Olli-aidat kovassa käytössä Laakspohjan kartanon mailla

20.09.2015 // Maria Munck-Pihlgren

Laakspohjan kartanon mailla laiduntaa lampaita, hevosia sekä ylämaankarjaa. Tilan isännälle Michael Hornborgille onkin kertynyt paljon käytännön kokemusta monipuolisesta aitaamisesta. 

Eri eläintyypit vaativat erilaisia aitaamisratkaisuja. Samoin vaatimukset vaihtelevat, mikäli aitaa käytetään ympärivuotisesti tai vain kesällä. Lohjan Laakspohjan kartanon isännällä Michael Hornborgilla on paljon kokemusta aitaamisesta, sillä tilalla on 350 lammasta, 50 ratsuhevosta ja 60 ylämaankarjan nautaa, jotka ovat ulkona vuoden ympäri. 

Aitaamiseen tila käyttää Ollin tuotteita ja ovat olleet niihin tyytyväisiä.

– Haluamme, että ne jotka valmistavat käyttämiämme tuotteita ovat lähellä ja että heillä on kokemusta talvesta. Olli-tuotteet sopivat tilallemme, jossa on eri eläimiä ja vaihteleva maasto, Hornborg kertoo.

– Ollilla myös markkinointi on hyvin hoidettu ja tuotteet ovat toimineet. Huolto on ollut hyvää, ja jos jotain ongelmia on ollut, niin takuu on tuotteet korvannut. Yhtenä huolenaiheena ovat aina kesän ukkosmyrskyt, mutta sähköpaimenemme ovat säilyneet ehjinä.

Tilalla on käytössä useita Ollin sähköpaimenia sekä runsas määrä erilaista aitaustarviketta.


High tensile -teräslankaa on käytetty aidassa. Eristimien takia sähkö kulkee vain langoissa, eikä muissa metalliosissa, kuten jousissa.

Kun Laakspohjan laitumelta on parisenkymmentä metriä asutukseen, on aitausten oltava kunnossa ja kestäviä, sillä siellä laiduntavat myös sonnit. Niiden aidassa käytetään high tensile -teräslankaa, joka tulee täydentämään Olli-tuotteiden valikoimaa keväällä 2016.

– High tensilillä rakennetaan aita kaksi kertaa: ensimmäisen ja viimeisen kerran. Jos eläin on väärällä puolella aitaa, se ei johdu siitä että lanka on poikki, vaan siitä että tolppa on katkennut. Kulmissa on jousia, jotka antavat periksi jos ­aidan päälle kaatuu puu. Sonnit painavat 800–900 kiloa, ja sen takia aitauksilla on väliä. En halua pyydystää niitä Lohjan keskustasta, Hornborg sanoo.

Ylämaankarja ja lampaat voivat helposti laiduntaa samalla laitumella. Lankoja aidassa on viisi, joista kaksi alinta ovat lampaita varten. 

– Tämän aidan hinta on suurin piirtein ollut 500 euroa hehtaarilta, ja siihen on kuulunut tolpat ja kaikki. Hevosille tämä ei kuitenkaan tällaisenaan sovellu. Aidan sisäpuolelle pitäisi vielä laittaa vähintään kaksi valkoista hyvin näkyvää lankaa, jotta hevoset ymmärtäisivät pysyä poissa langoista, Hornborg selittää.

Laakspohjan suurin laidun on 35 hehtaaria, mutta pienempiä laidunlohkoja tehdään siirrettävillä lasikuitutolpilla ja nauhalla. 

– Puutolppia on hyvä laittaa kulmien lisäksi aina välillä myös lasikuituaitaan, jotta se pysyy ryhdissä. Tämä nauha on muuten ihan ylivoimainen, sanoo Hornborg ja osoittaa Ollin vihreää Shockteq-aitanauhaa. 

Aitatesterillä tarkastetaan päivittäin, että aidoissa kiertää sähköä. Pari kertaa kesässä niitetään ruoho aitojen alta, sillä sähköaidan teho laskee reilusti, jos kasvillisuus ottaa siihen kiinni.  


Hevosten kesälaitumella on Ollin tehokkain aurinkopaneelipaimen 250 B, joka on jo palvellut monta vuotta. Aurinkokenno lataa päivällä sähköä akkuun, jotta paimen toimii pimeään aikaan. 

Laiduntaminen suosiossa

Lampaista saatu liha myydään suoraan tilalta kuluttajille. Luomutila Laaksopohja on ollut vuodesta 1986. Tilan pinta-ala on 440 hehtaaria, josta puolet on vuokrattu. 

Vakituisia laitumia on sata hehtaaria ja toiset sata toimivat väliaikaisina laitumina sadonkorjuun jälkeen. Perheen toisella tilalla Vaanilassa on lisäksi 40 herefordnautaa ja 50 islanninhevosta vuokralla. 

– Suomen nykyinen vihreämpi maatalouspolitiikka puoltaa laiduntamista, jolloin tarvitaan laiduntavia eläimiä. Meidän tiloillamme on käytössä voimakasta laidunnusta. Sen lisäksi, että laiduntamisella ­tuetaan luonnon monimuotoisuutta ja hoidetaan suojavyöhykkeitä, se säästää monia työvaiheita kun eläimet ruokkivat itse itsensä, Michael Hornborg kertoo.

 

Michael Hornborgin aitaamisvinkit:

 • Mieti tarkkaan, mitä tarvitset.
 • Mene katsomaan, mitä muut ovat tehneet ja pyydä neuvoja.
 • Laske tarpeesi ja hanki vähän ylimääräisiä osia.
 • Seuraa ohjeita tarkasti.
 • Maadoita varmasti kunnolla, vältä ruostuvaa betonirautaa.
 • Tarkasta aitasi säännöllisesti ja huolehdi että ruoho on niitetty.
 • Suunnittele jo rakentamisvaiheessa, mitkä laitumet tulevat ympärivuotiseen käyttöön ja mitkä ovat vain kesäkäyttöön. Keväällä puutolppia on helppo saada pehmeään maahan.

 

OLLI-aitaustuotteet

 • Olli-paimenet valmistetaan Suomessa, käytettävissä on tehtaan huoltopalvelut
 • Kuusi eritehoista verkkopaimenta ympärivuotiseen käyttöön
 • Seitsemän erilaista akku-, paristo- ja aurinkopaneelipaimenta
 • Kaikissa paimenissa on kolmen vuoden takuu, joka kattaa myös ukkosvauriot
 • Kattava valikoima aitaustarvikkeita
 • Keväällä 2016 valikoima täydentyy high tensile -tuotteilla

 

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita