JF-Stoll VM -apevaunu – aperuokinnan apulainen

26.03.2013 // Kirsi Haapamatti

Uusimäen tilalla siirtyminen aperuokintaan sujui juohevasti JF-Stoll VM -apevaunun avulla. Vaunun ominaisuuksia voisi hyödyntää enemmänkin.

 

Etelä-Pohjanmaalla Töysässä, Katja ja Timo Uusimäen nauta­tilalla työt ovat logistisesti hajallaan. Asuintalon lähellä on lihakarjakasvattamo ja kylätien toisella puolella sadan metrin päässä navetta lypsylehmille. Molempien läheisyydessä on myös rehu- ja viljasiiloja. Kulkua eri rakennusten välillä kertyy työpäivän aikana melkoisesti.

Juuri töidenkulun optimoinnin vuoksi Uusimäet rakensivatkin robottinavettansa tien toiselle puolelle. Kahden lypsyrobotin navetta valmistui vuosi sitten ja käyttöönoton yhteydessä tilalla siirryttiin myös aperuokintaan.

– Meillä ei oikeastaan ole pitkän ajan kokemusta muista rehuvaunuista kuin tästä JF:n vaunusta. Oli meillä hetken aikaa toisenmerkkinen kokeilussa, mutta tähän me päädyimme. Olemme olleet tyytyväisiä. Toki robottinavetan valmistuminen jo muutenkin muutti tilanpitoa melkoisesti, Timo Uusimäki sanoo.

Aperuokintaan tilalla päätettiin siirtyä uuden navetan myötä. JF pystyruuvivaunulla mahtuu hyvin ajamaan navetan päätyovesta ja jakamaan appeen käytävän yhdelle puolelle kerrallaan. Sitten vaunu käännetään pihalla ja ajetaan käytävä toiseen suuntaan.

– Vaunulla ei voi jakaa apetta kerralla molemmille puolille. Käytävämme on siihen hieman liian leveä, Timo Uusimäki harmittelee.

Vaunulla sekoitetaan myös lihakarjan aperehua. Niitä ei voi kuitenkaan vanhassa navetassa jakaa vaunulla, joten ne puretaan vaunun takaosan purkuluukun kautta, minkä jälkeen pien­kuormaajalla on kätevä jatkaa.

Vaunusta on moneen

Uusimäkien lypsävien ­appeessa on heinää, rypsiä ja ohraa kutakin kolmannes.

– Reseptit ovat minun päässäni, Timo Uusimäki sanoo. Nämä seokset ovat meillä niin yksinkertaisia, etten ole kokenut tarpeelliseksi käyttää JF-vaunun reseptiohjelmaa. Tällähän saisi tehtyä vaikka mitä reseptejä.

Vaunun varusteista langaton vaaka on jokapäiväisessä käytössä.

– On hyvä, että näyttö on langaton ja myös toisen näytön saa toiseen traktoriin.

Uusimäen tilalla on oltu JF-vaunuun tyytyväisiä. Kun appeeseen tarvittava seos vielä kootaan kolmesta paikasta - navetan vieressä sijaitsevasta laakasiilosta ja tien toiselta puolelta viljasiiloista - seosvaunun käyttäminen ruokintarupeamassa on elinehto. Vaunu on päivittäisessä käytössä, jolloin säiliön ja sekoitusruuvien kulutusta kestävä  erikoisteräs on tarpeen. On myös kätevää, että ohjausyksikkö on aina traktorissa säältä suojassa. Kun ohjausyksikkö on aina hytissä, se helpottaa lastausta. Vaunu voidaan kuormata kummalta puolelta tahansa - näyttö on aina kätevästi edessä.

Uusimäet ostivat vaunuunsa erikoiskorkeat lisälaidat, ja niiden kanssa vaunu juuri mahtuu uuteen navettaan. Korkeampien laitojen yli lastaus sujuu hyvin traktorin kauhalla.

– Jos jotain puutetta keksin, niin varsinkin jäiset paalit ovat sekoittajalle kova pala. En tosin ole aivan varma, onko tässä paalirehuun sopivat terät. Jauhan siis vaunulla lihakarjalle rehupaalit Joskus myös sekoitan lehmien appeen jo illalla valmiiksi, eikä terien tehot tahdo riittää, jos seos on seisonut pitkään.

Vaunuun onkin saatavilla lisäteriä, myös erikoispitkiä. Terien asentoja voidaan myös säätää niin, että saavutetaan sopiva leikkaus- ja hienonnusteho.

Timo Uusimäen vaunu ei ole vuoden käytön jälkeen kaivannut erityistä huoltoa. JF -vaunun ominaisuus on, että jakamisen loputtua käyttämällä voimanottoa hetkellisesti 1 000 kierrosta minuutissa, vaunu tyhjenee lähes täydelliesti.
– Vähäinen huoltotarve on hyvä asia, sillä tilalla on aina jotain kiireempää tekemistä. Meillä on kyllä paja, missä korjaushommia voisi tehdä.

Kasvava tila

Tila on Timo Uusimäen kotitila. Hän on viljellyt sitä vuodesta 1988, vaimo Katja hyppäsi remmiin muutamaa vuotta myöhemmin. Tilalla on nyt 135 lypsävää, rotuina holstein ja ayrshire. Vanhassa parsinavetassa lypsäviä oli 70. Uuteen robottinavettaan ostettiin vasikoita omien lisäksi. Mielessä siintää, että tulevaisuudessa tilan kaikki eläimet ja toiminnot siirrettäisiin kylätien toiselle puolelle, uuden navetan yhteyteen.

– Laajentaminen vanhalle paikalle ei onnistuisikaan, kun asumme aivan järven vieressä, Katja Uusimäki sanoo.

Robottinavetan rakentaminen oli tilan jatkon edellytys, yrittäjäpariskunta kertoo.

– Nythän tämä on aivan erilaista. Hoito on enemmänkin tarkkailupainotteista, Katja Uusimäki sanoo.

Työtä tilalla riittää silti runsaasti edelleen. Lihakarjan kanssa tehdään paljon käsityötä. Siirtyminen aperuokintaan tuli ajankohtaiseksi samalla, kun hoitotoimet, lypsy ja ruokinta alkoivat uusien, avarien tilojen avulla sujua sutjakkaammin.

Tilan työt jaetaan siten, että Timo hoitaa ruokinnan ja Katja vastaa vasikkapuolesta. Lypsävistä huolehditaan yhteisesti.

 

JF:n VM, pystysekoituksella varustettu kaksiruuvivaunu, on ollut
Uusimäkien tilalla käytössä nyt vuoden verran. Vaunua käytetään
joka päivä tunnin, parin verran.

 

 

JF Feed Manager vaakalaitteiston pienempi langaton näyttölaite seosta jaettaessa.

 

 

 

 

 

Leveät, hyvin kantavat ja sileät renkaat ovat apevaunun etuja. Mitä vähemmän kuraa vaunu tuo renkaissaan navettaan, sen parempi.

 

 

 

 

JF-Stollin VM -apevaunussa on purku sivuilla ja takana. Isäntä ajaa
navetan läpi muutamassa minuutissa.

 

Uusimäen nautatila

 • Timo ja Katja Uusimäen nautatila sijaitsee Töysässä.
 • Tilalla on 135 lypsävää. Lihakarja mukaanlukien tilalla on 350 päätä.
 • Lypsävien keskituotto on 8 300 kiloa. Aperuokintaan ja robottilypsyyn siirryttyä maidontuotanto on tasaisempaa.
 • Maito myydään osuuskunta Maitosuomelle.
 • Eläinten rehut viljellään pääasiassa omalla tilalla, väkirehua ostetaan.
 • Robottinavetta valmistui vuosi sitten. Sen myötä tilalla siirryttiin aperuokintaan.
 • Tilalla on osapäiväinen työntekijä.

 

JF-Stoll VM 2–27 m3 apevaunu pystysekoituksella

 • Vaunun rakenteissa käytetty erikoisterästä, parempi kulutuskestävyys ja pienempi omapaino.
 • JF impulse mix -ruuvien ansiosta vaunun tehontarve pienenee ja sekoitustulos paranee.
 • Vakiona langaton vaakajärjestelmä JF Feed Manager, jossa selkeä päänäyttö kuormaintraktoriin sekä oma näyttölaite purkutraktoriin.
 • Feed managerilla voidaan seurata jäljellä olevaa rehumäärää ja jakaa rehu osamääriin. Yksikköön voi syöttää erilaisia ruokintasuunnitelmia.
 • Näyttö ja äänimerkit ohjaavat täyttöä ja tyhjennystä.
 • Saatavana Pro Feed + ohjelmisto ruokinnan tarkkaan seurantaan ja reseptien muokkaamiseen kotitietokoneella
 • Lisävarusteena mm. lisäterät, korokelaidat, lisäpurkuluukut, taka- ja sivukuljetin, kuohuntakehä, kivennäisluukku.
 • JF-Stoll on yksi johtavista nurmilinjan konevalmistajista

 

Kiinalaiset kulauttavat

Maitotuotteiden kulutus kasvaa kiivaimmin Kiinassa, missä niiden käyttö on perinteisesti ollut vähäistä. Kiinalaiset omaksuvat länsimaiden ruokailutottumuksia ja lisäävät lihan- ja maidonkulutustaan. On arveltu, että Kiina ohittaa lähivuosina Yhdysvallat suurimpana meijerituotteiden kuluttajana.

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita