Saksalaista laatua tutkimassa

02.11.2016 // Tiina Sirkjärvi

Tutustumismatkalla Joseran ja RKW:n tehtaille selvisi, että yhtiöitä yhdistää tiukka laadunvalvonta. Se lisää luottamusta tuotteiden laatuun.

Josera perustettiin vuonna 1941 ja nyt yritys työllistää noin 250 työntekijää. Alkutaival lähti rehuksi tarkoitetun kalkkikiven myynnistä, mutta innovaatiot ovat siivittäneet historiaa. Rehujen tuotekehitys on ollut aikaansa edellä. Esimerkiksi ensimmäinen ei-maitojauhepohjainen juomarehu lanseerattiin ennen muita toimijoita. Juomarehu mahdollisti vasikoiden taloudellisemman ruokinnan.

K-maatalouksien kautta saatavat Supramil- ja Easymill -juomarehut ovat saaneet osakseen hyvää asiakaspalautetta:

– Easymil sekoittuu hyvin ja vasikat voivat hyvin. Ripulia ei ole ollut. Vasikoiden hoitajan mukaan Easymil on ollut "parasta tähän asti". (Asiakastila, 150 lehmää)

– Tuote toiminut hyvin. Vasikoille ei ole ilmaantunut ripulia. Sekoittuu tosi hyvin ja eikä sotke automaatin astiaa samalla tavalla kuin toinen juomarehu. (Asiakastila, 250 lehmää)

– Käytössä automaatissa, joka sekoittaa jauheen litra kerrallaan. Hienosti pelannut, ei holvaannu automaattiin. (Asiakastila, 120 lehmää)

Viimeisin Joseran rehuinnovaatio on lypsylehmille tarkoitettu erikoisrehu DairyPilot, joka sisältää elävää hiivaa, B-vitamiineja ja kasveista eristettyjä flavonoideja/polyfenoleja. DairyPilotia on testattu yli 6 000 ­tilalla ympäri Eurooppaa. Sen ansiosta maitomäärä on kasvanut lehmää kohden keskimäärin jopa 1,5 ­kiloa päivässä ja terveydelliset ongelmat (ketoosi, ­solut) ovat vähentyneet merkittävästi.

Aumakalvoinnovaatio RKW:ltä

RKW Agri GmbH & Co valmistaa pyöröpaaliverkkoja ja aumakalvoja. RKW-konserni työllistää maailmanlaajuisesti noin 3 000 työntekijää. Michelstadin tehdas työllistää noin 400 työntekijää ja tuotteita toimitetaan yli 60 maahan. Tehdas käyttää raaka-aineinaan muun muassa polyetyleeniä ja polypropeenia. Jokainen raaka-aine-erä testataan erikseen tulovaiheessa ja sen on täytettävä tiukat laatukriteerit.

RKW:n Michelstadtissa valmistamia, K-maatalouden myynnissä olevia tuotteita ovat muun muassa pyöröpaaliverkot Rondotex, IM-Press ja Agripress. Pyöröpaaliverkkojen oikealla kudontatekniikalla ja raaka-ainekoostumuksella haetaan riittävää vetolujuutta ja toisaalta elastisuutta, jotka ovat tärkeitä ominaisuuksia verkon hyvän levittymisen kannalta. Paalien reunat pitää saada tasaisiksi, koska sillä on vaikutusta tärkeän ilmatiiviin muovikäärinnän onnistumiseen. Rondotex-verkko ilmoittaa verkon loppumisesta juovalla rullan lopussa. Pakkauksen kantokahvat ja toisen reunan tuplaraidoitus helpottavat myös rullien käsittelyä.

Agripress on taloudellinen vaihtoehto paalausverkkoa valittaessa. Kaikissa verkkolaaduissa on 12 kuukauden UV-suojaus, Rondosillia lukuun ottamatta.

Yhdistelmäaumamuovi RKW Combifilm on RKW:n innovaatio, jossa polyamidivakuumikalvo ja polyetyleenistä valmistettu aumakalvo on yhdistettynä toisiinsa. Yhdistelmä parantaa ilmatiiviyttä 6–10-kertaisesti. Vakuumikalvopuoli laitetaan rehun pintaa vasten ja se irtoaa itsestään aumakalvosta kosteuden vaikutuksesta rehun pintaa myötäillen. Combifilmin levittäminen on helppoa verrattuna siihen, että aluskalvo ja aumakalvo levitettäisiin erikseen.

Saksalaiset ovat tunnetusti tarkan euron ystäviä. DairyPilotiin sijoitettu euro tienaa itsensä korkojen kera takaisin paremman tuotannon ja eläinterveyden kautta. RKW Combifilm ja Josilac ferm takaavat ­paremman pintarehun laadun. Säilöntäaineiden käyttö vähentää rehuhävikkiä ja parantaa rehun maittavuutta ja laatua.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita