Kotimainen halli on vankkaa tekoa

13.11.2013 // Tuomas Lehtonen

Halli-investointia harkitsevalla on runsaasti valinnanvaraa niin koon, värin kuin rakennusmateriaalienkin osalta. Käyttäjien erilaiset tarpeet ja käyttökohteet ovat myös lisänneet hallien räätälöintimahdollisuuksia ja lisävarustevalikoimaa.

Vieskan Elementti Oy:n Alavieskassa valmistamat Pomo-puuelementtihallit ovat tuttu näky suomalaisilla maatiloilla. Halleja on valmistettu vuodesta 1967 lähtien tasaiseen tahtiin. Myyntipäällikkö Jyrki Jutilan mukaan kylmiä ja lämpöeristettyjä halleja tilataan hevostalleiksi, maneeseiksi, varastoiksi, kone- ja harrastehalleiksi sekä tuotantotiloiksi.

– Valmistamme elementit hyvin pitkälle tehtaassa, joten suurikin halli nousee tontille 4–6 viikossa. Esimerkiksi kahdesti maalattu puuverhous ja päätykolmiolaidoitus ovat elementeissä jo valmiina.

Jutilan mukaan hallit valmistetaan suunnittelutyöstä lähtien itse. Koska halleilla on runsaasti erilaisia käyttökohteita ja asiakastarpeet vaihtelevat runsaastikin, Vieskan Elementti räätälöi hallien ulkonäköön ja toiminnallisuuteen liittyvät yksityiskohdat asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Hallit rakennetaan suomalaisten valmistajien materiaaleista SFS-inspecta Sertifiointi Oy:n laadunvalvontajärjestelmiä noudattaen. Hallipakettiin kuuluvat aina myös pääpiirustukset.

Viime vuosina kylmiin halleihin on haluttu entistä useammin eristysvalmius, jotta halli voidaan tarvittaessa lämpöeristää. Tällöin kylmät hallit varustetaan tuulensuojalevyillä ja elementtisaumat tiivistetään.

– Toimitamme kylmät hallit pienelementteinä ja lämpöeristetyt suurelementteinä. Yhä useammin myös vastaamme hallien asentamisesta täysin valmiiksi tontilla, jolloin asiakkaamme voi keskittyä oman tilansa töihin. Asiakkaan vastuulle jää tällöin vain perustuksen tekeminen. Hallin voi tilata myös runkovalmiina tai säältä suojaan asennettuna, Jutila kertoo.

 

 

Vieskan Elementti Oyn Pomo-puu­elementtihalleja on valmistettu jo yli 45 vuotta.

 

 

 

Teräshallissa katto korkealla

Vierumäkeläisen Weckmann Steel Oy:n Tuhti-hallit ovat nimensä mukaisesti jämerää tekoa. Niiden rungon muodostavat itsekantavat, kotelopalkeista hitsatut kolminivelkehät. Verhousmateriaalina käytetään vähintään 0,45 millin teräslevyjä. Värivaihto­ehtojen kirjo ei jätä valittamisen varaa. Halutessaan hallin voi myös puuverhoilla. Puurunkoisten hallien tavoin teräshalleja saa kylminä ja lämpöeristettyinä, joten ne soveltuvat moniin käyttötarpeisiin.

Toimitusjohtaja Heli Alangon mukaan erityisesti suuret hallit ovat olleet tänä vuonna kysyttyjä. Hallin mukana tulevat kehärakenteet, määrämittaiset katto- ja seinäpellit, asennusohjeet sekä rakenne- ja pääpiirustukset. Perustukset ja tarvittavan puutavaran asiakas hankkii itse.

– Kehärakenteemme mahdollistaa hallitilan tehokkaan hyödyntämisen harjalle ja seinän reunustoille saakka. Hallit ovat muunneltavissa helposti erilaisiin käyttötarkoituksiin ja halleja voidaan jakaa vaikkapa kylmään ja lämpöeristettyyn osaan. Kylmä halli voidaan muuttaa lämpimäksi ja hallia voidaan pidentää, kunhan mahdolliset muutos­tarpeet huomioidaan rakennusvaiheessa.

Hallien lisävarustevalikoima on laajentunut. Esimerkiksi kattokulma, räystäiden pituus ja ovien koko nousevat usein keskusteluun hallitarjouksen yhteydessä. Erityisesti ovien sijoittelu ja niiden koko kannattaa miettiä tarkkaan, sillä niillä on iso vaikutus hallin toimivuuteen. Esimerkiksi koneiden koon kasvu kannattaa ennakoida hallin ovien valinnassa.

Alangon mukaan Tuhti-halli nousee harjaan ominkin voimin, mutta asiakkaat tilaavat useimmiten pystytyksen Weckmannin suosittelemilta, asennukseen erikoistuneilta yrityksiltä.

 

 

Weckmann Steel Oyn harjakattoisen kylmähallin ruongon muodostaa itsekantava kolminivelkehä.

 

 

Pressuhalli nousee nopeasti

Pohjanmaalainen M&T Farms valmistaa monikäyttöisiä teräskaarirakenteisia pressuhalleja. Halleja on saatavana kolmea kokoa. Pienin malleista soveltuu vaikkapa autotalliksi ja suurimpaan ajaa kevyesti leikkuupuimurinkin. Halliin saadaan lisää korkeutta rakentamalla halli betonielementtien päälle.

Työkoneiden ja peräkärryjen lisäksi pressuhalleissa voi varastoida haketta, viljaa tai olkia ja ne soveltuvat myös eläinsuojiksi tai väli­aikaisiksi huolto- tai remontointitiloiksi.

– Karjatiloilla pressuhalleissa pidetään vasikoita ja hiehoja. Viime aikoina halli on alkanut kiinnostaa myös turkistarhaajia ja lammasfarmareita. Kehittämämme ylösnostettavan helman ansiosta ilma saadaan kesäisin kiertämään, eikä eläimille tule tukala olo, M&T Farmsin Mika Laihorinne kertoo.

Jämäkästä teräs­putkesta ja vahvasta pvc-kankaasta tehdyt hallit soveltuvat Suomen lumisiin ja tuulisiin olosuhteisiin. Ne voi rakentaa niin sepeli­pohjalle kuin betonillekin kunhan alusta on tasainen.

– Hallin kasaaminen ja purkaminen on nopeaa, samoin hallin siirtäminen toiseen paikkaan. Siksi näitä ostetaan monesti myös tilapäistarpeisiin. Kun meiltä tilaa asennuksen, suurikin halli valmistuu kymmenessä tunnissa. Omatoimirakentajallakin menee kasaukseen vain pari päivää. Olemme laskeneet hallin eliniäksi noin 20 vuotta.

 

 

M&T Farmsin pressuhallit ovat monikäyttöisiä.

 

 

 

 

Vieskan Elementti Oy

Perustettu 1967
Tuotteita mm. Pomo-hallit

Weckmann Steel Oy

Perustettu 1962
Tuotteita mm. Tuhti-hallit

M&T Farms

Pressuhallit valmistetaan Pohjanmaalla Evijärvellä

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita