Lähtö talviturkille

06.04.2017 // Nora Mäntysaari

Liscop-karvanleikkurit ovat saksalaista ammattilaatua suunnittelusta valmistukseen. Karvanleikkuukonevalikoimasta löytyy sopiva leikkuri jokaisen kotieläintilan tarpeeseen.

Kevät on lampaiden kerintäaikaa karitsointikauden ja laitumelle siirron lähestyessä. Saksalaisen Listerin valmistama Liscop Super Profi 3000 on Suomen myydyin ammattilampureiden suosima keritsin. Se on markkinoiden tehokkain, 430-wattinen karvanleikkuri 75 desibelin käynti­äänellä. Keritsin soveltuu niin pienten kuin suurtenkin katraiden keritsemiseen menettämättä leikkuutehoaan. Keritsin helpottaa huomattavasti keritsemistä ja on sekä lampaalle että ihmiselle turvallisempi kuin käsikäyttöiset keritsimet. Malli sopii myös pitkäkarvaisille naudoille ja alpakoille.

Ammattilampureiden A54-terät ovat oiva lisä suurten katraiden tehokkaaseen keritsemiseen, sillä niiden ulospäin kaareutuvat piikit ja lähelle ihoa tuleva leikkuupinta leikkaavat villan vieläkin suuremmalta alalta. Liscop-karvanleikkureiden terät on tehty huippuluokan työkaluteräksestä, jonka HRC-luokitus on 62–65.

Nautojen karvanleikkuu ympärivuotista

Utarekarvojen ympärivuotinen ajaminen on osa lypsyhygieniaa. Lehmien luontainen siisteystaso ja karvanlaatu vaihtelevat, joten osa eläimistä pysyy toisia helpommin puhtaina. Nautoja rakennearvostellaan vuodenajasta riippumatta, ja lyhytkarvainen eläin on huomattavasti helpompi arvostella kuin talviturkissa oleva lajitoveri.

Liscop-karvanleikkuukoneista löytyy akkuleikkureita eri tarpeisiin. Keskeytymättömän karvanleikkuun takaamiseksi kaikissa Liscop-akkuleikkureissa on mukana myös vara-akku. Liscop Profi Line Mini on pienen kokonsa ansiosta näppärä karvanleikkuukone silloin, kun klipattava alue ei ole suuri. Leikkuri painaa vain 420 grammaa ja sen käyntiääni vastaa normaalia keskustelua, 60 dB. Se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi nautojen utareiden, häntien ja vasikoiden sarvenaiheiden klippaamiseen ennen nupoutusta. Vakioterien leikkuujälki on vain 0,25 mm. Karvanleikkurin leikkuuaika on 60 min ja latausaika 45 minuuttia.

Liscop Akku Li-ion on suunniteltu erityisesti nautojen ympärivuotista karvanleikkuuta ajatellen. Leikkuuaika on yksi tunti ja leikkurin paino on 890 grammaa. Leikkurin mukana tulee huoltoöljy, akkulaturi ja vara-akku, jotta karvanleikkuu sujuisi tauoitta. Karvanleikkurin äänen voimakkuus on 72 dB, joka vastaa keskimääräistä radion kuunteluvoimakkuutta.

Pitkää leikkuuaikaa haluavalle on Liscop Equi Clip Perfect paras vaihtoehto kahden tunnin leikkuuajalla. Leikkureihin on saatavilla vaihtoteriä ja muita varaosia lähimmästä K-maataloudesta. Kaikilla Liscop-karvanleikkureilla on vuoden takuu. 

Vinkit karvanleikkuuseen

Ennen karvanleikkuuta:

  • Tarkista, että eläin on riittävän puhdas. Poista tarvittaessa karvasta irtoroskat, harjaa tai pese ja kuivaa eläin.
  • Lataa akkuleikkureiden akut, tarkista karvanleikkuukoneen kunto sekä terien kireys ja lisää öljyä teriin ja huoltoaukkoihin.

Karvanleikkuun aikana:

  • Puhdista terät tarvittaessa karvoista.
  • Öljyä terät 10 minuutin välein.

Karvanleikkuun jälkeen:

  • Irrota ja puhdista sekä kuivaa terät, tarvittaessa voit pestä terät miedolla pesuaineliuoksella.
  • Öljyä terät säilytystä varten.

Säännöllisesti:

  • Irrota ja puhdista ilmansuodatin.
  • Teroita leikkuuterät.
  • Huollata leikkuri huoltoliikkeessä.

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita