Tuhti WS -pihatossa hinta ja laatu kohdallaan

01.10.2012 // Maija Yliaho

Lapualaisen Harri Sukuvaaran tilalla lihanautojen määrä on kasvanut neljässä vuodessa 360:stä rapiaan kahdeksaansataa. Tiivistahtiseen rakentamiseen sopi hyvin viime kesänä tehdyn Tuhti WS – pihaton ajatusmalli: nopeasti ja kustannustehokkaasti rakennettua toimivaa tilaa.

Kun Harri Sukuvaara aloitti ­tilanpidon vuonna 2001, navetassa oli lypsettävänä parikymmenpäinen karja. Kotieläintuotannon laajentaminen oli alusta alkaen tuoreen isännän tavoite, mutta lypsylehmien sijasta Sukuvaara päätyi lihanautoihin.

– Vaimon työpaikka on tilan ulkopuolella, eikä lypsy­karjanavetta oikein ole yhden ihmisen työpaikka. Vuonna 2008 valmistui kasvattamo 360 pihvihieholle ja tuotantosuunnaksi tuli naudanlihan tuotanto.

Tuotannon laajennus tuli tilalla eteen nopeassa aikataulussa.

– Eläimiä joko on tarpeeksi paljon tai sitten niitä ei ole ollenkaan. Tässä pitää olla tosissaan mukana.

Uuteen laajennukseen Sukuvaara halusi paikat 300 pihvi­sonnille. Paras kasvattamovaihtoehto löytyi loppujen lopuksi yllättävän helposti.

– Paikallisen K-maatalouden Risto Kankas Oy:n myyntimiehen Antti Hööpakkan kanssa puhuttiin laajennuksesta. Antti heitti, että Tuhtilla olisi tällainen vaihtoehto. Käytiin sitten vielä katsomassakin Suomen ensimmäistä Tuhti WS – pihattoa. Ratkaisu vaikutti selkeältä ja helpolta ja näytti käytännössä ihan pätevältä. Erityisesti kiinnosti se, että tässä oli valmis pihatto­paketti tarjolla kilpailu­kykyiseen hintaan.

Pihatto vakuutti siinä määrin, että oman Tuhti WSP:n rakentaminen aloitettiin kesällä 2011.

Nopeaa ja luotettavaa rakentamista

Sukuvaaran pihattoon seinäelementit toimitti Hietalahti & pojat Halsualta. Isäntää miellytti Tuhti-pihaton rakentamisen nopeus.

– Ensin tehtiin pohjavalut, asennettiin seinäelementit ja laitettiin pilarianturat pystyyn, Sukuvaara kertaa.

Kehäpuolikkaat kasattiin maassa,­ nostettiin autonosturilla pystyyn ja tuettiin paikoilleen. Säätöjen ja jälkivalujen jälkeen asennettiin katto- ja seinäorret sekä laitettiin paikoilleen kattopellit ja ovet.

– Weckmannin kamppeet saatiin kasaan kymmenessä päivässä. Työmaalla oli silloin kuusi miestä ja autonosturi. Ihan kohtuulliseen hyvään tahtiin se sujui.

Sukuvaara antaa kiitosta myös tavarantoimituksille.

– Kaikki oli ajoissa paikalla, eikä mistään tarvinnut reklamoida. On helppo rakentaa, kun ei tarvitse koko aikaa katsoa sen perään, että työmaalla on oikeat värkit.

Sukuvaaran pihaton koko on 29 metriä kertaa 72 metriä ja sinne mahtuu 300 pihvisonnia. Ensimmäiset sonninalut tuotiin uuteen pihattoon lokakuussa 2011. Täyteen uusi rakennus saatiin tammikuun 2012 aikana. Ensimmäisten teuraiden myynti alkoi olla ajankohtaista jutun teon aikaan elokuussa.

Toimiva ratkaisu

Kaiken kaikkiaan Sukuvaara on ­pihattoratkaisuun tyytyväinen.

– Oikeastaan mitään ei tähän pihattoon olisi tarvinnut tehdä toisin. Ensimmäisessä kasvattamossa on joitain sellaisia ratkaisuja, jotka halusin tällä kertaa muuttaa.

– Molemmissa kasvattamoissa makuualueella on vinopohja, mikä on mielestäni työn käytön kannalta hyvä ratkaisu. Viikottain tarvitsee tyhjätä vain lantakäytävä, makuualueelle lisätään kuiviketta kahdesti viikossa. Vanhassa hiehokasvattamossa vinoalueen leveys on viisi metriä. Uuteen pihattoon tehtiin seitsemän metriä leveä vino­alue, joten makuutilaa on nyt enemmän. Myös ruokintapöytä on uudessa rakennuksessa leveämpi ja eläimillä on ruuhet, mikä helpottaa appeen jakoa ja pöydän pitämistä puhtaana.

Yksi ratkaiseva helpotus on se, että Tuhti WS -pihatossa on itsekantavien rakenteiden ansiosta vain neljä tolppariviä. Jotakuinkin samanmittaisessa vanhassa kasvattamossa tolpparivejä on kuusi.

Tänä kesänä Sukuvaaran pihattojen väliin valmistui vastaanottotarha 150 lihanaudalle. Kierto kasvaa ja kapasiteetti lisääntyy senkin myötä. Jos nyt tehtäisiin lisää kasvatustilaa katon alle, Tuhti WS olisi vahva vaihtoehto.

– Tämä on selkeä toimiva rakennus, jossa hinta-laatusuhde on kohdallaan. Aikalailla sellainen, mitä pitääkin olla.

Leveä ruokintapöytä ja ruuhet sonnien edessä helpottavat rehunjakoa ja pöydän puhtaanapitoa. Tilan 800 –päinen nautalauma ruokitaan appeella.

Tuhti WS –pihatto on harjalta auki, joten ­ilmanvaihto hoituu sen kautta. Valokatteen ­ansiosta pihatto on valoisa. Teräskehä on ­uppomaalattu ja kotelopalkkirakenteinen.

Harri Sukuvaara on tyytyväinen viime lokakuussa käyttöön otettuun 300 pihvisonnin kasvattamoon. Rakentaminen sujui hyvin ja lopputulos miellyttää siinä määrin, että jos uutta laajennusta tehtäisiin, Tuhti WS olisi vahva vaihtoehto.

Sukuvaaran Tuhti WS – pihatto sopii pohjalaiseen maisemaan.

FAKTAA

  • Tuhti WS – pihatoissa on muiden Tuhti-hallien tapaan uppomaalattu, kotelopalkkirakenteinen ja itsekantava teräskehä. Pihatto soveltuu hyvin puuverhottavaksi tai vaihtoehtoisesti seinät voi rakentaa myös elementeistä.
  • Pihattohallien kehäjako on kuusi metriä, joka käy hyvin yhteen 1,2 metrin parsimitoituksen kanssa. Pihatoissa on vakiona tuulettava harja.
  • Tuhti-pihattojen etuja ovat nopea rakentaminen ja kustannustehokas hinta. Näin niiden avulla on helppo rakentaa lisää kasvatustilaa tarpeen mukaan.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita