Avetron – aikainen uutuuskaura

01.11.2015 // Essi Saarinen

– Halusin aikaisen, satoisan ja ohutkuorisen kauran viljelyyn, kertoo Timo Häkkilä Oulaisista. Hän odottaa Avetron-kauralta potentiaalia myös vientimarkkinoille. 

Avetron-kaura on norjalaisen kasvinjalostusyritys Graminorin jalostustyön tulos. Luonnonvarakeskuksen (entinen MTT) virallisten lajikekokeiden mukaan Avetron on jopa Marika- ja Akseli-kauroja hieman aikaisempi. 

Lajikkeen tuleentumiseen tarvitaan keskimäärin 94 päivää, tehoisaa lämpösummaa 939 astetta. Se on yksi satoisimmista aikaisen tyypin kauroista. Varhaisen tuleentumisen ansiosta Avetron on viljelyvarma ja soveltuukin mainiosti myös pohjoisempaan Suomeen. Lajike polveutuu Hugin-nimisestä kauralajikkeesta ja norjalaisista jalostuslinjoista.

Avetron pärjää myös siemenen kokovertailussa: hehtolitrapaino ja tuhannen jyvän paino ovat hyvät. Lisäksi jyväkoko on Avetronilla tasainen, alle kahden millimetrin jyviä on vain vähän. Kuoriprosentti on Avetronilla luokkansa alhaisin.

Avetron-kauran korsi on luja ja vahvasti pystyssä.

 

Ei kärsi kosteudesta

Pyhäjokilaakson varressa Pohjois-Pohjanmaalla Avetron-kauralohko erottuu edukseen. Siemenviljelijä Timo Häkkilän lohkoilla on tasaiset, terveenvihreät kasvustot. Kasvukausi on ollut haastava, heinäkuun loppuun mennessä on alueelle tullut kaksinkertainen määrä vettä enemmän kuin normaalisti. Kylvöille Häkkilä pääsi vasta toukokuun lopulla. Sääolosuhteiden pakosta osa kauroista jouduttiin kylvämään jopa kosteannihkeään maahan. Avetron-kaura ei ole tästä kärsinyt vaan on lähtenyt hyvään kasvuun. 

Hienohietaisten maiden vesitalous on kunnossa, mikä on havaittavissa märissä olosuhteissa. Luonnonvarakeskuksen virallisissa lajikekokeissa Avetron on pärjännyt erinomaisesti myös multamailla.

Häkkilä lannoitti Avetronin viljelyohjelman mukaisesti. Tavoitesadoksi hän asetti uudelle kauralle 4 000–4 500 kg/ha. 

– Oli pakko ottaa heikko kevät huomioon, toteaa Häkkilä. 

– On lohkolta puitu aiempina vuosina lähes 6 000 kiloa hehtaarisatoja. Rikat torjuttiin Express 50 SX+K-MCPA -seoksella, koska haluttiin varjella valkoapilaa, joka on kauran alla kerääjäkasvina. Kahden kilon siemenmäärä on riittänyt apilan tasaiseen peittoon pellolla. 

Tautitorjuntaan isäntä käytti Juventusta, eikä kasvustossa näy tauteja. Avetron ei ole herkkä taudeille eikä erityisen altis punahomeellekaan.

– Tein tautitorjunnan, koska haluan tuottaa tervettä ja suurikokoista siementä, Häkkilä kertoo.

– Avetron-kauran röyhy näyttää komealta, havainnoi Timo Häkkilä.

 

 

Vientimarkkinoille

Korsi on Avetronilla luja. Vahvaan kasvustoon Timo Häkkilä on kuitenkin ruiskuttanut 0,2 litraa/ha Trimaxx-korrensäädettä kasvuasteella 31, eli korrenkasvun alussa. 

Avetron-kaura soveltuu rehukäytön lisäksi hyvin myös vientiin. Tällöin korostuu lajikkeen tasainen ja suuri jyväkoko. Lisäksi ohutkuorisuus on etu, koska maailmalla ostajat ovat kiinnostuneet vain jyvän ytimestä. Myös Avetronin aikaisuus on etu, sillä mitä pidempään kaurakasvusto on pellolla syksyllä, sitä suuremmat riskit ovat punahometartuntaan ja tartunnan tuottamiin hometoksiineihin. 

Heinäkuun puolessa välissä Häkkilän Avetron-kasvusto on tullut komealle röyhylle, mutta puinteihin on vielä pitkä aika. Onneksi kyseessä on aikainen kaura ja puinneille päästään toivottavasti kohtuuaikataulussa, toteaa Häkkilä. Pohjoisemmille viljelyalueille lajikkeen aikaiset ominaisuudet korostuvat. Aikaisilla lajikkeilla on mahdollisuus tuottaa hyvä sato hankalanakin vuonna. 

Hankalista vuosista on hyötyä myös kasvinjalostuksen näkökulmasta: Avetron-lajikkeen viljelyvarmuus havaittiin juuri viileänä ja kosteana vuonna 2012 Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasemalla Ruukissa. Sateisena syksynä kaurakokeet päästiin puimaan vasta lokakuussa ja vain aikaisimmat lajikkeet Avetron mukaan lukien pystyttiin puimaan.

 

Avetron

  • Aikainen ja satoisa, menestyy myös pohjoisemmassa Suomessa
  • Viljelyvarma
  • Iso siemen, mainiot laatuominaisuudet
  • Hyvä hehtolitrapaino, pienintä lajitetta vain vähän
  • Hyvä taudinkestävyys

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita