Konehuoltaja tulee asiakkaan luo

16.01.2012 // Ilpo Lommi

Sopimushuoltoyrittäjä Pentti Savolaisella on omakohtainen tuntuma maataloustöihin.

Olin 15-vuotias, kun korjasin ensimmäiset maatalous-työkoneet kylänmiehille. Käytännön oppia sain isältäni ja maatilamme koneita korjaamalla. Sittemmin kävin ammattikoulussa koneistaja-asentajalinjan ja palvelin armeijassa autokorjaamolla. Työelämän aloitin Kuuslahden konepajalle. K-maatalouden sopimushuoltoyrittäjänä olen työskennellyt 14 vuotta, Pentti Savolainen Siilinjärven Pöljältä myhäilee.

Savolainen ehti olla pienehköllä sukutilalla maidontuottajana parikymmentä vuotta. Viime vuosikymmenen alussa hän laittoi elikot pois ja keskittyi maatalouskoneiden korjaamiseen. Tilaa ympäröivät pellot on annettu vuokraviljelyyn. Tuntuma maaseutuelämiseen on säilynyt hyvin eivätkä Kuopion tai Siilinjärven kirkkaammat valot ole perhettä kutsuneet.

Käytännön asiakaslähtöisyyttä

Asiakkaat löytävät helposti muutaman kilometrin päässä viitostiestä sijaitsevalle Savolaisen korjauspajalle. Parinsadan kilometrin säteeltä tulevia asiakkaita on kertynyt vuosien mittaan liki 800. Useimmiten sopimushuoltoyrittäjä käy asiakkaidensa luona korjauskeikalla tai sitten hakee kuorma-autollaan vioittuneen koneen pajalle.

– Nykyisin korjaukset tulevat aiempaa tasaisemmin pitkin vuotta, mutta vielä enemmän voisivat isännät huollattaa koneitaan talvisin kesäsesonkia keventäen. Suviaika on kovinta ruuhkaa, koska silloin koneita rikkoutuu ankarassa käytössä ja korjaamisilla on kiire. Lomia en ennätä tuolloin juurikaan pitää ja välillä on huhkittava läpi yön, kertoo Savolainen.

Monipuoliselta metallimieheltä sujuu hitsaaminen, jyrsintä, sorvaus, hiekkapuhallus ja maalauksetkin, joten alihankkijoita ei suuremmalti tarvita. Yksityisyrittäjän apuna on usein kuitenkin työharjoittelua suorittavia koululaisia ja opiskelijoita tai omat pojat, joista toinen opiskelee sähköinsinööriksi ja toinen on tuotantojohtajana Lappeenrannassa. Vastikään Savolainen sai heinäpaalaimen tietotekniikkahäiriöön avun sähköinsinööripojaltaan.

Hyvää tukea Rautakeskon teknisestä tuesta

Savolainen kehuu Rautakeskon työkoneyksikön huoltoinsinöörejä, joilta hän on saanut huoltotukea visaisimpiinkin korjausoperaatioihin.

– Tietoa uusista koneista tulee hyvin myös kursseilla. Etenkin lisääntynyt elektroniikka vaatii ammattitaidon jatkuvaa päivittämistä. Myös K-maatalouskauppiaiden ja varaosamyyjien kanssa yhteistyö on saumatonta.

– Urakkaa helpottaa, että keskityn tiettyihin K-maatalouden merkkeihin kuten saksalaiseen Claasiin. Myös tanskalaisen JF:n sekä suomalaisten Elhon, Maaselän Koneen ja Livakan kalustot ovat listallani. Oikeastaan korjaan melkein kaikkia maataloustyökoneita paitsi traktoreita ja lypsykoneita. Niillä on Pohjois-Savossa omat sopimushuoltonsa, selvittää Pentti Savolainen.

Kestävyys usein kiinni käyttäjästä

Savolaisen mukaan pahempia lastentauteja ja tyyppivikoja ei nykypäivänä enää löydy korjattavaksi tulevista koneista.

– Yleensä rikkoutuminen johtuu koneen ylikuormituksesta tai vääränlaisesta käytöstä, osien kulumisesta tai jostain odottamattomasta haaverista. Isäntien kannattaa itsekin huoltaa ja puhdistaa kalliita koneitaan käyttöjen välillä. Samoin koneet on syytä pitää suojassa vesi- ja lumisateilta. Tällainen huolellisuus vähentää rikkoutumisten riskiä ja voi edistää työturvallisuutta ja -viihtyvyyttäkin.

Yhteystiedot

Huollon yhteystiedot löytyvät K-maatalouden internet-sivuilta paikkakuntakohtaisesti.

Sivulta http://www.k-maatalous.fi/yhteystiedot/Sivut/K-huoltopalvelu.aspx saa yhteystiedot tarpeidensa mukaan.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita