Kasvinsuojelu kannattaa

01.02.2016 // Milla Välisalo

Timotein siementuotannossa ei kannata unohtaa kasvinsuojelua. Viime kesänä koetilalla testattiin hivenlehtilannoitteen ja korrensääteen vaikutusta siementuotantoon. 

Nurmikasvien rehukäytön yhteydessä unohtuu helposti lajikkeiden siementuotanto, jota ei huomioida enää virallisissa lajikekokeissa. Kotimaisella nurmien siementuotannolla on kuitenkin tärkeä merkitys, jotta voidaan taata Suomen olosuhteisiin parhaiten sopivien lajikkeiden saatavuus. Nurmen siementuotanto on hyvä mahdollisuus lisätä nurmikasveja taloudellisesti kannattavasti viljelykiertoon myös viljatiloilla.

Viime kesänä koetilalla testattiin timoteilla hivenlehtilannoitteen (YaraVita Mancozin 1 l/ha) ja korrensääteen (Trimaxx 1 l/ha) vaikutusta siementuotantoon. Kokeen lajikkeet olivat eteläisen tyypin timoteit; Grindstad, Switch ja Rakel sekä pohjoisen tyypin timotei Tryggve. Kylvö tehtiin kesällä 2014 ja kaikki lajikkeet saivat perustamisvuonna samanlaiset, K-maatalouden siemen­viljelyohjeiden mukaiset viljelytoimenpiteet. Ensimmäisenä satovuonna 2015 kevätlannoitus (100 kg N/ha) annettiin kaikille koejäsenille 21.4. eli heti, kun maa kantoi. 

Toinen koejäsen sai vain kevätlannoituksen ja toinen kevätlannoituksen lisäksi hivenlehtilannoituksen sekä korrensääteen. Trimaxxin ja YaraVita Mancozinin tankkiseos ruiskutettiin korrenkasvun alussa ja huomioiden korrensääteen vaatimukset ruiskutusolosuhteiden osalta tarkasti, jolloin vältyttiin kasvuston vioituksilta. Trimaxxin lämpötilasuositus ruiskutuksen aikana on 10–24 °C, eikä käsittelyä tule tehdä hallan jälkeen. Vesimääränä käytettiin 200 l/ha.  

Rakel: Tähkät olivat suuria ja hyvin pölyttyneitä pystyssä pysyneissä kasvustoissa, kuva otettu 6.7.

Kasvua ja kasvuston lakoontumista seurattiin koko kasvukauden ajan. Reilusti yli puolet vain lannoituksen saaneiden verrokkien kasvustoista lakoutui, kun korrensääteen saaneista koejäsenistä lakoutui vain viidennes. Lakoutumisen estyminen takasi paremmat olosuhteet kukinnalle ja sitä kautta siemensadolle. Sitä olisi ehkä voitu pienentää edelleen vielä toisella kasvunsääteen ruiskutuskerralla. 

YaraVita Mancozinin mangaani, kupari sekä sinkki ovat kaikki tärkeitä ravinteita siemensadon muodostumiselle sekä sen laadulle. Hivenlehtilannoitteen sekä korrensääteen vaikutus timotein siemensadolle oli suuri. Esimerkiksi Grindstadin siemensato nousi 840 kg/ha:sta jopa lähes 1600 kg/ha. Satopotentiaalia löytyy siis vanhoistakin lajikkeista. 

Kaikilla eteläisen tyypin timoteilajikkeilla siemensato nousi lisätoimenpiteillä yli 500 kg/ha, pohjoisen tyypin Tryggvelläkin siemensato nousi yli 200 kg/ha. Grindstadilla, Tryggvellä ja Rakelilla siemensato Trimaxxin ja Mancozinin kanssa ylsi noin 1 600 kg hehtaarisadossa. 

Sadon määrän paranemisen lisäksi myös sadon laatu parani, kaikilla lajikkeilla tuhannen siemenen paino nousi vain lannoitettujen 0,55–0,60 grammasta korrensääteen ja hivenlannoituksen saaneiden 0,60–0,66 grammaan.  

Grindstad: Lakoutuminen aiheutti selviä satotappioita, kuvassa vasemmalla lakoutumisesta johtuen läpikasvanutta kasvustoa. 

Täsmäiskut rikkakasvien torjuntaan

Rikkakasvien torjunta on nurmisiemenviljelyssä erityisen tärkeää, koska pahimmillaan rikat hidastavat pakkaamon suorittamaa siemenen lajittelua merkittävästi. Kustannukset nousevat, ja kasvinsuojelussa kasvukaudella ”säästetty” raha menetetään nopeasti lajittelusaannon ja tilityshinnan pudotessa.
Hankalasti lajitettelulla poistettavat rikkakasvilajit on syytä hävittää lohkolta jo ennen nurmen perustamista. Pahin kestorikkakasvi on juolavehnä, mutta myös saunakukka, jauhosavikka, peltoukonnauris, peltolemmikki, hierakka, ahosuolaheinä ja rikkapuntarpää kannattaa hävittää ennen perustamista. Perustamisvuonna rikkakasvien torjuntaan suojaviljasta käyvät useimmat viljoille tarkoitetuista rikkakasviaineista.
Suojavilja myös kilpailee rikkakasvien kanssa tehokkaasti. Sopivia valmisteita suojaviljan rikkakasvitorjuntaan ovat muun muassa Tooler, Express 50SX ja Mustang Forte. Jos vielä perustamisvuoden jälkeen esiintyy rikkakasveja, voidaan torjunta tehdä myös keväällä. Kasvuston on kuitenkin oltava kasvussa ja varsinkin heikkokasvuisen timotein on annettava kasvaa ennen torjuntaa noin 5 cm. Satovuonna rikkakasvien torjuntaan voidaan käyttää muun muassa Starane XL ja Gratil -valmisteita.
Timotein laontorjuntaan voidaan käyttää muutamaa, myös viljoille rekisteröityä valmistetta. Laontorjuntaa käyttämällä lakoontumisen alkamista voidaan siirtää. Pysty heinäkasvusto tuleentuu tasaisesti ja on helpompi puida. Näin vältetään korjuutappioita ja varmistetaan siemenen laatu.
K-maatalouden koetilalla saatiin tänä kesänä hyviä tuloksia trineksapakkietyyliä sisältävällä Trimaxx-valmisteella. Kasvunsääteen käsittelyajankohta on korrenkasvun alkuvaiheessa, 1–2-solmuasteella (BBCH 30–31). Aikainen käsittely pienentää vioitusriskiä ja vahvistaa kortta tyvestä, mikä useimmiten on paras vaihtoehto myös timotein laontorjunnan kannalta. 
Lue lisää uudesta Viljelyoppaasta sekä K-maatalouden nettisivuilta.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita