Arska Ariterm bioenergiapaketti kovassa testissä

24.03.2013 // Maria Munck

Dennis Gerke hankki Mustiolla sijaitsevaan viljakuivuriinsa Arska Aritermin bioenergiapaketin keväällä 2012. Öljykattilan eteen asennettu Etu-uuni suoriutui syksystä loistavasti, ja toi Dennikselle tuhansien litrojen öljysäästöt.

Syksyllä 2011 päätin, että haluan tehokkaamman kuivurin. Haketta olin harkinnut jo pidemmän aikaa, koska silloin ei myöskään tarvitsisi huoltaa tilan kahta vanhaa öljysäiliötä. Tila sijaitsee pohjavesialueella, joten ei haittaa jos hakevarasto vuotaa, kertoo Dennis Gerke Raaseporin Mustiossa.

Arska Aritermin bioenergiapaketissa on Arskan Etu-uuni ja ­Aritermin poltin ja ruuvit. Etu-uuni asennettiin öljykattilan eteen, jotta jo olemassa olevaa putkistoa voidaan käyttää hyväksi. Tarvittaessa Etu-uuni saadaan pois käytöstä ja kuivuri öljykäyttöiseksi 20 minuutissa.

– Jos esimerkiksi ruuvi menisi rikki ja Etu-uunia ei saisi kytkettyä irti, kuivaaminen loppuisi siihen. Nyt sellaista ei voi tapahtua, ja siitä syystä valitsin Arskan.

Investointitukea Dennis haki lokakuussa ja tukipäätös tuli joulukuussa.

– Silloin purin vanhan kuivurin, ja talven aikana vaihdoin kuivauskaapin. Etu-uunin sain paikoilleen keväällä. Asennukseen sain apua somerolaiselta viljelijältä, jolla on samanlainen. Rakennusapua minulla oli kahtena päivänä, ja painavien tavaroiden siirtelyssä sain apua isältäni. Uusi kuivuri on tilavuudeltaan 229 hehtolitrainen ja Arskan valmistama.  

Soveltuu kaikkiin kattiloihin

Denniksen täytyi hieman suurentaa pannuhuonetta, jotta Etu-uuni saatiin mahtumaan. Arska Aritermin bio­energiapaketti voidaan asentaa minkä vanhan uunin eteen tahansa, mutta Dennis päätti kuitenkin vaihtaa vanhan öljykattilansa uuteen. Vanha sattui olemaan sen mallinen, että se täytti koko pannuhuoneen eikä Etu-­Uunille olisi jäänyt tilaa ilman suurempaa laajentamista. Vanha öljykattila ei ollut montaa vuotta vanha, joten sen osti naapuriviljelijä. Uudessa öljykattilassa on tehoa ­310 kilowatin verran.

Bioenergiapaketti oli valmis testiajoon vähän ennen juhannusta. Pienten viilausten, kuten nappien oikeiden asentojen säätämisen jälkeen Etu-uuni toimi kuten piti, ­ja kaikki oli valmista puinnin alkaessa.

Ainut asia mikä Dennistä harmittaa on, että tukipäätös ei ollut 20 prosenttia investoinnista vaan alempi, koska bioenergiapaketin osuuden koko investoinnista kerrottiin olevan liian suuri.

– Tämähän on niin uutta, että pykäliä pitäisi ehkä ­vähän tarkistaa, hän miettii.

Vuoden 2013 alusta investointituki oman tilan kuivaamotarpeeseen onkin muuttunut ja mahdollisuudet saada tukea ovat laajentuneet.

Suuria öljysäästöjä

Dennis viljelee syys- ja kevätvehnää, ohraa ja herneitä ­67 hehtaarilla vuokrapellot mukaan laskettuna. Kokonaisala, sisältäen kesannot, on 76,6 hehtaaria.

Etu-uuni oli käytössä 270 tuntia ja Dennis on tyytyväinen. Uuni toimi yhtä hyvin kuin öljyn kanssa ja säästö on huomattava. 100 kuution hakevarasto riitti hyvin kuivauskauteen.

– Jos 12,5 kuutiota hyvälaatuista haketta vastaa noin 1 000 litraa öljyä, minä säästin 7 000–8 000 litraa öljyä syksyllä 2012. Muuten öljyä kului keskimäärin edellisten vuosien kuivauskausien aikana 5 000 litraa. Laskin että kestää enintään 13 vuotta saada kuivuri maksettua.

Haketta kuusesta ja haavasta

Denniksen hake tulee omasta metsästä. Hakkeen tekemiseen hän käyttää urakoitsijaa. Tähän saakka uunissa on palanut kokopuuhaketta lahosta kuusesta ja haavasta, mutta Dennis on suunnitellut ottavansa käyttöön myös oksat, latvat ja leppää pellonpientareelta. Liikkuvalla arinalla varustettu 300 kilowatin Multijet-poltin soveltuu myös muun biopolttoaineen kuin hakkeen käyttöön, joten tulevaisuudessa Etu-uunissa tulee kenties palamaan turvepelletti, olkipelletti, huonolaatuinen vilja ja esipuhdistimen roska.

Hakevarasto Etu-uunin vieressä on tilavuudeltaan kuusi kuutiota ja se riittää vuorokauden tarpeeseen, jos uuni on jatkuvassa käytössä. Sieltä hake siirtyy ruuvien välityksellä uuniin, ja Etu-Uunin savukaasut johdetaan myös öljykattilan kautta, jotta hyötysuhde kasvaa.

Vaihtoehtona lavetti

Jos Dennis rakentaisi tänään, hän rakentaisi Etu-uuninsa konttiin. Arska Ariterm bioenergiapaketti on myös mahdollista tilata ”lavetoituna”, jolloin kaikki paketinosat on asennettu yhteen ja sähköistetty valmiiksi vaihtolava­lavetin päälle. Tällöin laitteisto saadaan tilalla nopeammin käyttöön ja sitä voidaan myös siirtää.


 

Dennis Gerke on avannut Etu-uunin luukun. Uuni oli käytössä
ensimmäistä kertaa viime syksynä ja Dennis on siihen todella
tyytyväinen.

 

Arska Etu-uuni on keskellä kuvaa. Öljykattila on takana oikealla.

 

Etu-uunin vieressä oleva kuuden kuution hakevarasto on paloeristetty.
Sen katto avautuu vinssin avulla. Hakevaraston rakensi SBA, ja vinssi
oli heidän ideansa.

 

Arska Ariterm bioenergiapaketti viljankuivaukseen sisältää

  • Arska Etu-uunin
  • Joko käytetyn tai uuden kuivurin uunin (öljykattila), teho suhteessa polttimeen
  • Ariterm Polttimen, malli ja teho suhteessa kuivurin kokoon ja polttoaineeseen
  • Aritermiltä ohjauskeskuksen, hakkeensiirtoruuvit ja tankopurkainpohjan hakevarastoon

 

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita