Navetan lääkekaappi tärkeä osa nautojen terveydenhuoltoa

20.09.2015 // Ann-Helena Hokkanen

Nautojen terveyden ylläpito, sairauksien ennaltaehkäisy ja nopea hoito sairauden varhaisessa vaiheessa ovat aina olleet tärkeitä nautojen hyvinvoinnille ja tilan tuotannolle. Hyvin varusteltu lääkekaappi pastoineen sekä nopeaa toimintaa vaativien sairauksien oireiden tunnistaminen antavat hyvät edellytykset eläinten ensiapuun.

Poikimahalvauksen oireet johtuvat siitä, että lehmän veren kalsiumpitoisuus laskee liian alas ja lihasten toiminta vaikeutuu ja lakkaa. Yleisintä sairaus on heti poikimisen jälkeen, mutta kalsiumin puutos voi iskeä myös myöhemmin lypsykaudella esimerkiksi huonosti syövälle lehmälle. 

Poikimahalvauksessa ensin halvaantuvat pienet lihakset; eläin on vaisu, sen turpa on kuiva, iho tuntuu viileältä ja ruumiinlämpö on normaalia alhaisempi. Sitten pötsin toiminta lakkaa, eläin seisoo horjuen tai ei pääse enää ylös eikä se enää pysty nielemään. Jos nauta ei saa apua, se kuolee lopulta tukehtumalla hengityslihasten lakatessa toimimasta. 

Poikimahalvaus on erittäin kallis sairaus, sillä jo lievä kalkin puute altistaa lypsylehmän utaretulehdukselle ja muilla sairauksille. Ennaltaehkäisynä poikimisen jälkeen, hoitona lievissä tapauksissa sekä eläinlääkärin antaman hoidon jälkeen annetaan eläimelle suun kautta kalsiumvalmisteita – kuten Biofarmin kalsiumpastaa – pakkauksen tai eläinlääkärin ohjeen mukaan. 

On tärkeää kuitenkin muistaa, että eläimelle, joka ei pysty nielemään, ei saa antaa mitään suun kautta, koska silloin vaarana on lääkkeen joutuminen keuhkoihin ja mahdollisesti kohtalokas keuhkokuume.

Laidunhalvaus

Laidunhalvaus johtuu magnesiumin puutoksesta ja uhkaa nopeasti naudan henkeä. Riski laidunhalvaukselle on erityisen suuri laidunkauden alussa, mutta tautia voi esiintyä myös sisäruokintakaudella ruokittaessa eläimiä hyvin nuorena korjatulla säilörehulla tai esimerkiksi pötsihäiriöiden yhteydessä. 

Oireina on eläimen jännittyneeksi muuttunut käytös, hampaiden kirskuttelu, kuolaaminen, horjuminen ja lopulta makaava, kramppaava lehmä. Ennaltaehkäisynä ja hoitona lievissä tapauksissa on magnesiumia sisältävien valmisteiden, kuten magnesiumpastan, antaminen. Vakavat tapaukset vaativat eläinlääkärin hoitoa mahdollisimman nopeasti.

Häiriöt pötsin toiminnassa, ripulit ja energian puutos

Korkeatuottoisen lypsylehmän elimistö käy kovilla kierroksilla. Pötsi on lehmän ruuansulatuksen keskus, ja pötsin toimintaa tulee varjella ja tukea mahdollisimman tehokkaasti. Kaikki korkealle heruvat lehmät kärsivät jonkin asteisesta energian puutoksesta lypsykauden alussa. 

Pötsin toimintaa ja lehmän energian saantia voidaan tukea erilaisilla ravintolisillä kuten hiivaa, muita pötsin mikrobeille tärkeitä aineita ja propyleeniglykolia sisältävillä valmisteilla, kuten pastoilla. Ripulin iskiessä hiilipastat ovat oiva apu. Ne sisältävät lääkehiiltä, joka sitoo suolistossa tehokkaasti itseensä haitallisten bakteerien valmistamia myrkkyjä ja näin nopeuttaa eläimen paranemista.

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita