Lisää mahdollisuuksia kasvinsuojeluun

29.10.2014 // Visa Vilkuna

Viljelyohjelman osastolla esiteltiin kasvinviljelyn uusia tuulia. Osastolla pääsi tutustumaan satokauden kuulumisiin ja keskustelemaan K-maatalouden koetilan asiantuntijoiden kanssa.

– Viljelyohjelman konsepti takaa viljelijöille tehokkaimmat testatut ratkaisut kasvinsuojeluun. Meidän ketjun myyjät ovat kasvinsuojelun mestareita, jotka tekevät kasvinsuojelusuunnitelmia sekä auttavat kasvukaudella ilmenneiden ongelmien ratkaisemisessa, kasvinsuojeluaineiden tuotepäällikkö Minni Tapola esitteli.

Uutuutena Viljelyohjelman osastolla oli mukana muun muassa Trimaxx-kasvunsääde, joka soveltuu kaikille viljoille. Trimaxx lyhentää ja vahvistaa kortta hellävaraisesti ja varmistaa siten tasaisemman viljan tuleentumisen. Trimaxx-kasvunsääde sopii käytettäväksi myös elintarvikekauralla eikä se rajoita olkien käyttöä. Testikäyttö kesällä 2014 toi hyviä kokemuksia. 

Kevätvehnän rikkakasvien torjuntaan osastolla esiteltiin Broadwayn tehoa. Se vie pellolta niin hukkakauran, muut heinämäiset rikat kuin leveälehtiset rikkakasvitkin. Broadway tehoaa myös saunakukkaan ja se lyhentää vehnän kortta. 

– Ja perunanviljelijöiden kannattaa toden teolla paneutua tulevan kesän ruton torjuntaan. K-maatalouden torjunta-ainevalikoimasta löytyy jokaiselle sopiva ratkaisu, Tapola lupasi ja esitteli kolmen aineen vuorottaista käyttämisestä perunaruton torjunnassa: Ensimmäiset kaksi ruttoruiskutusta tehdään Consentonilla, joka tehoaa mainiosti myös lehtipoltteeseen. Kesän edetessä käytetään vuoron perään joko Infinitoa tai Banjo Fortea.

Uusia lajikkeita Viljelyohjelmassa

Viime kesän vaihtelevissa oloissa SW Mitja pärjäsi erinomaisen hyvin ja onkin jo löytänyt paikkansa suomalaisten viljelijöiden suosiossa. SW Mitja on aikainen kaksitahoinen ohra, joka on tuottanut huippulaatuista satoa. Lähes poikkeuksetta näytteiden hehtolitrapainot ovat olleet hyviä (70+) ja myös muuten sato ja laatu on täyttänyt odotukset.

Keltasiemeninen Ingrid-herne on osoittautunut erittäin vahvavartiseksi ja satoisaksi. Ingridin suuri sato ja hyvä valkuaispitoisuus tuovat valkuaista yli sata kiloa hehtaarilta enemmän kuin nykyiset valtalajikkeet. ­Ingridiin voit tutustua tarkemmin lehden sivulla 36.

Myös huippulaatuisen Tryggve-timotein siemen­tuotanto on vihdoin saatu käyntiin ja Tryggveä riittää nyt myös K-maatalouden lajikkeellisiin siemenseoksiin. Erityisesti siementuottajat ovat mieltyneet lajikkeeseen sen erinomaisen hyvän siementuotantokyvyn vuoksi.

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita