaan mahdollisuuteen tuottaa tehokkaasti kotimaista uusiutuvaa energiaa. Nykyhintatasolla se on kannattavaa toimintaa. 

1/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita