Pondioli & Pavesi: Voimansiirron ammattilainen

11.02.2015 // Kari Pyykkönen

Nivelakseleiden on kestettävä yhä enemmän yhä pidempään, koska niitä käyttävät koneet ja laitteet kasvavat tehotarpeeltaan yhä suuremmiksi koko ajan. Pondioli & Pavesin nivelakselit vastaavat haasteeseen.

Laaja tuotevalikoima

Bondioli & Pavesilla on yhteensä 13 eri tuotelinjaa, joista jokainen on erik­oistunut valmistamaan erilaisia voimasiirtoon tarkoitettuja tuotteita, kuten nivelakseleita, vaihteistoja, hydraulipumppuja ja – venttiilejä sekä erilaisia voimansiirtoon tarkoitettuja komponenteja. Myös yhtiön jälkimarkkinointi on kattavaa:. Tekninen tuki ja alkuperäiset vara­osat ovat saatavissa myös vanhempiin malleihin ympäri maailmaa.

 

Suuri jälleenmyyntiverkosto

Yhtiön jälleenmyyntiverkosto toimii yli 50 maassa. Vuonna 1967 yhtiö aloitti kansainvälisen myyntiverkoston rakentamisen ja on tänä päivänä Euroopan johtava nivelakselivalmistaja. Myyntiverkosto käsittää satoja jälleenmyyjiä ja tuhansia edustajia.

Suzzarrassa, Pohjois-Italiassa sijaitseva Bondioli & Pavesi on Euroopan johtava nivelakselivalmistaja. Akseleiden valmistuksessa käytetään nykyaikaista tekniikkaa ja automatiikkaa.

 

Pitkä käyttöikä ja laatu

Akseleissa on erilaisia suojakytkimiä ja esimerkiksi levy­kytkimet säädetään jo tehtaalla oikeaan momenttiin ja kitkalevyjen kulutuspinnat käsitellään korroosio­nestoaineella. Nivelakselit myös testataan: tehtaalla simuloidaan akseleiden normaali käyttöikä ja niitä rasitetaan ja pyöritetään testipenkeissä eri kulmissa ja eri vääntömomenteilla. Akselin ristikot ja neulalaakerit ovat myös tehtaan omaa tuotantoa, mikä takaa niille pisimmän mahdollisen käyttöiän. 

Maatalouskäytössä nivelakseleille on ominaista pienet kierrokset ja suuri kuormitus. Bondiolin nivel­akseleiden neulalaakerien halkaisija on iso ja laakerikuppi on lämpökäsitelty ja kiillotettu, jolloin se kestää paremmin kuormituspiikkejä. 

 

Oma tuotanto ja valmistus

Akselit ja komponentit valmistetaan kokonaan itse eikä niissä käytetä ulkopuolisia valmistajia ja tavarantoimittajia. Nivelakseleiden laatua valvotaan ja testataan jatkuvasti tehtaan omissa testipenkeissä. Myös raaka-aineita testataan ja analysoidaan ennen ottamista tuotantoon. Suojaputkien osat tehdään myös itse. Tällä halutaan varmistaa suojainten pitkäikäisyys, joka lisää käyttöturvallisuutta. 

Jopa nivelakseleiden valmistuksessa käytetään tehtaan itse suunnittelemia työkoneita ja laitteita. Bondiolilla on oma ulkopuolisen tutkimuslaitoksen valvoma testaus, jonka perusteella sillä on oikeus CE hyväksyntään. 

Bondiolin nivelakseleita käytetään ensiasennus­akseleina sadoissa eri konemerkeissä ja –malleissa. Se on sitoutunut kehittämään yhdessä työkonevalmistajien kanssa parhaimmat mahdolliset nivelakselit, joihin käyttäjä voi luottaa kaikissa tilanteissa. Nivel­akseleiden on kestettävä enemmän ja pitempään yhä kovenevassa käytössä, koska niitä käyttävät koneet ja laitteet kasvavat tehotarpeeltaan suuremmiksi koko ajan. 

 

Turvallisuus ja ympäristötekijät ovat myös yhtiölle erittäin tärkeitä

Tästä on osoituksena laadunhallinnan ja laadunvarmistuksen sertifikaatti UN EN ISO 9001, joka on ­myönnetty yhtiölle vuonna 1994. Vuonna 2001 myönnetty UNI EN ISO 14001 sertifikaatti on maailman tunnetuin ympäristöjärjestelmämalli. Se kertoo yhtiön ympäristönsuojelun tasosta ja ympäristöasioiden hallinnasta.

Nivelakseleiden uudessa etiketissä on mukana QR-koodi, jolla saa älypuhelimeen tai muuhun mobiililaitteeseen käyttö- ja turvallisuusohjeet nopeasti ja kätevästi.

K-maatalouden valikoimissa on lähes 60 erilaista nivelakselia, mikä on markkinoiden laajin valikoima.

 

Bondioli & Pavesi 

  • Perheyritys on perustettu vuonna 1950 Edi Bondiolin ja Guido Pavesin toimesta Suzzarassa, Pohjois-Italiassa.
  • Työllistää noin 1 500 ihmistä 12 eri maassa. Jälleenmyyntiverkosto yli 50 maassa. 
  • Tehtaalla tehdään noin 1 200 nivelakselia päivässä kahdessa vuorossa. Tehtaalla työskentelee noin 600 ihmistä.

 

Nivelakseleita jokaiseen tarpeeseen 

Bondiolin nivelakselimallisto käsittää kolme akseli­sarjaa: SFT, Global ja COMS, joka tunnetaan Suomessa myös ­K-Agro sarjana. Käyttäjän turvallisuus ja käytön helppous ovat tärkeimmät kriteerit Bondioli & Pavesin nivelakseleiden suunnittelussa. SFT onkin lyhenne sanoista Safety, Function and Technology. 

SFT akselit on tehty kaikkein vaativimpaan käyttöön. Siksi niiden suunnittelussa huollon helppouteen on kiinnitetty erittäin paljon huomiota. Akseleissa on neliharjainen liikkuva muotoputki, jossa on erittäin jäykkä rakenne, eikä se helposti leikkaudu kiinni. SFT sopii erinomaisesti nykyajan vaatimuksiin, joissa työkoneiden ja traktoreiden koko kasvaa ja kun niitä käytetään enemmän ja pitempään. Rasvaus­väli on jopa 50 tuntia. SFT-akseleissa muoto­putkien rasvaus on mahdollista tehdä nipan kautta irrottamatta akselia.

Global-akselit ovat Bondiolin uusin mallisarja, ja se korvaa vanhat 100-sarjan akselit. Akselisarjassa on käytetty uusimpia innovaatioita ja viimeisintä teknologiaa. Akseleissa on kolmiharjainen muotoputki. Mallistossa rasvausnipat ovat laakerikupin päässä, mikä tekee rasvauksesta helppoa. Rasvausväli on 50 tuntia. 

Perinteinen K-Agro mallisto on edullinen ja laadukas perusakseli. Mallisarjan akseleissa on myös kolmiharjainen muotoputki. Perinteinen ristikkorasvaus tekee rasvausväliksi noin kahdeksan tuntia.  

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita