Kylpemään pihamaalle

29.10.2017 // Tuomas Lehtonen

Viimeisen vuosikymmenen aikana suomalaiset ovat hullaantuneet mahdollisuudesta kylpeä ulkona. Samalla kylpytynnyreistä on kehittynyt entistäkin helppohoitoisempia ja mukavampia käyttää.

Suomalaiset voivat kiittää ulkona kylpemisen mahdollisuudesta Kirami Oy:tä, joka alkoi kehittää ja valmistaa kylpytynnyreitä Suomessa vuonna 2001. Paljuihin ja niiden varusteisiin erikoistuneen perheyrityksen tuodessa ensimmäiset tuotteensa markkinoille aika ei ollut vielä kypsä uudelle trendille. Kiramilla jaksettiin kuitenkin tehdä pitkäjänteistä työtä ja lopulta tulosta alkoi tulla. Ensin valloitettiin kotimaa ja sittemmin myynti on vetänyt ulkomaita myöten.

– Ensimmäisinä vuosina paljuille naurettiin, eikä niiden läpimenoon uskottu Suomessa. Vuonna 2006 tapahtui kuitenkin merkittävä käänne ja kylpytynnyrien myynti kasvoi hurjasti aina vuoteen 2012 saakka. Ensimmäiset kilpailijatkin tulivat kuvioihin 2010-luvun alussa, Kiramin myyntipäällikkö Kalle Pakkala kertoo.

Viime vuosina voimakkain kasvu on kotimaassa taittunut, mutta kylpytynnyreiden kauppa kasvaa edelleen tasaisesti. Kirami on löytänyt uusia markkinoita maamme rajojen ulkopuolelta muun muassa Ruotsista, Norjasta ja Keski-Euroopasta. Vuosittain valmistuu yli 5000 kylpytynnyriä, joista neljännes matkaa ulkomaille.

Sisäportaat helpottavat kulkua

Pakkala kertoo Kiramin saavuttaneen Euroopassa markkinajohtajan aseman. Siitä yritys haluaa pitää kiinni. Jotta tavoitteessa onnistutaan, Kiramilla tehdään jatkuvaa tuotekehitystyötä.

– Teemme vuosittain uudistuksia tuotteisiimme ja tuomme markkinoille myös uusia malleja. Tämän vuoden uutuuksia ovat halkaisijaltaan kaksimetrinen palju ja sisäportaallisen kylpytynnyri. Porras helpottaa erityisesti pienten lasten ja vanhemman väen kulkua, Pakkala toteaa.

Kylpytynnyrivalmistajan valikoima on vuosien varrella kasvanut laajaksi. Saatavana on erilaisilla puu­kaminoilla, materiaaleilla ja väreillä varustettuja malleja. Kokoja on valittavana kaksi. Pienempään, halkaisijaltaan 170-senttiseen malliin mahtuu neljästä kuuteen kylpijää. Halkaisijaltaan 200-senttiseen puolestaan pulahtaa kuudesta kahdeksaan henkilöä kerrallaan. Pakkala laskee, että erilaisia tuotevariaatioita on mahdollista rakentaa lähes 50.

Paljujen hintahaarukka ilman lisävarusteita on 1 600–4 000 euroa. Useimmat asiakkaat hankkivat paljuun salvoin lukittavan suojakannen, joka on saatavissa lämpöeristettynä tai eristämättömänä. Kansi pitää veden puhtaana, nopeuttaa kylpyveden lämmittämistä ja estää haaverit lapsiperheissä. Suosittuja lisävarusteita ovat myös paljuun kiinnitettävät juomatelineet ja ulkoportaat.

Huoltotarve vähenee

Alkuaikoina kylpytynnyrit olivat läpikotaisin puuta, joten niiden huoltaminen vaati vaivannäköä. Nyt tuotekehityksessä on satsattu helppohoitoisuuteen.

– Kotimaassa myymiemme kylpytynnyrien sisäosat ovat aina muovia, jonka puhdistaminen onnistuu helposti kodin yleispuhdistusaineella. Ulkoverhousmateriaaliksi voi halutessaan hankkia huoltovapaan komposiitin. Puuverhoiltuja mallejakaan ei tarvitse ensimmäisinä vuosina huoltaa, sillä ne lähtevät meiltä aina valmiiksi petsattuina, Pakkala sanoo.

Kaminoiden lämmitysteho on viime vuosina lisääntynyt. Saatavilla on 22-, 29-, 35- ja 42 -kilowattisia lämmittimiä. Hyvällä puulla ja tehokkaalla lämmityksellä 22-kilowattinen kamina lämmittää kylmän kylpyveden reippaassa kolmessa tunnissa. 35-kilowattiselta mallilla lämmitystyöhön kuluu 1,5–2 tuntia.

Muovisten sisäosien ja kannen ohella kylpytynnyrien puhtaanapitoa helpottavat viime vuosina yleistyneet suodatinjärjestelmät ja kemikaalit.

– Mekaaninen lika poistetaan upotettavalla paperisuodattimella tai paljun ulkopuolelle sijoitettavalla massasuodattimella. Bakteereihin tehoavat kemikaalit. Valittavana on sekä happipohjaisia luontaisia kemikaaleja että klooripohjaisia tuotteita. Jos suodatus ja kemikaalit ovat käytössä, samaa kylpyvettä voi käyttää jopa useita kuukausia.

Paljun asentaminen käyttövalmiiksi on varsin helppoa. Palju toimitetaan valmiiksi koottuna ja se voidaan upottaa terassiin tai sijoittaa itsenäisesti pihaan. Kantava sorapeti riittää pohjaksi. Erillistä eristystä ei tarvita, sillä kaikkien Kiramin tynnyrien pohjaosassa on eristys valmiina. Jos tynnyri sijoitetaan lähelle taloa, tulee huolehtia paloturvallisuudesta.

– Kaikkia kylpytynnyrin ulkopuolelle sijoitettavia kaminoita kiertää vesivaippa, joka estää kaminan ulkopinnan kuumenemisen. Kaminan piipusta tulevat kipinät eivät aiheuta vaaraa, kun piippu sijoitetaan vähintään kolme metrin etäisyydelle rakennuksesta. Kaminaa voidaan tarvittaessa siirtää lisäputkilla jopa metrin altaasta kauemmas. Tämä ei vielä vaikuta kaminan hyötysuhteeseen, Pakkala sanoo.

Rentoudu poreissa

Kylpytynnyrien vanavedessä suosiotaan ovat kasvattaneet ulkoporealtaat. Keskon tuotepäällikkö Ville Tammelinin mukaan myynnin kasvu on ollut parin viime vuoden aikana erityisen ripeää. Ulkoporealtaiden myynti on jo samalla tasolla kuin kylpytynnyreiden ja tahti näyttää jatkuvan.

– Kaikki K-Raudassa myytävät ulkoporealtaat, kuten kylpytynnyritkin, ovat Suomessa valmistettuja. Mallistossamme on yhteensä 16 Cello Spa- ja Novitek-merkkistä, Suomen koviin olosuhteisiin soveltuvaa ulkoporeallasmallia. Molempia tuotteita valmistaa salolainen Nordic Spa Oy. Altaiden hintahaarukka on 4 500–17 000 euroa, Tammelin kertoo.

Kaikissa altaissa on sähköinen koneisto, joka pyörittää altaan kiertovesi- ja porepumppuja, lämmittää vettä sekä tuo virtaa allasvaloille. Altaat ovat lämpöeristettyjä, kestäviä ja varustettu aina lämpöeristetyllä kannella.

Yhteneväisyyksistä huolimatta altaiden välillä on kuitenkin merkittäviä eroja. Yksi altaita erotteleva tekijä on koko: pienimpiin altaisiin mahtuu neljä aikuista, suurimpiin kahdeksan. Kalliimmissa malleissa on myös panostettu enemmän mukavuuteen.

– Poreet ovat voimakkaampia ja porepumppuja sekä suuttimia on enemmän, lämmittimet ovat tehokkaampia, valoja on enemmän ja altaat ovat näyttävämpiä. Kalliimmat altaat ovat hiljaisempia, niissä on enemmän toimintoja ja niiden varustelu on runsaampaa. Osaan malleista saa esimerkiksi wifi-ohjauksen, Tammelin luettelee.

Ulkoporealtaat voidaan asentaa routimattomalle maapohjalle ja ne voidaan haluttaessa upottaa terassiin. Altaat ovat paljujen tapaan valmiiksi eristettyjä, joten erillistä eristystä ei tarvita. Sähköasennusta lukuun ottamatta tarvittavat asennustyöt voi tehdä itse.

– Useimmat mallit toimivat valovirralla, mutta osa suuritehoisista malleista tarvitsee kolmivaihevirtaa. Kun allasta hankitaan esimerkiksi mökkikäyttöön, kannattaakin ensin varmistaa sähköliittymän riittävyys, Tammelin muistuttaa.

Ulkoporealtaiden vesi saadaan pysymään pitkään puhtaana suodattimilla ja kemikaaleilla. Kylpemään voi hypätä milloin vain, sillä altaat pitävät veden jatkuvasti kylpemislämpöisenä. Haluttaessa veden lämpötilaa voidaan säätää alhaisemmaksi. Altaan automatiikka kuitenkin varmistaa, että lämpö on aina riittävä esimerkiksi altaan ja tekniikan sulana pysymiseksi.

– Suomalaiset altaat on suunniteltu kotimaan oloihin, joten ne käyttävät veden lämmityksestä syntyvän hukkalämmön tekniikan lämpimänä pitämiseen, Tammelin toteaa.

Kirami Original Easy M -kylpytynnyri

Kirami Original Easy M. Erittäin helppohoitoinen, muovisella sisäaltaalla varustettu kylpytynnyri 4–6 henkilölle. Ulkoverhous tummaksi petsattua kuusipaneelia. Mitat: ulko-/sisähalkaisija 170/164 cm, korkeus 110 cm, syvyys 91 cm. Cult-kamina 22 kW. Paino 175 kg. Tilavuus 1450 l. Valmistettu Suomessa. hinta K-Raudassa ovh 1 949 €, kansi ovh 199 € Rahti veloitetaan erikseen. Myös kaikki muut Kiramin kylpytynnyrimallit sekä lisävarusteet ovat saatavissa K-Raudoista.

Cello Spa -ulkoporeallas

Cello Spa -ulkoporeallas. Hinta-laatusuhteeltaan markkinoiden paras allas. 5 istuinta ja yksi makuupaikka, suuttimia 2 x 28 kpl, 1,3 kW:n kaksinopeuspumppu, 2 kW:n lämmitin. Sisäpinta valkoista akryyliä ja ulkoverhous harmaata Plastrexia. Energiatehokas polyuretaanieristys, eristekansi ja tehokas suodatusjärjestelmä. Mitat 190 x 190 cm. Valmistettu Suomessa, ovh 4490 €, myy K-Rauta.

Novitek Halti Premium -ulkoporeallas

Novitek Halti Premium -ulkoporeallas on laatutietoisen kylpijän valinta. Ominaisuudet: 6 istuinta, 62 kpl suuttimia, kolme hierontapumppua, kätevä 3g/Wifi-etäohjaus, Silent System -suodatus, 370 W:n suodatinpumppu, 3 kW:n lämmitin, LED-valaistus. Helppohoitoinen ja miellyttävä akryyli­sisusta, kantava alumiinirunko ja synteettinen pohja-allas. Huoltovapaa komposiittiverhoilu, eristekansi, otsonointijärjestelmä auttaa pitämään veden puhtaana poistaen bakteereja, hiukkasia sekä tunkkaista hajua. SPU-eristys hukkalämmöntalteenotolla, sähkösyöttö 3 x 16 A (400 V). Mitat: 221 x 221 x 96 cm, tilavuus 1500 l. Valmistettu Suomessa,
ovh 11 990 €, myy K-Rauta.

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita