Tutkimus todisti tarpeellisuutensa

27.09.2016 // Anne Penttilä

Kotimaista viljelytutkimusta ja testausta tarvitaan. Sen osoittivat hankalan viime talven jäljiltä muutamat tyhjät syysviljakoeruudut K-maatalouden koetilan Viljely- ja konepäivänä. Koeruutujen ohella yleisöä kiinnostivat myös työkoneuutuudet ja Claasin traktorit.

K-maatalouden koetilan jokavuotinen suurpanostus, Viljely- ja konepäivä järjestettiin kesäkuussa. Tapahtuma veti jälleen väkeä, kävijöitä oli noin 1 500. Koeruutuihin ja viljelyohjelmakokeiden tulosten tutustumisen lisäksi kävijät näkivät konetyönäytöksen. Uutena tapahtumana oli mahdollisuus koeajaa Claas-traktoreita.

Haastavista ajoista huolimatta tunnelma oli positiivinen.

– Vuosi on ollut kaikille haasteellinen, koska sekä viljojen että maidon tuottajahinnat ovat olleet matalalla. Se on heijastunut tilojen maksuvalmiuteen ja näkynyt muun muassa rahoitustuotteiden kysyntänä, kertoo maatalous- ja konekaupan johtaja Antti Meriläinen.

Lisäksi tilojen rakennemuutos, muutokset työntekotavoissa ja koneistuksessa vaikuttavat todennäköisesti yhä enemmän muun muassa konekauppaan, pohtii Meriläinen.

– Maatalousyrittäjät eivät välttämättä halua enää omistaa kaikkia koneita itse.

Konekaupassa viime aikojen merkittävin panostus on ollut Claas-traktoriedustus. Konekesko vastaa yksin­oikeudella Suomen markkinoiden lisäksi myös Baltian maiden edustuksesta.


Loivan vetokulman ansiosta Multivan koukkulavavaunu Hook System HS 180HD pystyy kiskomaan kyytiinsä jopa 18 tonnin kuorman.

– Olemme selkeästi Claasin suurin maahantuoja­yhtiö. Kyseessä on kahden suuren toimijan neljän maan yhteistyö, joka käsittää paljon muutakin kuin uuden traktorimerkin markkinoilletulon Suomessa, painottaa Konekeskon myyntijohtaja Jukka Keltto.

Konekaupassa on tapahtunut piristymistä, huolimatta markkinoiden yleisestä laskuvireestä. Vuoden alusta toukokuun loppuun uusien, itsekulkevien koneiden myynti nousi viidellä prosentilla verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

– Noin kahden vuoden tähtäimellä kirkas tavoitteemme on nostaa neljän toiminta­maamme Claas-liikevaihto 100 miljoonan euron tasolle, sanoo Keltto.

Kesko jatkaa edelleen myös Massey Ferguson -traktoreiden huoltoa.

Viljely- ja konepäivänä ensiesiteltiin useita uusia työkoneita. Työkonekaupasta vastaava Mikko Marttila nosti esille erityisesti Multiva Push -vaunun, Tume Draco -kylvökoneen, Elho Scorpio -kivenkeruu­koneen, Oniari-metsäperävaunut sekä Potila Magnum -äkeen.

Monet niistä pääsivät esittäytymään yleisölle työkonenäytöksessä. Hyvin valmisteltu näytös kiinnosti kävijöitä.

– Toimme Scorpiota varten jopa kivet pellolle, kun ei niitä enää ole koetilan mailla.


Hardi Navigator 4000 -ruiskussa on 24 metrin puomi, lohkoautomatiikka ja puomiston automaattinen korkeussäätö. Ultraäänianturit tunnistavat kasvuston ja maan korkeuden, mistä on hyötyä erityisesti rinnepelloilla.

 

Kotimainen koetoiminta tärkeää

K-maatalouden koetilalla on menossa jo 54. tutkimusvuosi. Tutkimuksen merkitys on entisestään kasvanut, sanoo tutkimusjohtaja Marjo Serenius.

– Viljelijöiden määrä vähenee ja tiedontarve kasvaa. Kotimaisen tutkimuksen on pysyttävä mukana, koska viljelijät haluavat nopeasti tarkkaa tietoa lajikkeista ja viljelymenetelmistä.

Tietoa löytyy koetilan yli 3 000 koeruudulta. Niistä on nurmikasvikokeita noin 300 ruutua. Kasvinsuojelukokeita oli tällä kaudella ennätysmäärä, yli 900 ruutua.


Scorpio 550 -kivenkeruukoneessa on hydraulinen voimansiirto, joka ei rikkoudu tukkeutumistapauksessa. Nostoroottorissa on peruutusmahdollisuus ja yksittäin joustavat piikit. Työleveys on 5,5 metriä.

Erityisesti kotimaisen tutkimuksen ja koetoiminnan merkitys näkyi syysviljojen koeruuduilla, joista osa näytti varsin surkeilta hankalan viime talven jälkeen: kasvusto oli joko hyvin harva tai se oli hävinnyt kokonaan. Hauholla ei ollut lunta vielä joulukuussakaan ja lumettomaan maahan iski kova pakkasjakso, joka teki tuhojaan. Koetilan syysvehnistä kuoli yli puolet.

– Viime talvi havainnollisti jälleen kerran miksi on niin tärkeää, että lajikkeita testataan viljelykokeissa Suomen olosuhteissa.


Norcar 6226 -pienkuormaaja siirteli vakaasti 650 kilon lannoitesuursäkkiä.

Tume Draco 4000 -kylvökoneen työleveys on neljä ja kuljetusleveys kolme metriä. Kylvövantaat sijaitsevat kannatuspyörästön takana, mikä mahdollistaa kylvön kosteammissa oloissa. Kylvöelektroniikan (EPEC) ansiosta kylvön ohjaus ja valvonta on helppoa sekä luotettavaa.
 

Talvehtimisvakuutus syysrapsille

Clearfield-viljelymenetelmästä on saatu erittäin hyviä kokemuksia Suomessa, ja sen menekki on kasvanut. K-maatalous tuo ensimmäisenä Suomessa markkinoille talvehtimisvakuutuksen. Vakuutus liittyy laatuviljasopimuksella ja Clearfield-menetelmällä tuotettuun syysrypsiin. Aiemmin vastaava on ollut käytössä Ruotsissa ja Virossa.

Vakuutussopimus on tarjolla ensimmäisellä ja toisella viljelyvyöhykkeellä sekä Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa sijaitseville pelloille. Clearfield-viljelymenetelmä sisältää tehokkaan rikkatorjunnan, joka vähentää kilpailua, estää rapsin kasvupisteen nousua syksyllä ja parantaa talvehtimista. Vakuutuksen pariin kuuluu lisäksi kasvinsuojelupaketti, joka sisältää rikkatorjunnan sekä kasvitautitorjunnan syksyllä.

Kasvusto tarkastetaan syksyllä. Ellei talvehtiminen onnistu, vakuutus korvaa puolet siemen- ja kasvinsuojeluainekustannuksista.


Potilan uuteen Magnum Plus -äkeeseen on yhdistetty Master Pro- ja Maxer-äkeiden vahvat ominaisuudet. Raskaan sarjan tehoäes toimii vaativissa muokkausolosuhteissa sekä kynnetyllä että kevytmuokatulla pelolla.

Multiva Push 320 -puskuvaunu sulloo sisuksiinsa tiiviin kasan rehua tai haketta. Purku tapahtuu työntämällä, mikä onnistuu turvallisesti esimerkiksi mataliin hakevarastoihin.
 

Syysviljan rikkaruiskutus syksyllä

Todella mielenkiintoinen uutuus mullistaa jopa työmenetelmiä ja tuo joustavuutta viljelytoimenpiteisiin. Syysvehnän rikkakasvintorjunta voidaan tehdä jo syksyllä maavaikutteisella aineella. Bayer Crop Sciencen valmiste ei ole vielä markkinoilla, mutta sillä on tehty tilakokeita muun muassa koetilalla.

– Aine tehoaa saunakukkaan, orvokkiin ja mataraan. Idea on rikkakasviruiskutuksen siirto kevään kiireistä rauhallisempaan aikaan syksylle, kertoo kasvinsuojeluasiantuntija Minni Tapola Bayer Crop Sciencelta.

Jos rikkatorjuntaan joudutaan myöhemmin kasvukaudella, selvitään pienemmillä määrillä. Tapola arvioi valmisteen tulevan markkinoille ensi vuoden aikana.

Koetilalla on kokeiltu Bayer Crop Sciencen uutta maavaikutteista, syksyllä käytettävää rikkakasvitorjunta-ainetta syysvehnälle. Minni Tapolan mukaan valmiste tulee markkinoille ensi vuonna. Käsitelty ruutu oikealla.
 

Uutuuksia kasvinsuojeluun

Viljakasveja lehtilaikkutaudeilta ja ruosteilta suojaava Siltra Xpro on ollut menestys Keski-Euroopassa, ja uutta kasvitautiainetta on testattu hyvällä menestyksellä myös koetilalla. Aine levittyy nopeasti ja kestää sadetta, joten isojenkin pinta-alojen ruiskutustyö kerralla onnistuu. Pitkä vaikutusaika estää ränsistymisen ja ehkäisee fysiologisten stressioireiden syntyä vilja­kasveissa. Tehoaine biksafeeni kuuluu Suomessa ­uuteen SDHI-tehoaineryhmään, johon taudeilla ei ole vielä resistenssiä.


Claas-traktoreista esillä olivat mallit Axion 650, 810 ja 820 sekä Arion 460. Päivän lopuksi yleisö pääsi myös koeajamaan traktoreita pellolla.


Metsäperävaunujen lisäksi K-maatalouden Oniar-tarjonta laajenee myös maansiirto- ja viljavaunuihin. Markkinoille tulee kaksi 13 tonnin mallia.
 

Efilor torjuu pahkahometta, laikkutautia, harmaahometta ja kuivamätää rypsillä ja rapsilla. Se tehoaa myös kasvustoon, jossa ei ole tauteja, suurentamalla satoa, vähentämällä pakkotuleentumisen riskiä ja tarjoamalla korkeamman öljypitoisuuden sekä tasalaatuisemman sadon. Koetilan kokeissa käsittelemätön rypsikasvusto tuotti 1 942 kilon hehtaarisadon. Juventuksella käsitelty tuotti 2 324 kg/ha ja Efilorilla käsitelty 2 595 kg/ha.

Medax Max -kasvunsääde tulee käyttöön kaikille viljoille. Kahden tehoaineen valmisteessa on laaja käyttöaika, pensomisen lopusta lippulehtivaiheeseen saakka. Kasvunsääteen teho on sekä nopea että pitkävaikutteinen ja korren vahvistamisen lisäksi se parantaa myös juuriston kasvua.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita