Viljalti koneita

31.10.2013 // Maria Munck, Tuomas Lehtonen

Kävijöistä ja näytteilleasettajista aisti hyvää tunnelmaa Jyväskylän KoneAgriassa. Näyttely koettiin laajana ja ammattimaisena, jossa jokaiselle oli jotakin. K-maatalouden näyttelyalue oli yhtenäinen ja valtasi yhden kokonaisen hallin.

Väkeä oli välillä tungokseksi asti Koneagriassa, joka järjestettiin 9.–12. lokakuuta Jyväskylässä. Näyttelyjärjestäjien mukaan kävijämäärä nousi avajaispäivänä yli 5 000 vieraaseen, mikä on jonkin verran enemmän kuin vuosi sitten. Näytteilleasettelijoita oli noin 200, ja jotta kaikki mahtuisivat mukaan, oli tänä vuonna rakennettu ulos lämmitettyjä telttahalleja 2 000 neliön verran.

Kävijöiden paljouden ja ilmassa leijuvan tyytyväisyyden näytteilleasettajat pohtivat johtuvan siitä, että näyttely oli sopivaan aikaan ja että takana oli hyvä kasvukausi. Tosimielellä koneen hankintaa harkitsevia oli selvästi liikkeellä enemmän kuin viime vuonna, jolloin vaikea kasvukausi veti mielen mustaksi monelta.

Ensiesittelyssä Elhon Maxiliner

Sulavalinjainen Elhon Maxiliner sai ensiesittelyn näyttelyssä. Sen syöttökanavassa on hydraulisesti laskeutuva pohja ja rullaketjuissa ja valssien laakereilla on automaattinen rasva­voitelu.

Elhon uudessa kaksoissilppurissa DC 2100:ssa on leveämpi työleveys. Koneessa riittää tehoa tarpeeksi myös esikuivatun säilörehun ja kokoviljasäilörehun korjuuseen.

– Kaksoissilppuri ei suinkaan kuulu menneisyyteen, vaan sillä on loistava tulevaisuus, sillä Suomessa tullaan lisäämään kokoviljasäilörehun viljelyä, kertoi Elhon tuotekehityspäälikkö Karl-Erik Häggblom.

Valion tekemän vertailevan tutkimuksen mukaan kaksoissilppurilla tehdyn säilörehun laatu oli parasta ja tasalaatuisinta verrattuna muilla koneilla tehtyihin.

JF VM Multilla voi jakaa apetta ja olkea samalla vaunulla, sillä VM-vaunun etuosaan on liitetty syöttökanava, jonka kautta säiliössä oleva olki voidaan syöttää tasaisesti puhalluslietsolle. JF FCT 1460 tarkkuusilppuri tunnistaa nyt myös metallin silpun joukosta, jolloin syöttö pysähtyy täydestä korjuu­vauhdista kuin seinään.

Ensisilmäyksellä kosketusnäyttöohjain Hardi Controller 8500 vaikuttaa olevan kuin avaruusaluksesta, mutta kun sitä hetken tarkastelee, se onkin helppotajuinen ja käyttöystävällinen. GPS:n avulla toimiva järjestelmä valvoo, ettei pellolle jää ruiskuttamattomia kohtia eikä päällekkäisyyksiä tule. Ohjain toimii myös muille työkoneille.

Jokaiselle jotakin

Maatilan Pirkan tekemässä kävijä­kyselyssä ilmeni messujen olevan niin isot, että suurin osa vastaajista oli eksynyt. Näyttelyssä oli esillä jotain kaikille tuotantosuunnasta riippumatta. Maantieteellisesti Jyväskylää pidettiin optimaalisena maatalousnäyttelylle.

Vuokko ja Tero Suutarilla on luomuviljatila Kouvolassa.

– Tulimme hakemaan vinkkejä ja ideoita, minkä avulla voisi muokata koneita, sillä luomuun kun ei välttämättä valmiit sovellu.

Berndt Gottberg Siuntiosta oli bussillaan tuonut messuille asiakkaita.

– Omat pellot ovat vuokrattuna, joten katselen vain kiinnostuneena. Positiivinen yllätys on, miten hienosti kaikki on pantu esille. On se vaan uskomatonta miten kehitys on mennyt eteenpäin ja samalla hinnat ylöspäin, hän sanoi.

 

Uusi perusäes Potilalta

Potila on kehittänyt keskisuurille tiloille kustannustehokkaaksi ratkaisuksi uuden äkeen Potila Premium keveille sekä keskiraskaille maille. Äkeen kaikki osat ovat Masterista ja siinä on täyshydrauliikka.

Mallisarjasta löytyy 5, 6 ja 7 meriä leveät mallit. Premiumissa käytetään Potilan uusinta KV Tiger 10x45 -piikkiä, joka pitää erityisen hyvin työ­syvyyden. Tässä mallissa on myös uutuutena laippakiinnitteinen vetoaisa, joka on jatkossa vakiona Potilan kaikissa hinattavissa äkeissä. Valinnaisuuksia sille ei ole mahdollista saada. Lisähinnasta sille saa suuremmat pyörät.

Uudistunut Potila Maxer Pro

Myös Maxer Pro äes -mallisarja on uudistunut. Äkeisiin on tullut uutuus­ominaisuutena etuladan laajakaarinen säätö. Lata voidaan tarvittaessa kääntää vasten runkoa, jolloin niin sanottu hylly jää kokonaan pois. Myös sivu­lohkojen nostogeometriaa ja kallistusta on muutettu.

Nostokorkeutta on säädetty niin että se kuljetuksissa nousee 36 senttimetriä. Asiakkaiden toivomuksesta Potila on harkitsemassa sille tulevaisuudessa vaihtoehdoksi harvempia piikkivälejä.

 

 

Älykästä lohkoautomatiikkaa

Ensi kevään ohjainuutuus Hardi controller 8500 on GPS:llä varustettu kosketus­näyttöohjain. Kaikki tarvittava löytyy yhdestä ja samasta käyttö­ystävällisestä ruudusta. Ohjain soveltuu paitsi ruiskuille, myös muille työ­koneille esimerkiksi lannanlevitykseen.

Ruiskutettaessa ajetaan ensin peltolohkon reunoja. Sen jälkeen näyttö ohjaa ruiskutuksia niin, ettei ruiskuttamattomia kohtia jää eikä tule päällekkäisyyksiä. Jos peltolohkon pääty on esimerkiksi kiilan muotoinen, GPS tunnistaa mistä ollaan aiemmin ajettu ja katkaisee ruiskun uloimpia suuttimia ajon edetessä.

Peruutustilanteita varten voi ruiskun taakse asentaa kameran, jolloin näytöltä voi tarkastaa mihin on peruuttamassa.

Näytössä on USB-liitin. Sitä kautta päivän työt saa tallennettua muisti­tikulle ja urakoitsijat saavat helposti valmiin tulosteen työstään, josta ilmenee tarkkaan milloin, missä ja mitä hän on tehnyt.

Ruiskun mallista riippuen asiakas saa opastusta sekä teoreettisella kurssilla että tilakohtaisella käyttäjäkoulutuksella huoltomieheltä, jotta asiakas varmasti saa toimivan työkoneen.

 

 

 

Hardi controller 8500:n käyttöystävällisestä kosketusnäyttö-ohjaimesta löytyy kaikki tarvittavat säädöt yhdestä ja samasta ruudusta.

 

 

Järeitä uudistuksia Multivalta

Multivan uusissa Discmaster+-lautasmuokkaimissa on järeät, neljämillisestä teräslevystä kylmäprässätyt, peräti 66 milliä leveät jyräkiekot. Ne painavat sängen tiiviisti maahan, jolloin maatuminen nopeutuu.

Korkeussäädön ansiosta jyrän kantavuus on hyvä ja työsyvyys säilyy tasaisena. Jyräkiekon ja kaapimen väliä on pienennetty, mikä tehostaa puhdistusta. Kiristysmuttereiden avulla kiekkopakkaa voidaan kiristää, joten pakkaa pysyy muodossa ja kiekkojen etäisyys puhdistuskaapimista säilyy optimaalisena. Muokkaimen aisan vetosilmukka on vaihdettavissa.

Multivan 15-tonnisten TR150- ja TR190-maansiirtovaunujen telirakennetta on vahvistettu ja kavennettu. Nyt vaunu voidaan varustaa lisävarusteena saatavilla 620/40R22,5-renkailla. Leveän ja alustan mukaan muotoutuvan vyörenkaan pintapaine on pieni ja puhdistuvuus hyvä, joten rengas pysyy pinnalla pehmeämmässäkin maastossa. Uudistetun vaunussa telitapin rasvaus tapahtuu näppärästi telin päästä.

 

Elholta uusi paalain ja kaksoissilppuri

Elhon Maxilinerissa silmiinpistävää on uusi sulavalinjainen muotoilu, mutta tärkeimmät uutuudet ovat kuitenkin syvemmällä pinnan alla. Ferabolin pyöröpaalain Maxima on täysin uudistettu. Entistä tehokkaammassa syöttökanavassa on hydraulisesti alaslaskettava pohja, jolloin mahdolliset tukkeumat saa helpommin poistettua.

Paalien tasaisen tiukkuuden valvoo varmatoiminen hydraulinen valvontajärjestelmä. Paalaimen järeille rullaketjuille ja valssien pallomaisille laakereille on automaatti­voitelu. Leikkuuterien määrä voidaan kätevästi valita uudesta graafisella näytöllä varustetusta ohjainpaneelista.

Maxiliner on levennetty niin, että sen pyörät eivät kulje traktorin pyörien urissa, vaan niiden ulkopuolella. Työssä pyöröpaalain on Elhon käärintäyksikön veto­aisaan asti ulottuvan tukevan runkorakenteen kannattamana, mikä ratkaisevasti pienentää itse paalaimeen kohdistuvaa rasitusta.  

 

Kaksoissilppuri myös esikuivattuun säilörehuun

Elho kasvatti kaksoissilppurinsa leveyttä, sillä uusi DC 2100:n työleveys on 2,1 metriä. Verrattuna SL 1700S -silppuriin, sillä on myös suuremmat pyörät ja enemmän tehoa, koska siirtoruuvin ja laikkahakkurin halkaisijat ovat kasvaneet.

Tehoa löytyy tarpeeksi myös kokoviljasäilörehun ja esikuivatun säilörehun korjuuseen, jolloin se voi myös noukkia niittomurskaimen mattoperällä yhdistettyjä karhoja. Silloin sen hyötytyöleveys kasvaa jopa yli seitsemää metriin. Kaksoissilppurissa voidaan valita kolme eri silpunpituutta. Vakiona on kahdeksan terää, mutta niitä voi helposti vähentää neljään tai kahteen.

 

 

 

Elhon uudessa DC 2100 kaksois­silppurissa on 2,1 metrin työleveys. Verrattuna SL 1700S:n sillä on enemmän tehoa ja suuremmat renkaat.

 

 

 

Ranskan markkinajohtaja rantautui Suomeen

Rautakesko Oy on aloittanut ranskalaisen Pichonin lietevaunujen, potkurisekoittajien ja kuivalantavaunujen maahan­tuonnin sekä myynnin K-maatalous-ketjussa. Pichon valmistaa vuosittain noin 900 lietevaunua, joita viedään 40 maahan. Kotimaansa lietevaunumarkkinoista yrityksellä on 55 prosentin osuus.

Pichonin lietevaunut toimivat pääasiassa imupaine­tekniikalla. Vaunuja on saatavissa 1–3-akselisina ja 2,6–30 kuution säiliöllä. Kuumasinkityt terässäiliöt ovat vääntöjäykkiä, kestäviä ja pitkäikäisiä sekä matalan painopisteen ansiosta vakaita. Laaja akselisto-, rengas- ja lisävarustevalikoima mahdollistavat asiakastarpeen mukaisen räätälöinnin.

Pichon käyttää omaa Macerator leikkaavaa pysty­jakajaa letkulevittimien ja multainten kanssa. Levityksessä voidaan käyttää veitsi- ja kiekkotyyppisiä multaimia sekä pinta-, suutinpuomi- ja letkulevittimiä.

Lisätietoja tuotteesta www.pichonindustries.com.

 

 

KoneAgriassa kuultua

Ahti ja Juha Tuomainen pitävät lypsy- ja karjatilaa Maaningalla. Juhasta on hyvä, että Keskokin oli tullut mukaan. Näin koneita on helpompi verrata keskenään. Ahdin mielestä parasta KoneAgriassa olivat nätit tytöt.

Vuokko ja Tero Suutari Kouvolasta tulivat hakemaan vinkkejä ja ideoita luomuviljelykoneille.

Berndt Gottberg Siuntiosta oli bussillaan tuonut messuille asiakkaita. Hän kehui näyttelyn esillepanoa.

 

 

 

Pekka, Anu ja lapset Saara ja Juho Helkala olivat tulleet Lappeenrannassa sijaitsevalta  viljatilaltaan. Heistä KoneAgria vaikutti hyvältä ammattimessulta.

 

 

 

 

Nurmitutkimuksella parempia seoksia

  • Tänä vuonna K-maatalouden koetilalla Hauholla on perustettu uusia kokeita, joissa tutkitaan erilaisia nurmiseoksia. Esimerkiksi kahta timoteilajiketta samassa seoksessa sekä seoksia, joissa on erilaisia apiloita ja sinimailasta.
  • Seoksia on luultavasti tiloilla voitu jo kokeillakin, mutta nyt niistä on luvassa tutkittua tietoa.
  • Tutkimuskohteena on sadon laatu, määrä ja seoksessa olevien kasvien keskinäisten suhteiden pysyvyys.
  • Lisäksi tutkitaan miten seokset soveltuvat kolmeen niittoon.
  • Ensimmäisiä tuloksia saadaan ensi vuonna, mutta ennen kuin myynnissä olevia seoksia muutetaan ne pitää tutkia perusteellisesti.

 

Tulevaisuuden iso ohralajike Ragna

  • Graminorin Ragna nostaa monitahoiset ohrat uudelle tasolle. Satotaso on hyvä ja tuhannen jyvän paino on samaa luokkaa kuin kaksitahoisissa ohrissa.
  • Kasvuajaltaan Ragna on monitahoiseksi myöhäinen, mutta kuitenkin kaksitahoisia aikaisempi.
  • Ragnalla on jopa Vildeä parempi korrenlujuus, jolloin se sopii esimerkiksi sikatilalle, jossa lietteen­levityksen takia tarvitaan lujakortisia lajikkeita.
  • Monitahoisia ohria viljellään aikaisuutensa vuoksi enemmän pohjoisessa, mutta Ragnan myötä K-maataloudesta povataan että monitahoisten ohrien viljely leviää etelään päin.
  • K-maatalous aloitti Norjalaisen Graminorin siementen myynnin vuonna 2003. Nyt Graminorilta peräisin olevia lajikkeita viljellään 12 prosenttia Suomen viljakasvien pinta-alasta, ja osuus lisääntyy joka vuosi.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita