Nurmi tarvitsee kasvinsuojelua

15.03.2012 // Jussi Knuuttila

– Maidontuotannon talous nojaa raskaasti nurmien satotasoon, ainakin meidän tilallamme, Antti Yli-Ojanperä Ilmajoelta sanoo. Tästä syystä nurmet pyritään pitämään kaikin keinoin täystiheinä.

– Mikäli nurmi ei syystä tai toisesta ole täystiheä, kunnon satoa ei saa millään keinolla, Antti Yli-Ojanperä vakuuttaa. Täystiheästä nurmesta satoa saadaan Ilmajoella 8 000–9 000 rehuyksikköä, hyvinä vuosina enemmän.

Erittäin kuivana vuonna 2006 sato jäi noin 6 500 rehuyksikköön. Kuiviin vuosiin varaudutaan käyttämällä siemenseoksessa ruokonataa timotein ja mahdollisesti nurminadan lisänä. Siemenseosta kylvetään reilusti, 30–35 kiloa hehtaarille. Mukana on yleensä myös apilaa, noin kolme kiloa hehtaarille.

Nurmi perustetaan aina suojaviljaan. Suojavilja joko puidaan tai tehdään kokoviljasäilörehuksi. Jälkimmäisessä tapauksessa on varottava tekemästä korjuuta juuri ennen ankaraa poutajaksoa, Yli-Ojanperä varoittaa.

Täydennyskylvöt tehdään harkinnan mukaan, lohkoittain. Siementä käytetään viidestä kymmeneen kiloa hehtaarille. Täydennyskylvöissä käytetään HE-VA:n kylvöyksiköillä varusteltua nurmiharaa. Täydennyskylvöt tehdään syksyllä. Keväällä ne pitäisi tehdä hankalan aikaisin, jotta vältyttäisiin poutimiselta.

Kasvinsuojeluruiskutukset välttämättömiä

Nurmet uusitaan keskimäärin neljännen satovuoden jälkeen. Nurmikiertoa on onnistuttu jatkamaan kolmesta vuodesta neljään juuri täydennyskylvöjen ja rikkaruiskutusten ansiosta. Nurmi lopetetaan aina syksyisellä Roundup-ruiskutuksella. Tämä käytäntö tukee rikkakasvien, erityisesti juolavehnän torjuntaa.

Yli-Ojanperä ruiskuttaa nurmet silmämääräisen arvion perusteella. Rutiiniruiskutuksia vältetään, mikäli vain mahdollista. Päävihollinen on voikukka. Sitä ilmaantuu isojen teiden ojaluiskiin ja viljelemättömille alueille. Niiden siemenvarasto on aivan ehtymätön. Tästä syystä teiden varret on ruiskutettava joka vuosi.

Säilörehunurmien keskisato lienee 4 000 rehuyksikön paikkeilla. Ilman ihmeempiä ekonomistisia kuvioita ja laskelmia voidaan vetää seuraava johtopäätös: Yli-Ojanperät syöttävät lehmilleen puolta halvempaa säilörehua kuin Suomen maidontuottajat keskimäärin.

Viljelyoppaasta sekä K-Maatalouden nettisivuilta löytyy avuksi tankkiseostaulukot, tehotaulukot sekä tautien ja rikkakasvien tunnistuskuvia.
 

Rikkakasvien torjunta

Nurmen rikkakasvien torjunta lähtee liikkeelle perustamisvaiheen suojaviljan tehokkaasta ­rikkatorjunnasta. Apilattomalle suojaviljalle käyvät monet viljojen rikkakasvien torjunta-­aineet kuten Tooler ja Mustang Forte.

Ensimmäisenä satovuonna rikkakasvit kannattaa torjua mahdollisimman aikaisin, koska osa tuolloin esiintyvistä lajeista on taimettunut edellisenä syksynä ja lähtevät nopeaan kasvuun aikaisin keväällä.

Valmistetta valittaessa on huomioitava eri aineiden lämpötilavaatimukset. Primus toimii jo + 2 C alkaen ja sopii viileisiin ruiskutuskeleihin keväällä. Primus myös tehoaa useisiin syksyllä itäneisiin rikkakasveihin ja esimerkiksi peltokanankaaliin, joka on torjuttava aikaisin keväällä. Gratilia voi käyttää + 5 C alkaen ja se sopii ­aikaisiin tai korjuun jälkeisiin tehtäviin ruiskutuksiin. Gratilia voidaan käyttää yksinään tai seoksena esimerkiksi Primuksen tai Starane-tuotteiden kanssa.

Gratil tehoaa hyvin myöhempien vuosien ­ongelmallisiin rikkakasveihin kuten hierakkaan, leinikkiin ja voikukkaan. Gratil myös säästää apilaa; Bayerin ja MTT:n kokeissa 60 gramman Gratil annoksen jälkeen apilan kasvu on heikompaa, mutta kasvava apila vie tilaa rikoilta ja ehkäisee aukkopaikkojen kehittymistä. Seuraavana vuonna apila on lähtenyt uuteen kasvuun ja on kasvanut miltei yhtä runsaana kuin apilanurmi, jota ei ole ruiskutettu Gratililla laisinkaan.

Myöhempien vuosien rikkakasvien torjunnassa on tärkeää valita oikea ruiskutusajankohta valtarikkakasvilajien mukaan. Leinikit, voikukat ja hierakat kukistetaan parhaiten niiden ollessa ruusukeasteella. Niiden ei kannata antaa kasvaa liian kookkaiksi, koska rikkakasviaineiden teho heikkenee muuten oleellisesti.

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita