Rehun lämpenemisen esto

Julkaistu 18.06.2020 klo 8.00 | Päivitetty 22.06.2020 klo 11.30

Rehun säilömisen sujuminen on erityisen tärkeää eläinten hyvinvoinnille ja maatilan maidontuotannolle. Eläimet voivat olla hyvin tietoisia pilaantuneesta rehusta sen hajun sekä maun perusteella, ja jopa lajitella rehua erikseen ruokintapöydällä. Rehun huonoon laatuun ja pilaantuneisuuteen vaikuttaa esimerkiksi rehun lämpeneminen.

Rehun lämpeneminen voi olla todellinen ongelma

Rehun lämpenemisellä voi olla kohtalokkaita vaikutuksia eläinten hyvinvointiin ja maidontuotantoon. Eläimet voivat alkaa hylkiä pilaantuvaa rehua jo ennen kuin pilaantumista huomataan. Rehun lämpenemisen seuraukset ovat aluksi näkymättömiä, mutta kun pilaajamikrobit lisääntyvät niin rehusta tulee tunkkaista. Lämpötilaseuranta on selkein mittari pilaantumisen tarkastelussa. Kun rehu lämpenee ja sen pH nousee, voihappobakteerit voivat myös lisääntyä. Voihappobakteerien itiöt ja maidon mahdolliset haju- ja makuhaitat heijastuvat meijerille asti.

Haasteena rehun lämpenemisen estämisessä voi olla esimerkiksi riittävä tiivistäminen, säilöntäaineen annostelu ja huolellisen siilotyöskentelyn tavoittelu. Syöttövaiheessa hiivat ovat yleisin syy rehujen lämpenemiseen. Kun rehuun pääsee happea, hiivat alkavat käyttää ravintonaan säilörehun maitohappoja ja sokereita. Maitohapon kuluminen aiheuttaa pH -arvon nousun, joka kiihdyttää rehun pilaantumista.

Miten estää rehun lämpeneminen?

Rehun lämpenemisherkkyys johtuu siis yleensä suuresta määrästä hiivoja ja niille sopivista olosuhteista: hapesta, lämmöstä ja ravinnosta. Rehussa hiivojen määrään vaikuttaa pitkä säilöntäjakso, jota tehostaa sopiva stabiilisuutta edistävä säilöntäaine. Stabiilisuutta ei kuitenkaan kannata tavoitella käymislaadun kustannuksella. Virhekäymisessä syntyy etikkahappoa, joka hillitsee myös hiivojen kasvua, mutta vaikuttaa rehun maittavuuteen negatiivisemmin. Lisäksi käymisen aikaiset tappiot kasvavat. Säilörehun syönti heijastuu suoraan maatilan maitotuotokseen. 

Rehun hapelle altistuminen on myös riippuvainen siilon tiiviydestä ja syötön kestosta. Jos rehun lämpenemisprosessi ehtii syötön edelle, niin ongelma ei poistu ennen kuin siilo on syötetty loppuun. Syötön edelle voidaan kuitenkin päästä esimerkiksi tyhjentämällä metri rehua suoraan kompostiin, kun ilmat viilenevät. Tilanteen hallinnan kannalta parempi vaihtoehto on poistaa esimerkiksi 30 cm rehua pinnasta kolmen vuorokauden välein kuin 60 cm kuuden vuorokauden välein.

Tarkistuslista syöttövaiheen lämpenemisen estoon:

 • Valitse sopiva säilöntäaine, esim. AIV Ässä Na (käytä 5 l/t, noin 50 cm pintakerrokseen 7 l/t).
 • Varaudu huippusatoon, jotta säilöntäaine ei lopu kesken rehunteon.
 • Punnitse kuormat, jotta osaat annostella oikean määrän säilöntäainetta.
 • Tarkista, että säilöntäaine päätyy rehuun – ei maahan eikä ilmavirtaan.
 • Lyhyt ja tasainen silppu edistää tiivistämistä.
 • Tiivistä rehu huolellisesti ja sulje säilö nopeasti tiivistämisen jälkeen.
 • Pidä talviruokintaan tarkoitettu säilö kiinni vähintään kahden kuukauden ajan.
 • Pyri siihen, että voisit syöttää kesäaikana ylivuotista rehua tai paalirehua.
 • Painota muovit huolella, niin että syöttövaihessa muovit pysyvät paikoillaan ja estävät turhan ilmavirran pääsyn säilön sisälle.
 • Muotoile rehu täytön aikana koveraksi laakasiilon seinien vierustoilta, sillä tämä helpottaa reunojen tiivistämistä.
 • Käytä myös reunamuovia ja vakuumikalvoa varsinaisen muovin lisäksi.
 • Käytä rehun irrottamiseen rehuleikkuria tai muuta vastaavaa, joka tekee siistin ja tiiviin leikkauspinnan.
 • Etene rehurintamassa systemaattisesti, niin että etenemä on yli metrin viikossa.

Lähde: Eastman

Voit lukea vinkkejä AIV:n säilöntäaineiden annosteluun täältä >>

Yritystietoa: Eastman

Eastman on maailmanlaajuinen erikoiskemikaalien tuottaja ja valmistaa kemikaalien lisäksi kuituja sekä muovituotteita. Eastman tuottaa asiakkailleen innovatiivisia tuotteita ja ratkaisuja, ja on vahvasti sitoutunut turvallisuuteen, kestävyyteen ja vastuullisuuteen. Suomessa Eastman vastaa AIV-rehunsäilöntäaineiden valmistuksesta, tuotekehityksestä, myynnistä ja markkinoinnista. Yli sata suomalaista työntekijää varmistaa AIV-tuotteiden ensiluokkaisen laadun sekä toimivan tilaus-toimitusketjun. AIV -tuotteet ovat ainoita Suomessa valmistettavia rehunsäilöntäaineita.

www.aiv.fi