Säilörehusta timanttia

26.11.2017 // Tuomas Rytky

4/2017

Syyskuun alun ilta Kotipellon tilalla Ylivieskassa. Aurinko hakee laskeutumispaikkaa horisontista samaan aikaan, kun pihan perällä kipataan isosta viljakärrystä ohraa laakasiiloon. Kippauksia on tehty päivän aikana monta, sillä siilossa on juuri saapuneen kuorman seurana jo arviolta 250 kuutiota viljaa.

Kahdeksan maissa iso traktori vetää pihaan kookkaan Murska W-Max 20 CB -valssimyllyn. Maatalousyrittäjä Marko Sorvisto siirtää kurottajalla tuhannen litran säiliön Mestarin vahva -happosäilöntäainetta myllyn viereen ja ujuttaa imuletkun säiliön sisään. 

Vain hetkeä myöhemmin kurottajassa on jo paikoillaan kauha ja viljaa alkaa siirtyä siilosta myllyyn. Myllyn taakse muodostuu nopeasti kasvava litisteviljakasa.

– Nyt tehdään talven tiliä. Tämä on suorastaan timanttia! Marko Sorvisto kehaisee kauhaistessaan murskattua viljaa kämmenelleen. Perustelun lyhyt versio sisältää kolme kohtaa: viljassa on sopiva kosteus, sopivasti hyvää säilöntäainetta ja joka ikinen jyvä on litistynyt rikki.

Sorvisto viittoilee viereisen siilon suuntaan, josta löytyy todiste säilyvyydelle. Siilossa on vuotta aikaisemmin samalla menetelmällä ja samalla aineella säilöttyä viljaa. Pilaantuneita kohtia ei näy ja ylivuotisen rehun haju on edelleen hyvä. Viljaseinämä ei myöskään tunnu mistään kohtaa lämmenneeltä.

Marko Sorvisto

W-Max 20 CB -valssimyllystä saadaan menemään läpi noin kolmisenkymmentä tonnia kosteaa viljaa tunnissa. Marko Sorvisto urakoi litistämistä niin, että myllyn läpi menee syksyn aikana noin 2,5 miljoonaa kiloa viljaa.

Mestarin vahvalla varma säilyvyys

Vilja on säilötty Kotipellon tilalla litistämällä yli kymmenen vuoden ajan. Päättyneenä kesänä viljaa puitiin tilan reilulle kahdellesadalle eläimelle suunnilleen kahdeksaltakymmeneltä hehtaarilta. Murskeviljakokemus ei kuitenkaan rajoitu oman tilan hehtaareihin tai kiloihin, kuten myllyn järeydestä voi päätellä. Sorvisto urakoi litistämistä niin, että myllyn läpi menee syksyn aikana arviolta 2,5 miljoonaa kiloa viljaa.

Säilöntään Kotipellon tilalla käytetään siis Mestarin vahvaa, joka ostetaan irtotavarana. Vilja on suorastaan timanttia -väitteensä pitkässä perustelussa Sorvisto kiittelee sekä säilöntämenetelmää että käytettävää happoa.

– Mestarin vahva on säilyvyyden kannalta varmin vaihtoehto, jossa miellyttää erityisesti laaja käyttöalue kosteusprosentin suhteen. Muurahaishappo toimii tietysti hyvin kostealla viljalla. Jos viljan pystyy kosteuden puolesta puimaan, sen pystyy myös säilömään. Mestarin vahvassa on kuitenkin mukana myös propionihappoa, jonka ansiosta sitä voi käyttää silloinkin, kun kosteusprosentti laskee lähemmäs kahtakymmentä. Propioni ehkäisee myös homehtumista, Sorvisto kertoo.

Säilyvyyden ohella kaiken rehun toinen olennainen ominaisuus on maittavuus. Kotipellon tilalla murskattu vilja sekoitetaan appeeksi oman tilan säilörehun ja ostetun rypsin kanssa. Kokonaisuus maistuu lehmille ja keskituotos onkin ollut vuodesta riippuen 10 000–11 000 kiloa.

Nopeaa säilöntää valssimyllyllä

Kotipellon tilalla ei ole omaa puimuria, vaan puinti ostetaan urakoitsijoilta. Koska vilja säilötään murskaamalla, se saa olla kosteampaa kuin kuivaamoon kipattava vilja. Niinpä tilan pellolle on yleensä helppo saada urakkapuimureita, koska kuivaamalla viljansa säilövät tilat eivät kilpaile urakoitsijoista samaan aikaan.

Palataanpa vielä siilon viereen. Litistäminen alkoi siis ilta-auringon laskiessa, jolloin siilossa oli kaksi ja puoli sataa kuutiota tuoretta viljaa. Lienee selvää, että tilanne hirvittäisi kuivaamalla säilövää viljelijää. 

Murska W-Max 20 CB on kuitenkin tehokas kone. Se yltää valmistajan mukaan jopa 60 tonnin tuntinopeuteen. Sorvisto sanookin levollisesti, että mylly ei tule pyörimään läpi yön, vaan jossakin vaiheessa on tarkoitus levätäkin muutama tunti. Siitäkin huolimatta, että seuraavaksi aamuksi on urakka sovittuna. Tunnissa myllystä saadaan menemään läpi kosteaa viljaa noin kolmisenkymmentä tonnia. 

– Meillä on myllyn edessä 265-heppainen traktori, se riittää tuohon nopeuteen hyvin ja on vielä vähän vara kiristääkin. Toki nopeus riippuu paljon viljan kosteudestakin, Sorvisto miettii.

Mestarin vahvalla säilömisessä on Sorvistojen kokemusten mukaan yksi suorastaan hieno piirre. Viljaa ei tarvitse saada myllyyn heti puinnin jälkeen. Marko Sorvisto sanoo, että aikaa on kosteudesta riippuen kaksi–kolme vuorokautta.

– Itse asiassa maistuvuus vain paranee, jos vilja pääsee hieman lämpenemään. Ilmeisesti siitä irtoaa sokeria ja se maistuu lehmille jopa paremmin kuin heti puinnin jälkeen säilötty vilja. Lämpeneminen on kuitenkin hallitsematon reaktio, jonka aikana syntyy ravinteissa hävikkiä, joten emme tietenkään pyri siihen. Mestarin vahvalla säilöttynä lämpeneminen katkeaa kuitenkin heti hapotuksen jälkeen ja pian murskauksen jälkeen vilja on viilennyt takaisin normaaliin lämpöön, Sorvisto kertoo.

Kustannukset kuriin

Kotipellon tilalla on pitkä kokemus Mestarin vahvasta ja litistesäilönnästä. Miten heillä nähdään menetelmän kustannukset perinteiseen säilöntään verrattuna? Marko Sorvisto väistää kysymyksen ja kysyy, saako hän soittaa kollegalleen ja asiakkaalleen. Maanviljelijä Ahti Hannula vastaa ja kertoo laskeneensa kuluja useampana vuonna ”sangen tarkasti”.

– Riippuu tietenkin jossain määrin sopimuksesta, että millä hinnalla litistämistä saa urakkana ostettua. Ja vuodesta, että paljonko viljaa pitää kuivata. Mutta karkeasti sanoisin, että ostettuna murskauksen kokonaiskustannukset ovat puolet kuivaamisen kokonaiskustannuksista. Sanotaan niin, että tuubituksen saa 25–30 eurolla tonnille säilöntäaineineen ja muoveineen. Pelkkä kuivauskulu pakkaa olemaan reilusti enemmän. Vaikka meilläkin on tontilla kuivaamo, niin mielellään ostetaan tuubitusta, Hannula tiivistää. 

Puhelun jälkeen Marko Sorvisto palaa vielä sanaan kokonaiskustannus. Hän hoksauttaa, että kuivaukseen verrattuna kulusäästöä tulee esimerkiksi siinä, että rehua ei tarvitse siirrellä useaan otteeseen paikasta toiseen. Litistettyä viljaa ei myöskään tarvitse jauhaa ennen käyttöä.

4/2017

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita