Syvempää oppia MF 7600-sarjasta

04.04.2013 // Maria Munck

Huoltajakoulutus Konekeskon korjaamolla Tampereella vetää joka vuosi yhä enemmän osallistujia. Koulutuksen suosion takana ovat hyvät opetus- ja huoltotilat sekä osaavat opettajat. Tänä vuonna huoltajakoulutuksen havaintokohteina oli viisi uudenkarheaa Massey Fergusonia.

Huoltajakoulutuksen teema tänä vuonna oli Massey Ferguson 7600-sarjan jatko­koulutus. Viime vuonna, kun sarja oli uusi, kurssilla käytiin läpi perusteet, mutta nyt oli syventävien opintojen vuoro. Kaksipäiväisen kurssin pääpaino oli käytössä, hydrauliikassa ja elektroniikassa.

– Kaikkien mallien käyttö ja ominaisuudet ovat muuttuneet niin paljon uudessa sarjassa, että on pakko osata ajaa ja käyttää konetta ennen kuin voi auttaa asiakasta. Huoltajat toimivat joskus myös myynnin tukena kouluttamassa asiakkaita koneen käytössä, selittää Lars Hagqvist, joka toimii kurssin opettajana jo kuudetta vuotta. Hän on myös itse aikaisemmin toiminut sopimushuoltajana.

Edellisten vuosien palautteiden perusteella tämän vuoden kursseihin on lisätty käytännön harjoitusten määrää. Opettajat ovat tehneet koulutuskoneisiin toiminta­häiriöitä, joiden syy kurssilaisten pitää selvittää ja korjata.

– Aika hyvin he ovat ongelmat löytäneet, kehuu kurssin toinen opettaja Aleksi Heimlander.

Hyvät koulutustilat

Tämän vuoden MF huoltaja­koulutuksiin osallistui 105 huoltajaa. Kursseilla oli sekä sopimushuoltajia että Konekeskon omia huoltajia. Koulutukset ovat suosittuja ja järjestäjien mukaan kurssilaisten määrä lisääntyy joka vuosi.

Tammikuun aikana järjestettiin­ seitsemän samanlaista kahden päivän kurssia. Uutena tulokkaana tälle vuodelle yksi kurssi järjestettiin kokonaan ruotsiksi.

Kurssi, materiaali ja lounaat ovat huoltajille ilmaisia. Materiaali on nykyään sähköisessä muodossa, sillä sitä olisi työnnettävä kotiin kottikärryissä, jos kaikki printattaisiin paperille.

Osallistujat kehuvat koulutus­tiloja. Konekeskon korjaamolta löytyy jopa luokkahuone teoriaosioihin.

– Käytännön harjoitukset edellyttävät, että käytettävissä on paljon traktoreita ja hyvät tilat, Aleksi kertoo.

Kurssi onkin saanut viisi uutta traktoria käyttöönsä. Neljä on mallia Dyna-6 ja yksi DynaVT.

Kurssilla käydään myös läpi uuden MF-sarjan EDT-testerin­ käyttöä. Huoltajat ovat hankkineet uusia testereitä jo kiitettävässä määrin.

Oiva paikka tiedonvaihtoon

Isä ja poika, Yrjö ja Mika Möykkynen Syvärin Konehuollosta Nilsiästä, ovat osallistuneet kursseille jo monena vuotena.

– Mika hoitaa ne tietokone­hommat ja minä hoidan ne missä kädet likaantuu, kertoo Yrjö hymyillen.

Kysymykseen, mitä mieltä hän on koulutuksesta, Yrjö vastaa:

– Tampereelle ei ole paha matka tulla ja on mukava tavata muita huol­tajia.­ Kurssilla jaetaan myös tietoa toisille.

Yrjö toteaa myös, että kursseilla on pakko käydä, kun koneet kehittyvät.

– Ilman testereitä on turha mennä tekemään niille mitään.

Huoltajien keski-ikä nousee, joten uutta verta tarvitaan huoltajien joukkoon. Juuri käynnistyvä TTS-koulutus Rajamäessä onkin tarkoitettu uusille huoltajille.
 

 

Ala huoltamoyrittäjäksi!

Konekeskon Trainee-ohjelma jatkuu keväällä 2013. Aikaisemmista kolmesta mekaanikkojen trainee-ohjelmasta Konekeskon verkostoon on tullut sekä huoltoyrittäjiä että mekaanikkoja.

Tänä vuonna trainee-koulutukseen otetaan 12 kurssilaista, jotka omaavat jo perus- ja tekniset tiedot ja taidot.
Rekrykoulutus kestää 6 kuukautta, jonka jälkeen kurssin hyväksytysti suorittaneille tehdään 18 kuukauden oppisopimuskoulutus.
Rekrykoulutuksesta puolet on teoriaa ja käytännön harjoitteita ja ­puolet työharjoittelua Konekeskon tai sopimushuoltajien korjaamolla.

Kurssi alkaa 15.4.2013 ja päättyy 27.9.2013, paikkana TTS Rajamäki. Lisää tietoa asiasta antaa Matti Kallio 0500523069/matti.j.kallio (ät) kesko.fi
 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita