Maailman puhtaimman siemenen tuotanto alkaa Suomessa

Julkaistu 30.09.2021 klo 12.00

Suomen ensimmäinen ThermoSeed-tuotantolinja on valmistunut Vihervakan tuotantolaitokselle Pöytyälle. ThermoSeed on patentoitu, kuumaan vesihöyryyn perustuva menetelmä, joka tuhoaa siemenessä olevat taudinaiheuttajat ja nopeuttaa siemenen kasvuunlähtöä. Menetelmällä voidaan korvata perinteinen kemikaaleihin perustuva peittaus.

ThermoSeed-tuotantolinjan rakennusvaihe on saatu päätökseen Varsinais-Suomen Pöytyällä Vihervakan tuotantolaitoksella, ja maailman puhtaimman siemenen tuotanto on alkamassa. Tuotantolinjan kapasiteetti riittää noin 15 000 tonnin eli 375 rekkakuorman tuottamiseen vuodessa. Siemenen myynti on aloitettu Lantmännen Agro -ketjun myymälöissä ympäri Suomen.

Lantmännen on panostanut viime vuosina voimakkaasti vastuullisen ja kestävän maatalouden kehittämiseen.

- Julkistimme syyskuun alussa Ilmasto & Luonto -ohjelmamme, jossa sitoudumme koko arvoketjuna vastuulliseen rukiinviljelyyn Suomessa. Osakkuusyhtiömme Vihervakan tekemä ThermoSeed-investointi on luonteva jatke tällä työlle, jossa tavoittelemme yhdessä viljelijäkumppaniemme kanssa entistäkin vähäpäästöisempää maataloutta, summaa Lantmännen Agron toimitusjohtaja Antti Snellman.

Tehokkaassa ja turvallisessa ThermoSeed-menetelmässä kasvitauteja torjutaan käsittelemällä siemen kuumalla höyryllä. Vesihöyry on kestävä ja ekologinen vaihtoehto siemenen käsittelyyn. Jokainen siemenerä saa uniikin, juuri sille sopivan höyrykäsittelyn. Sillä saadaan kemiallisten peittausaineiden veroinen teho siemenlevintäisiä kasvitauteja vastaan ilman kemikaaleja.

- Jokaiselle viljaerälle valitaan oma käsittelyohjelmansa. Höyryn lämpötila vaihtelee erän ominaisuuksien mukaan, kertoo Heikki Lehtimäki, Vihervakan toimitusjohtaja.

Vesihöyry murtaa itämislevon ja nopeuttaa orastumista

ThermoSeed-menetelmä sopii niin vehnän, ohran, kauran kuin rukiinkin viljelyyn - myös luomutiloille. Kuumaan vesihöyryyn perustuva menetelmä murtaa siemenen itämislevon, jolloin saadaan tasainen orastuminen. Menetelmällä siemenen kasvuunlähtö on jopa päivää nopeampi kuin kemiallisessa peittauksessa, ja se pölyää vähemmän kuin peittaamaton siemen.

ThermoSeed sopii kaikille viljelysmaille. Menetelmällä saadaan sama satotaso kuin kemiallisella siementenkäsittelyllä, mutta erittäin turvallisesti ja ympäristöystävällisesti.

- ThermoSeed-siemenen hinta on sama kuin kemiallisesti peitatun. Lisäksi mahdolliset jääntisiemenerät voidaan käyttää normaalina kauppaviljana tai rehuna, mikä on menetelmän merkittävä etu peitattuun viljaan nähden, Lantmännen Agron myyntijohtaja Juho Urkko kertoo.

Ruotsissa ja Norjassa jo puolet siemenviljasta ilman kemiallista peittausta

ThermoSeed-menetelmä on kehitetty 90-luvun alussa Ruotsin maatalousyliopistossa Uppsalassa. Menetelmä on myös patentoitu. Nykyään jopa puolet Ruotsissa ja Norjassa käytettävästä siemenestä on ThermoSeed-käsiteltyä. Menetelmään on investoitu myös useissa muissa Euroopan maissa. Tulevana kautena menetelmällä käsitellään maailmalla vuosittain lähes 100 000 tonnia siemeniä. Tällä määrällä voidaan kylvää noin 400 000 hehtaarin kylvöala, joka Suomessa vastaisi lähes puolta viljantuotantoalastamme. 

 

­Lisätiedot:

Juho Urkko, myyntijohtaja, Lantmännen Agro, puh. 050 310 4075, juho.urkko@lantmannen.com

Heikki Lehtimäki, toimitusjohtaja, Vihervakka, puh. 040 705 3516, heikki.lehtimaki@vihervakka.fi

 

Liiteenä kuvia Vihervakan tuotantolaitokselta

Yrityksestä

Lantmännen Agro on osa Lantmännen-konsernia. Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalouden, koneiden, bioenergian ja elintarvikkeiden alalla Pohjoismaissa. Konsernilla on 10 000 työntekijää ja toimintaa yli 20 maassa. Lantmännenin liikevaihto on 50 miljardia Ruotsin kruunua. Pyrimme peltoresursseja ja erityisesti viljaa hyödyntämällä edistämään maatalouden elinvoimaisuutta. Parhaiten tunnettuja tuotemerkkejämme ovat AXA, Kungsörnen, GoGreen, Schulstad, Gooh, Vaasan, Finn Crisp ja Bonjour. Tutkimus ja kehitys sekä koko arvoketjun kattava liiketoiminta varmistavat, että voimme toimia vastuullisesti aina pellosta pöytään. 
www.lantmannen.com
www.lantmannenagro.fi