Mepu-kuivaamo omana työnä Jouhilahden maitotilalle

02.11.2016 // Leena Pakarinen

Nilsiäläinen Heikki Väätäinen kuivasi tämän syksyn viljasatonsa omassa, uudessa Mepu-pakettikuivaamossa. Sitä rakentamassa olivat maitotilan kaikki viisi poikaa. Avoimien ovien päivää vietettiin syyskuun lopussa.

– Tuli lisää peltoa ja viljamäärät kasvoivat. Säilöimme viljaa pääasiassa propionihapolla, mutta myös kuivaamalla lavakuivurilla, kertoo Heikki Väätäinen lähtöasetelmasta kuivurihankinnalle.

Uusi kuivuri ehti näyttää ­kykynsä heti ensimmäisenä syksynä, kun puiminen meni pouta­jakson jälkeen säiden kyttäilyksi. Stressikäyrää olisi nostanut, jos ­lisäksi olisi pitänyt miettiä kärryjen riittävyyttä.

Tehoa oli helppo mitata vaaka-antureilla. Kun puintikosteudet olivat 15–20 prosenttia, poisti Mepu kosteutta, tilan kirjanpidon ­mukaan, kaksi prosenttia tunnissa.

– Entiseen verrattuna oli ihan eri asia kipata kärry tuosta vaan kaato­suppiloon ja jatkaa rauhassa puimista, sanoo 26-vuotias Simo Väätäinen, kuusilapsisen perheen toiseksi vanhin. Koko veljessarja on kiinnostunut maatilan töistä.

Jouhilahdessa on noin sata hehtaaria peltoa, josta 60 hehtaaria on viljalla. Sato on käytetty litisteviljana omalle karjalle. 1980-luvun parsi­navetassa on ­
40 lypsylehmää nuorkarjoineen. Lisäksi tilalla on metsätaloutta.

– Jatkaja saa päättää, mihin suuntaan kehittää tilaa, nauraa isä-Väätäinen.

Jouhilahden Mepu S2-29 kuivasi tehokkaasti omat viljat ja teki rahtia parille tilalle. Ohra kärsi sateista, mutta muuten sato olisi ollut paria viime vuotta selvästi parempi. Tuoreviljasiiloissa ei vielä ole tuuletinta, mutta niitä voi käyttää lisävarastona.

 

Maitotilat rakentavat kuivureita

Mepun myyntiedustaja Marko Känkäsen mukaan Maito-Suomen ja C-alueiden maitotilat investoivat nyt viljankuivureihin.

– Peltoalaansa laajentanut maito­tila, jolla on jatkaja tiedossa, rakentaa tyypillisesti pakettikuivaamon. Peltoala on noussut niin paljon, että viljahehtaareita alkaa olla merkittävästi.

Karjanpidosta kasvinviljelyyn siirtyvää tilat taas ovat enemmän kiinnostuneita vaunukuivureista. Ne ovat käyttötarpeen muututtua helposti myytävissä.

Suosiotaan on kasvattanut kiinteän kuivurin rakentaminen taivas­alle. Koneiston ulkoseinän rakenne mahdollistaa eristämisen esimerkiksi Finnfoamilla. Pellitys ja kulmalistat viimeistelevät taloudellisen ratkaisun.

Digitaalinen vaakanäyttö (vas.) kertoo viljan lähtö- ja kuivapainot. Auto-järjestelmää käytetään kosketusnäytöltä.

Monet tilat haluavat nykyisin avaimet käteen -kuivurin. Marko Känkänen on hoitanut luvituksia ja hankkinut joihinkin kohteisiin myös urakoitsijatkin pohjatöihin.

Kuivuripäivä herätti mukavasti kiinnostusta. Väätäisten kuivuriin kävi tutustumassa kolmisenkymmentä henkilöä noin sadan kilometrin säteeltä.

– Kiinnostusta kuivuri-investointeihin kuvaa sekin, että jo sen päivän aikana sovittiin asiakaskäynneistä parille tilalle, kertoo Känkänen.

Tahkorinteen toisella puolella

Väätäiset hoitivat rakentamisen valtaosin itse, säästäen siinä melkoisesti. Projektin verottomaksi hinnaksi ilman omia töitä tuli noin 150 000 euroa.

Ennakkosuosikkia kuivurikilpailutuksessa ei tilalla ollut. Tarjouspyynnöt lähtivät kolmelle valmistajalle, joista Mepu veti pisimmän korren. Kuivurille löytyi savolaisesta maastosta helposti rinnepaikka. Mäen toisella puolella on Tahkon laskettelukeskus.

Siilon täyttövahti katkaisee automaattisesti tyhjennyksen, kun siilo tulee täyteen. Tarvittaessa automatiikka vaihtaa siiloa.

 

Urakka jakautui tarkoituksella kahdelle vuodelle. Maan pinnan tasolle kuivuri nousi vuoden 2015 ­aikana ja katto saatiin paikalleen kuluvan vuoden maaliskuussa. Kuivurikoneistonkin Väätäiset asensivat itse. Käyttöönotto päästiin tekemään heinäkuun puolivälissä.

– Tulkaa meille asentajiksi, ehdottaa Känkänen ­vähintään puolitosissaan. Mekaanisen työn asentajista on selkeä pula Suomessa. Mepullakin on rakennus­porukoita Virosta.

S2-mallissa nelisiiloisessa rivissä normaali perusmoduuli on 2x2 metriä. Suunnitteluvaiheessa Känkänen ja Väätäiset huomasivat laajentaa kaatosuppiloa 2,5 metrin elementillä. Se lisäsi tilaa juuri sopivasti, ettei viljakuorman kippaajan tarvitse jäädä tuuppailemaan kasan reunoja.

Mepu-kuivureissa ala- ja yläkiertoputkissa on ruostumatonta terästä ja valukäyriä. Yli kaksimetrisissä pudotuksissa vilja kulkee hidasteiden kautta, jottei se vauhdilla pudotessaan kuluttaisi esipuhdistinta. Sama koneisto sopii maissille, jonka mukaan kulutusvahvuus on mitoitettu.

 

Moduulirakenne on joustava

Väätäisten S2-29 kuivuri on Mepun uusinta mallistoa, jota alettiin toimittaa laajemmin vasta tämän vuoden kesänä.

– Uutta on moduulirakenne. Kuivurit rakennetaan ­samoista osista pienimmästä suurimpaan. Suurimmat C-sarjan jatkuvatoimiset kuivurit tuottavat 150 tonnia kuivaa viljaa tunnissa. Koneistoja on neljä erilaista. Asiakkaalle moduulirakenne näkyy nopeana toimitusaikana, kertoo Marko Känkänen.

Uudessa mallistossa on kiinnitetty huomiota puhdistettavuuteen ja huollon helppouteen. Se näkyy sinkittynä materiaalina ja sileinä sisäpintoina kupukantaisine pultteineen.

Moduulirakennetta voi laajentaa sivulle tai ylös, jos kuivaustarpeet muuttuvat matkan varrella. Tämän päivän maataloudessa saattaa tulla vuokralle äkkiä 30–50 hehtaarin tiloja.

– S2-kuivurista voi esimerkiksi tehdä S3:n. On edullisempaa laajentaa kuivuria kuin vaihtaa koko ­koneisto, sanoo Känkänen.

Tekniset tiedot:

S2-29 pakettikuivuri, koneiston tilavuus 29 m³.

Täyttö- ja tyhjennysautomatiikka, auto-ohjauskeskus, valmius gsm-hälytykseen.

Skandia-kuppielevaattori siirtää 80 tonnia tunnissa.

Siiloston tilavuus 444 m³, lisäksi valmiutta tuoreviljalle kaksi siiloa yhteensä 40 m³.

Kaatokuilu 2500x2000, tilavuus 29 m³.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita