Clearfield-hybridirapsi tilakokeilussa

16.04.2015 // Maria Munck

Ensimmäisen kauden jälkeen uusi Clearfield-hybridirapsi vaikuttaa testiviljelijän mielestä nopeasti taimettuvalta ja nopeasti kasvuun lähtevältä. Satoeroa koelajikkeen ja 
DK 7130 CL -rapsin välillä ei ollut. 

Pekka Kaartisen tilalla Riihimäellä rapsipellot olivat häikäisevän kirkkaassa kukassa viime heinäkuun 8. päivänä. Aurinko porotti lähes kirkkaalta taivaalta ja lämpömittari lähenteli 30 astetta. 

Rapsipelloilla kasvoi vuosi sitten markkinoille tullutta Clearfield-hybridirapsia DK 7130 CL. Havaintokaistalla, muun rapsin keskellä, kasvoi toinen Clearfield-hybridirapsilajike, joka on vielä nimetön. Viime vuonna se oli tilakokeilussa noin viidellätoista tilalla. Tilakokeiden tarkoituksena on varmistaa, että lajikkeet ovat varmasti hyviä ja viljelykelpoisia ennen kuin ne päästetään markkinoille. Ennen tilakokeita uusia lajikkeita ­testataan Viljelyohjelmassa K-maatalouden koetilan koeruuduilla Hauholla sekä yhteistyökumppaneiden koeasemilla. 

Havainnointia kesän läpi

– Viljelen hybridirapsia ensimmäistä kertaa ja ihan kohtalaiseltahan tämä vaikuttaa. Alkuun se näytti kovin harvalta, kun siementä kylvetään vain neljä kiloa hehtaarille. Hybridilajikkeen versomiskyky on selvästi parempi kuin vapaasti pölyttyvän lajikkeen, jolloin sen kylvömäärä on puolet pienempi, Kaartinen kertoi. 

Tilan rapsit kylvettiin huhtikuun viimeisellä viikolla. Juhannuksen molemmin puolin sää oli kylmä ja sateinen, mikä haittasi kasvustoa jonkin verran. 

– Nyt on vähän liikaa aukkoja, sillä sadetta on vapusta tähän päivään saakka tullut 170 milliä. ­Kesäkuun puolivälissä vettä tuli viikossa 70 milliä. Ne paikat, mihin vesi on valunut, ovat käytännössä tuhoutuneet. Sademäärä on ­samassa ajassa kolminkertainen verrattuna vuoteen 2013.

Jutun teon aikaan sato-odotukset olivat kuitenkin vielä kohtuulliset. 

– Tämä on nyt kukkinut kaksi viikkoa ja toivon mukaan kukkii vielä saman verran. Näin lämpöisellä kelillä on kuitenkin katsottava, miten käy. Nuppuja on kuitenkin vielä kasvustossa jäljellä, sanoo Kaartinen kiskoessaan komean kasvin maasta. 

– Näin voimakkaasti hybridirapsi versoo ja ainakin toistaiseksi olen ollut tyytyväinen. Juuri on suhteellisen hyvä ja suoraan alaspäin. Lehtihangoissa on pieniä versoja vielä nousemassa.
Nimetön koerapsi oli nopeasti taimettuva ja alkukasvu oli reippaampi kuin DK 7130 CL:n.

Puimaan Kaartinen pääsi elo-syyskuun vaihteessa. Lopullinen rapsisato jäi kuuman ja kuivan kukinta-ajan  ja sateen aiheuttamien aukkojen takia noin 1 750 kiloon hehtaarilta. Parhaimmillaan Kaartisen rapsin hehtaarisato on ollut 2 900 ­kiloa. Eroa koelajikkeen ja DK 7130 CL:n sadossa ei ollut havaittavissa. 

Tila tekee kasvukauden aikana havaintoja ja raportoi K-maatalouden yhdyshenkilölle esimerkiksi eroja tilan muihin lajikkeisiin verrattuna. 

– Tämä antaa minulle lisää mielenkiintoa viljelyyn. On mukavaa kun on jotain uutta kokeiltavaa. 

Clearfield-menetelmä saa kehuja 

Clearfieldissa käytetty jalostusmenetelmä tuottaa lajikkeita, jotka kestävät rikkakasvien torjunnassa käytettävää Clamoxia, joka muuten tuhoaisi kasvin. 

Yksi Clamox-torjunta-aineruiskutus hoitaa kaikki rikkatorjunnat. Leveälehtisten rikkakasvien lisäksi Clamox torjuu juolavenhän ja hukkakauran. 

Clearfield-menetelmä oli Kaartiselle ennestään tuttu, sillä hänellä oli Clearfield-rypsiä kokeilussa kuusi vuotta sitten.

– Silloin – kuten nytkin – olin erityisen tyytyväinen rikka-aineeseen. Rikkatorjunta oli helppoa ja sato oli puhdas. Clearfield-menetelmä sopii hyvin myös kevyemmille maille, missä on enemmän rikkakasveja.

Tilan viljelty pinta-ala on 76 hehtaaria. Vuonna 2014 öljykasveja oli 15 hehtaaria, viljoja runsas 50 hehtaaria ja loput viherkesantoja. Tilalla on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut öljykasveja viljely­kierrossa ja pyrkimyksenä on ollut, että joka lohkolla on niitä joka neljäs vuosi.

– Olen tyypillinen eteläsuomalainen osa-aikainen viljelijä, joka on muualla töissä, ja ilta- ja viikonloppuhommat on täällä, sanoi Pekka Kaartinen, joka päätoimisesti on myyntipäällikkönä Riihimäen ­K-maataloudessa. 

 

Clearfield-tuotantomenetelmä nostaa rikkakasvien torjunnan uudelle tasolle

Tuotantomenetelmässä yhdistyvät satoisa öljy­kasvilajike ja sille räätälöity laajatehoinen rikka­kasvien torjunta-aine. 

  • Rikkakasvit voidaan torjua taimettumisen jälkeen optimi ajankohtana
  • Paremmat sadot - hoitaa aikaisemmin hankalat rikat, myös ristikukkaiset!
  • Tuottaa puhtaan sadon ja nostaa 
  • tilityshintaa
  • Laajatehoisena turvaa parhaan ­kasvuunlähdön

Lue lisää Clearfield-tuotantomenetelmä K-maatalouden verkkosivuilla

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita