Maneesiin laudoitus kierrätysmuovista

11.10.2017 // Satu Lehtosalo

Siuntiolainen Satu Kokkonen halusi uuteen maneesiinsa laudoituksen kierrätysmuovista. Valintaan vaikuttivat muovilautojen erinomainen kestävyys ja turvallisuus.

Siuntiossa sijaitsevalla Svartkullan tilalla ollaan tyytyväisiä. Tilan vuoden vanhan maneesin sisäseinien laidat on juuri saatu valmiiksi. Maneesin omistaja Satu Kokkonen on valinnut laudoitukseen harmaan Fortum Circo -kierrätysmuovilankun, joka näyttää tilassa erittäin tyylikkäältä.

– Olen saanut laudoituksesta hyvää palautetta maneesia käyttäneiltä asiakkailta, harmaasta väristä on tykätty, Kokkonen iloitsee.

Ulkonäkö oli kuitenkin toissijainen syy siihen, miksi Kokkonen valitsi aikanaan kierrätysmuovin maneesiinsa.

– Meillä on ollut tallissa samanlaiset laudat jo kymmenen vuotta, eivätkä ne ole menneet juuri miksikään. Hevoset eivät järsi muovia, eivätkä laudat ole lahonneet. Ne ovat kestäneet aikaa ja kulutusta erinomaisesti.

Kokkonen vuokraa maneesiaan hevosharrastajille, ja tilalla on myös muutama tallipaikka. Kokkonen osti hylätyn tilan vuonna 2005.

– Tilalle ei tuolloin tullut sähköä, vettä eikä edes tietä. Olemme kunnostaneet vuosien varrella mieheni kanssa talon, tallirakennuksen, ratsastuskentän, lantalan, ja viimeisimpänä pihapiiriin nousi maneesi.

Satu Kokkonen

Satu Kokkonen pitää muoviprofiilia hyvänä materiaalina: – Se on turvallinen, joustaa potkusta, muttei murru eivätkä hevoset jyrsi sitä. Materiaali ei vedä vettä itseensä, kun joudumme kastelemaan maneesin pohjaa.

Parempi kuin puu

Erimuotoisten ja -kokoisten muovilautojen joukossa on sopiva malli kaikenlaisiin tarpeisiin. Läpivärjättyjen profiilien vaihtoehdot ovat ympäristöön sulautuvia: vihreä, ruskea, harmaa ja musta.

Tuotteet sisältävät UV-suojan ja ne ovat puuhun verrattuna kestävyydeltään ylivoimaisia ja eläimelle turvallisin valinta.

Kokkoselle puu ei oikeastaan ollut edes vaihtoehto.

– Maneesissa olevaa hiekka-kuitupohjaa pitää kastella ja lanata, mikä tarkoittaa, että kosteus nousisi puista laudoitusta pitkin ylöspäin ja värjäisi sen. Se tekee laudoituksesta rumannäköisen ja vaikuttaa sen kestävyyteen. Kostea puu myös haisee, mikä tekisi maneesin ilmasta tunkkaisen. Muovilankku kestää kosteuden ja maneesi pysyy raikkaana.

Puuhun verrattuna muovi on maneesin laudoituksena myös turvallinen valinta.

– Jos hevonen potkaisee voimakkaasti seinää, potku ei mene muovilaudasta läpi toisin kuin puusta. Muovi on liukas ja kun metallinen kenkä osuus siihen, hevosen jalka vain liukuu pinnalta pois. Puuhun kenkä oikein porautuisi. Lisäksi muovi joustaa jonkin verran, Kokkonen sanoo.

Muoviprofiili

Satu Kokkonen on saanut maneesin laudoituksen ulkonäöstä hyvää palautetta asiakkailtaan. Sama materiaali on säilynyt tallissa moitteettomana jo 10 vuotta

Ekologinen valinta

Kokkonen hankki maneesin laudat Fortumilta, joka tekee kierrätysmuoviprofiilit teollisuuden hylkymuovista Riihimäellä. Hänelle oli tärkeää, että tuote on kotimainen.

Fortum Circo -profiilit ovat myös ekologinen valinta, sillä niiden raaka-aineena käytetään ainoastaan kierrätysmuovia, josta jalostetaan ainutlaatuisen luja ja kestävä koostumus.

Uusiomuovi sopii maneesi- ja talliolosuhteisiin hyvin, sillä se on vaivaton eikä pesun lisäksi kaipaa huoltoa. Profiilien työstäminen on rakentamisessa helppoa, sillä materiaalia voi käsitellä samoilla työkaluilla kuin puuta: jyrsiä, sahata, porata, ruuvata ja naulata toiveiden mukaan.

Kokkosen yli tuhannen neliön maneesiin käytettiin noin 1 500 muovilautaa. Kokkonen tilasi laudat valmiiksi oikean mittaisena, joten asentamaan päästiin saman tien. Työ tehtiin itse.

– Kaikki sujui todella vaivattomasti. Mieheni asensi laudat ja se oli yhtä helppoa kuin puulaudan asentaminen.

Fortum Circo -kierrätysmuoviprofiilit

  • ihanteellisia aitauksiin, eläinsuojiin ja karsinarakenteisiin
  • erittäin kosteudenkestäviä
  • vettä ja likaa hylkiviä, bakteerit eivät kasva pinnalla
  • turvallisia, hevoset eivät jyrsi niitä, eikä laudan pinta lahoa tai tikkuunnu
  • 100-prosenttisesti kierrätysmuovia.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita