Kivisten peltojen kestävä kone

27.09.2016 // Eeva-Kaisa Pulkka

Hydrauliikalla toimiva kivenkeruukone Elho Scorpio 550 on tarkka, nopea ja tehty kestämään kovaa käyttöä.

Sadan lypsävän maitotilaa Lapinlahden Varpaisjärvellä pitäville Mikko ja Matti Heikkiselle kivenkeruusta kertyy kokemusta joka kevät. Viljelyksessä olevista 137 hehtaarista vain vajaa 40 on täysin kivettömiä.

– Kivikone olisi pitänyt vaihtaa jo pari vuotta sitten, niin paljon entinen vaati remonttia. Mutta nyt olemme olleet tyytyväisiä, ettei tullut aiemmin vaihdettua, koska saimme käyttöön uutta, parempaa tekniikkaa, myhäilee Mikko Heikkinen Elho Scorpio 550 -kivenkeruukoneen äärellä Matin nyökytellessä vieressä.


Kippauskorkeus riittää myös maansiirtoperävaunulle.
 

Entisen porukkakoneen tilalle hankittu uutuus on täyttänyt odotukset. Muista kivenkeruukoneista poiketen Elho Scorpio 550 toimii täysin hydrauliikalla, minkä tuomat edut ovat olleet koneen parasta antia käyttäjälleen.

– Jos entisellä koneella ajaessa leka ja rautakanki olivat vakiovaruste, ja ohjaamosta oli hypättävä toista­sataa kertaa keväässä irrottamaan kiinni juuttunutta kiveä, niin nyt tarvitsi vain kaksi kertaa, Matti Heikkinen vertaa.

Koneen nostoroottoria voi käyttää myös toiseen suuntaan, joten kiinni jäänyt kivi irtoaa liki poikkeuksetta sillä keinolla. Ison kiven kohdalla nostimet voi pysäyttää ja kiven saa kyytiin ajamalla sen piikkien väliin. Suurimmat Heikkisten keräämät kivet ovat ­olleet halkaisijaltaan noin neljäkymmentä senttiä.

 

Vähillä huolloilla toimiva kone

Hydrauliikka säästää konetta ja vähentää rikkoutumisen riskiä, sillä kone nostaa työsyvyyttä automaattisesti isomman esteen kohdalla ja palautuu sitten takai­sin säädetylle tasolle. Myös koneen vetoaisassa on 70 senttimetrin jousto, joten koneen jäädessä kiinni kuljettajalle jää aikaa reagoida eikä konerikkoa tule.

Karhottimien hydrauliikka siirtää tarvittaessa voimaa puolelta toiselle, jos toisella puolella konetta on enemmän voiman tarvetta kuin toisella. Myös karhottimia voi käyttää toiseen suuntaan.

Elho Scorpio 550:n kestävät nostopiikit joustavat yksitellen ylös, sivulle ja taakse. Nostopiikit ovat jo nyt osoittautuneet vahvemmiksi ja kestävimmiksi kuin edellisessä koneessa.

Seulassa jokainen seularauta on vaihdettavissa ja joka toinen poistettavissa. Seulan rakenteessa on huomioitu myös kivien kiilautumisen ehkäisy.

Käyttökauden aikana Heikkisten ei ole tarvinnut huoltaa konetta muuten kuin rasvaamalla laakerit ja nivelet. Käytön jälkeen koneesta on pesty mullat pois ja se on rasvattu.

– On melkoinen säästö, kun konerikkoja on ehkäisty jo ennalta ja huollon tarve on vähäinen. Ei ole halpaa, jos palkatun työntekijän aika menee koneen korjaukseen, Matti Heikkinen laskee.

Piikkien päässä on merkkiurat kulumisen seuraamiseksi. Kun piikit ovat kuluneet uraan saakka, hitsataan niihin uudet kulutuspalat.

Sata tuntia täynnä

Elho Scorpio 550:n maansiirtoperävaunuja varten suunniteltua 2,7 metrin kippauskorkeutta Heikkiset eivät ole täysin päässeet hyödyntämään, sillä kone on tyhjennetty suoraan pellon laitaan. Pientä kehitystä he kaipaisivat kippauksen tehokkuuteen.

– Kippauskorkeus on kyllä hyvä isoilla peltolohkoilla, jolloin pellon laitaan ajamiseen ei mene aikaa. Ja kärryllä kivet voi viedä kauemmaksikin, Matti Heikkinen sanoo.

Näkyvyys traktorista nostorummulle on avaran raken­teen vuoksi parempi kuin entisessä koneessa.

Yhden kevään ja kesän saldona koneella on jo satakunta käyttötuntia, joista nelisenkymmentä on ajettu naapureiden pelloilla. Urakointia veljekset tekevät oman työtilanteen mukaan ja enemmän se onkin työvaihtoa lähitilojen kanssa.

– Hehtaareina on vaikea laskea, kun joku lohko saatetaan ajaa useampaan kertaan ja toiselta ajaa vain kivisimmät kohdat, Mikko Heikkinen sanoo.

– On koneella ajettu myös kanto- ja puusilppua raiviolohkoilta. Kuivalla kelillä nekin nousevat hyvin kyytiin.

 

 

Maatalousyhtymä Heikkinen

 • Mikko ja Matti Heikkinen
 • Likolahden tila Lapinlahden Varpaisjärvellä
 • 100 lypsävää ja juottovasikat, hiehot yhteis­työtilalla
 • 137 hehtaaria, 55 ha omaa ja 82 ha vuokralla
 • kaksi palkattua työntekijää

Elho Scorpio 550

 • Työleveys         5 500 mm
 • Kivien koko      40–400 mm
 • Kivisäiliön koko  1,5–2 m³
 • Nostopiikkejä       16 kpl
 • Purkukorkeus      2,7 m
 • Tehotarve        100+ hv
 • Vakiona sullojan ja karhotinroottoreiden
 • peruutus sekä automaattinen työsyvyyden
 • säätö kuormituksen mukaan.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita