Multivan uusi äesmallisto testissä

14.09.2014 // Eero Pajulahti

Miten Multivan uudistetut tehomuokkarit toimivat viime kevään osin poikkeuksellisen aikaisin alkaneella muokkauskaudella? Kävimme selvittämässä asiaa kolmella tilalla.

Loimaan Mellilässä, Teppo ja Jaana Levosen viljatilalla TopLine Super 800 XL:llä kylvömuokattiin keväällä yli kaksisataa hehtaaria, joista yli sata hehtaaria suoraan sänkeen. 

 – Lähdimme tavoittelemaan erityisesti ajan säästöä kevättöissä ja tietysti laadukkaampaa muokkaustulosta, perustelee Teppo Levonen. 

 – Sänkimaata ja siirtoajoa on paljon, joten halusimme eroon yhdestä erillisestä koneyhdistelmästä ja työvaiheesta. Laskimme, että tehokkuuden kasvaminen, polttoaineen säästyminen ja sadonlisäys maksaisivat kone­investoinnin takaisin hyvin nopeasti.

Pellot ovat pääosin hietasavea, myös keveitä hieta- ja multamaita löy­tyy. Puolet peltoalasta lautasmuokataan syksyllä. Kevätvehnämaille levitetään kananlantaa ja lietettä.

– Äkeen perussäätöihin piti todella paneutua, koska runko on pitkä ja leveä. Kun sivulohkot  saatiin säädettyä kohdalleen, ei säätöihin tarvinnut kajota, toteaa Teppo. 

Erityisen hyvänä isäntä piti varpa­jyrän ja jälkiäkeen helppoja ja tarkkoja veivisäätöjä. Äes kulki erittäin tasaisesti, meni maahan ja piti työsyytensä kaikkein kovimmissakin kohdissa, mutta vetotehoa kyllä tarvittiin. 

Osa sänkimaista oli puitu todella pitkään sänkeen, mutta minkäänlai­sta tukkeamisongelmaa ei esiintynyt edes multamailla. Muokkausjäljestä ja kylvöpohjasta tuli kahdella ajokerralla erittäin tasainen. Kuljetuskorkeus on järjellinen ja siirtoajossa äes kulki todella vakaasti, joten maksiminopeudet olivat maantiellä käytössä. 

– Tämäkin on ajansäästön kannalta  tärkeää, sähköurakointiakin Loimaalla harjoittava Teppo toteaa.

Takavarpajyrä toimi hyvin yhdessä 2-rivisen jälkiäkeen kanssa. Yli neljänsadan hehtaarin ajon jälkeen ei äkeen kestävyydestä löytynyt huomautettavaa, tosin piikkien kärkiterät kuluivat yllättävän paljon ja jälkiäkeen kulmansäädön lukitus sai lievää arvostelua.

TopLine Cross on markkinoiden uusin äesmalli, joka sopii eritysesti raskaille savimaille.

Tomi ja Markku Nenonen tekivät kylvötyöt tänä vuonna ennätysajassa.

 

Tarpeeksi järeä vaihteleviin oloihin

Jussi ja Satu Taruman tilan pellot Tuusulan Jokelassa ovat pääasiassa aito- ja hietasavea. Mainittakoon, että paikkakunnalla on aikoinaan toiminut neljä tiilitehdasta, mikä osaltaan kertoo saven laadusta. Varsinkin aitosavien oikea muokkausaika on lyhyt ja ne vaativat kalustolta muokkaustehoa.

Kaikki kevätviljamaat kultivoidaan tai lautasäestetään syksyllä ja kylvömuokataan äkeellä. Joillakin lohkoilla on aikaisemmin tarvittu lisäksi erillinen, matala lautasäestys keväällä.

Viime kevääksi Multiva Mega X vaihtui TopLine Cross 800 äkeeseen.

– Lähdimme tietoisesti hakemaan järeää äestä, joka säilyttäisi hyvin muok­kaussyvyytensä vaihtelevissa oloissa. Monilatatekniikka, suuri paino, järeä piikki sekä suuri rengaspinta-ala vaikuttivat hyviltä. Lisäksi äkeen voisi tarvittaessa muuttaa sänki­muokkaukseen soveltuvaksi poistamalla välilata ja harventamalla piikitystä, kertoo Jussi.

Kevättöissä Satu muokkaa ja Jussi kylvää. Viime keväänä kaikki tuli heinämaita lukuunottamatta kylvettyä yhdeksässä päivässä. 

– Maat olivat nyt erikoisen talven jälkeen poikkeuksellisen hyvin muokkautuvia, mutta olki hajosi muokatessa tavanomaista huonommin, Jussi jatkaa.

Vähemmän ajokertoja

Äestä pääosin kuljettanut Satu Taruma toteaa, että hän oli hyvin tyytyväinen äkeen johdonmukaiseen ja tarkkaan säädettävyyteen.  

– Maalajien vaihdellessa ei säätöihin tarvinnut juurikaan puuttua. Äes kulki vakaasti ja teki erinomaista jälkeä niin muokkaustuloksen kuin muokkauspohjankin osalta. Kahdella ajokerralla selvittiin kaikista lohkoista. 

Kaksoisladat edessä tasasivat ja murustivat hyvin maata ja etujoustoladan kaksoiskärkiterä toimi hienosti, eikä kerännyt olkea. Varpajyrä ja 1-rivinen jälkihara oli toimiva yhdistelmä. 

– Keveimmillä mailla jälkiharaa piti tosin muutaman kerran nostella, mikä johtui poikkeuksellisen sitkeästä oljesta, Satu kertaa.

Maantiellä äes oli erittäin vakaa kuljettaa ja salli hyvin täyden ajonopeuden 50 kilometria tunnissa. Kestävyysongelmia ei ilmennyt. Jälkiäkeen syvyydensäätötapeissa ja kulmansäädön lukituksessa todettiin tosin pientä kehittämisen tarvetta. 

– Muokkauksen laatutavoitteet saavutettiin ja ajokertoja pystyttiin vähentämään aikaisempaan verrattuna, joten hankintaan pitää olla tyytyväisiä, pariskunta kertoo. 

Kylvönopeus kasvoi, ­työsaavutus tehostui

Markku ja Tarja Nenosen tila Loimaan Niinijoella on joukon ainoa kotieläintila. Maalajit vaihtelevat jäykistä savista keveisiin turvemaihin.

Syksyllä kaikki maat muokataan kertaalleen Multivan lautasäkeellä. Yhdistelmäsikalasta kertynyt lietelanta levitetään pintalevityksenä ­kevätviljamaille. 

Uuden äkeen hankinnalle oli selvät perusteet. Vanhalla oli tukkimis- ja nyökkimisongelmia eikä kylvöpohjasta saatu aivan tasaista.

Vaihtelevien olosuhteiden vuoksi Nenoset päätyivät Optima T800 malliin lata/jälkiäesyhdistelmällä. 

Muokkauksen hoitanut Tomi Nenonen kertoo, että äes toimi kaikilta osin erinomaisesti. Tukkeamisongelmaa ei esiintynyt lainkaan. Äes kulki erittäin vakaasti ja kahdella ajokerralla syntyi tasaista jälkeä koko työleveydeltä. 

 – Tasaisen muokkauspohjan ansiosta kylvönopeutta pystyttiin kasvattamaan, mikä myös osaltaan tehosti kevään työsaavutusta, muistuttaa Markku.

Käyttöohjeet olivat selkeät ja säädöt pitivät asentonsa hyvin. Erityisen hyvänä Tomi piti sivulohkojen lukitusautomatiikkaa ja takaladan säätöä. 

 – Kestävyydessä ei ilmennyt ­ongelmia. Ainoa ylimääräinen työ oli kärkiterien kiristäminen muutaman hehtaarin ajon jälkeen, kertoo Tomi.

– Tässä on meille äestä pitkäksi aikaa, summaavat miehet.

TopLine Super 800 XL -äestä on uudistettu. Sen runkorakenne on vahvistunut, renkaat suurentuneet, keskitelin paikka muuttunut taaemmaksi ja maavara kasvanut. 

 

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita