Viikko 18: Syysviljan rikkatorjunta keväällä

Julkaistu 02.05.2018 klo 13.44 | Päivitetty 27.12.2018 klo 11.23

Arkistokuva koetilalta.

Talvehtineen syysviljan rikkakasvitorjunta on kevään ensimmäisiä toimenpiteitä kasvintuotannossa. Syysviljoilla ongelmallisin laji on syysitoinen saunakukka joka aloittaa kasvunsa keväällä pian maan paljastuttua. Muita syysviljapeltojen tavanomaisia rikkalajeja ovat juolavehnä sekä pihatähtimö (vesiheinä).

Rikkakasvien torjunnassa keväällä tulee huomioida torjunta-aineiden lämpötilavaatimukset. Vaikka perinteisten fenoksihappojen (MCPA, TRIO) käyttö on syysviljoilla ja myös rukiilla on täysin mahdollista keväällä, vaativat ne vähintään +12 °C lämpötilan tai mieluummin enemmän tehotakseen. Lämpötilojen vaihdellessa ja kun yöt ovat vielä viileitä, kannattaa valita rikkatorjuntaan valmiste, joka tehoaa myös viileässä.

Kun pääasiallinen ongelma on juolavehnä tai hukkakaura, suosittelemme käyttämään Broadwayta 220g/ha + Dassoil –kiinnite 0,5 l/ha. Samalla saadaan hyvää tai erinomaista tehoa lukuisiin pellon leveälehtisiin rikkakasveihin, kuten saunakukkaan. Broadway tehoaa ruiskutushetkellä taimettuneisiin hukkakauroihin sekä juolavehnään, edellyttäen että se on torjunnan kannalta suotuisassa 3-4 lehtivaiheessa. Käsittelyn tehoa on hyvä täydentää sadonkorjuun jälkeen glyfosaatilla, jonka teho Broadwayn matalaksi ja lehteväksi jättämään juolavehnään on erittäin hyvä. Broadway -käsittelyyn on mahdollista yhdistää Cycocel- korrensääde, jolloin myöhemmin korrenkasvuvaiheessa tehtävän korrensäädekäsittelyn ainemäärää voidaan pienentää. Broadwayn valikoimassamme korvaavan Broadway Starin rekisteröinti ei ennakkotiedoista poiketen ehtinyt ajoissa, jotta voisimme toimittaa Broadway Staria kaudelle 2018.

Kun pääasiallinen ongelma on kylänurmikka (erityisesti suorakylvössä ja kevennetyssä muokkauksessa), suosittelemme syysvehnälle ja -rukiille Hussar Plus:aa. Käyttömäärä on 75-200 ml/ha + Farm kiinnite 0,1 l/ha, pienimpiä käyttömääriä voidaan käyttää juuri itäneeseen kylänurmikkaan, joka on n. 2-3 cm mittaista. Suuremmat, pensoneet yksilöt tarvitsevat isomman annoksen. Hussar Plus on mahdollista sekoittaa MCPA:n (ohdakkeen torjunta) ja korrensääteiden kanssa syysviljoilla. Erittäin haastavan kylänurmikkaongelman torjumisessa Hussar Plus tehoa voidaan parantaa korvaamalla Farm kiinnite Renol –öljyllä 0,5 l/ha. Hussar Plus tehoaa laajasti myös useisiin leveälehtisiin rikkoihin (myös saunakukka), mutta sen teho juolavehnään ja hukkakauraan ei ole riittävä.

Syysviljojen leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan on muutamakin hyvä vaihtoehto. Zypar 0,5 - 0,75 l/ha torjuu laajatehoisesti rikkakasveja, kuten saunakukkaa, mataraa ja pihatähtimöä. Teho orvokkiin, ohdakkeeseen ja valvattiin ei Zyparilla yksinään ole riittävä. Zypar toimii varsin viileässä (+2°C) ja se tehoaa isolla annoksella myös resistentiksi todettuun pihatähtimöön. Resistenttiä pihatähtimöä vastaan toimii myös Tooler 70g + Starane HL 0,25 L/ha, mutta on huomattava että Starane HL vaatii riittävän korkean lämpötilan (+12 °C) toimiakseen kunnolla. Ohdakkeen torjuntaan (esim. Zyparin kanssa) käy Farm MCPA, mutta myös se vaatii riittävästi lämpöä toimiakseen. Viileässä (+5 °C) toimiva ratkaisu ohdakkeen torjuntaan on Mustang Forte, käyttömäärällä 0,75 -1,0 l/ha.

Lue edelliset viikkokatsaukset

Viikko 17: Nyt on aika lannoittaa syysviljat ja nurmet! »
Viikko 16: Itävyyden varmistamiseksi nyt on peitattava siemen »

Etsi lähin myymälä

{{$select.selected.name}}

{{selectedStore.MarketingCompanyName}}

{{selectedStore.Address}}, {{selectedStore.PostalCode}} {{selectedStore.Municipality}}

puh: {{selectedStore.DefaultPhoneNumber}}
{{selectedStore.AdditionalPhoneNumber}}

{{selectedStore.ContactEmail}}

Palvelemme

Arkisin
{{selectedStore.OpenWeekdays}}
Lauantai
{{selectedStore.OpenSat}}
Sunnuntai
{{selectedStore.OpenSun}}