Elhon niittokoneyhdistelmä tuplasi työtehon

02.04.2014 // Ossi Keisala

Karvialainen maatalousyrittäjä Esko Hautakorpi työstää Elhon NK3300 Front ja NK3700 -niittokoneyhdistelmällään päivässä 70 hehtaaria peltoa, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin vanhalla kalustoilla.

– Elhon niittokoneet, etukone NK3300 Front ja takakone NK3700 ovat täyttäneet odotukseni paremmin kuin hyvin, Esko Hautakorpi toteaa.

Hänellä on tila, jossa toiminimellä on 950 sonnia ja osakeyhtiömuotoisena 90 emolehmää sekä saman verran vasikoita, joista viimeksi mainitut käyttävät luomu­rehua. Työntekijöitä tilalla on kolme.

– Tarvitsemme rehun teossa – ja muutenkin – järeät ja tehokkaat vehkeet, kun omaa peltoa on 340 ja sopimuspeltoa vajaa sata hehtaaria.

Tästä rehun osuus on suurin ja kokoviljasäilörehua tulee 70 hehtaarilta hernekauran muodossa.

Viime kesän aikana tila sai kolme rehusatoa sekä luomualasta kaksi, eli koneet jyystivät rehua siiloihin yhteensä yli tuhannelta hehtaarilta.

– Uusien konehankintojen myötä pystymme työstämään 70 hehtaaria päivässä, Hautakorpi kertoo ja sanoo, että se on kaksi kertaa enemmän kuin vanhalla kalustolla.


Mahdollisen esteen sattuessa niittoyksikkö pääsee väistymään kiertoliikkeellä vinosti taakse ylös, jolloin teräspalkkiin kohdistuvat rasitukset puolittuvat.
 

Laitteiden lukitus tielle ajoon tapahtuu mekaanisesti turvallisuuden takia.

Työtehokkuutta ja polttoaineen säästöä

Hautakorpi on ulkoistanut rehunteon ja muitakin toimintoja niin, että rehunteosta hänen vehkeillään huolehtii urakoitsija Toni Nummikoski. Nummikoski tekee tilalla lisäksi muita töitä ja urakoi uusilla Elhon laitteilla myös muilla tiloilla.

Nummikoski tuntee jo laitteen niin kuin omat taskunsa, vaikka sillä on työstetty vasta muutama kuukausi.

– Urakoitsijan kannalta tietysti tärkeää on työ­tehokkuus, mutta myös polttoaineen säästö verrattuna murskaimeen. Uskon, että säästö polttoaineen kulutuksessa on jopa 30 prosenttia, Nummikoski toteaa.

– Laitteiden etuna on myös helppo huolto ja rasvaus. Murskaimessa ongelmana oli monta kertaa se, että remmit menivät poikki tai luistivat pois.

Hautakorpi kiittää K-maa­taloutta mahtavasta palvelusta koneiden takuuhuollon suhteen.

– Kun jossain vaiheessa oli pieniä ongelmia ja joku pieni osa meni rikki, ei kauaa nokka tuhissut kun K-maatalous Saarnio ja Elho hoitivat homman. Koneiden ei tarvinnut seisahtaa, Hautakorpi sanoo.
 

Elho 3700-mallissa niittolautasia on yhdeksän ja teriä 18. Pyörimisnopeus on 3100 rpm ja VOA 1000 rpm. Nostaminen tapahtuu hydraulisesti.

Trendi myös Suomessa

Niittokoneiden kysyntä on tullut uudestaan muotiin Suomessakin. Tämä tiedetään myös alan ammattilaisten taholla Elho Oy:ssä Pännäisissä, joka vie koneita noin 30 eri maahan.

Tietenkään niittomurskainten asemaa ne eivät horjuta, vaikka kysyntä kasvaa koko ajan monestakin syystä.

– Pelkkien niittokoneiden kysyntä Pohjoismaissa nousee vuosi vuodelta. Tälle voi olla monta syytä esimerkiksi hyvät, lämpimät kesät sekä hyvä kuivuminen, sanoo Elhon markkinoinnista Baltian maihin, Pohjoismaihin sekä Iso-Britaniaan vastaava Tage Ståhlberg.

Suomi tulee niittokoneiden hankinnassa Euroopan Pohjoismaiden perässä ja Ståhlberg uskoo, että tulevina vuosina niittokoneyhdistelmät tulevat yleistymään. Jo kolmen vuoden ajan yhdistelmää on myyty ulkomaille.

Nyt suosituksi on tullut yhdistelmänä etukoneniittokone Elho 3300 ja takaniittokone Elho 3700. Niillä saadaan yhteensä lähes seitsemän metrin niittoleveys. Näitä yhdistelmiä on myyty muutamia viime vuoden aikana kotimaassa, mutta kiinnostusta on tosi paljon. Tuotteet ovat uusia.

– Urakointi kasvaa hurjasti. Saman­kokoinen niittokone on halvempi kuin niittomurskain. Tarkkuussilppurien tai noukinvaunujen käyttö myös kasvaa. Isännät haluavat saada kumoon mahdollisimman paljon hehtaareja tunnissa. Tällä uudella yhdistelmällä se toteutuu.
 

CPS-heiluriripustuksessa koko niittoyksikkö vedetään ja kevennetään yhdestä pallonivelestä keskellä teräspalkin etureunan yläpuolella.

Murskaimet pitävät pintansa

K-maatalous Saarnio Jalasjärvellä on myynyt 3300–3700-yhdistelmää tasan yhden kappaleen karvialaistilalle. Koko maassa on myyty muutama yhdistelmä.

Konemyyjä Vesa Lehtola kuitenkin on vakuuttunut, että tämä on tulevaisuutta. Murskainten hankinta vähenee.

– Se on selvää, että murskaimet edelleen pitävät pintansa, koska lehmätiloille ne ovat välttämättömiä. Mullikkapuoli kaipaa pötsiin töitä ja isompaa tavaraa, sanoo Lehtola.

Hänen mukaansa uusien niittokoneiden suuri hyöty on niiden painossa, kevyempänä polttoaineen kulutus pienenee noin 20 prosenttia, mutta työleveys kuitenkin kaksinkertaistuu.

– Niittomurskaimen karhe on sateen sattuessa niin kuin pesusieni, jota on vaikea kuivattaa. Sateen jälkeen korjuu hankaloituu. Pesusienet imevät itseensä ruohoa ja näin paino ajossa kasvaa. Muutenkin niitto­koneiden omapaino on 300 kiloa murskainta pienempi.

– Kun koneita valmistetaan Suomessa, huolto ja varaosat järjestyvät nopeasti, Lehtola painottaa.

 

Niittokoneet taipuvat kuljetuskuntoon parissa minuutissa. Mustat heltat ovat turvallisuutta luomaan tehtyjä terässuojia.

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita