Viikko 17: Nyt on aika lannoittaa syysviljat ja nurmet!

Julkaistu 25.04.2018 klo 15.21 | Päivitetty 27.12.2018 klo 11.23

Lumi on viime päivinä sulanut jo isolta osaa pelloilta paljastaen viime syksyn syyskylvöt ja nurmet. Jotta kasvilla olisi parhaat edellytykset tuottaa suuri sato, tulee sillä olla riittävä määrä ravinteita käytettävissä heti ensimmäisistä kasvupäivistä alkaen.

Tämän vuoksi lannoitus tuleekin tehdä niin aikaisin kuin mahdollista, kuitenkin huomioiden että routaantuneeseen maahan lannoitetta ei saa levittää. Moni syysviljanviljelijä tähtää lannoitukset viimeisiin yöpakkasiin, jolloin pääsisi vielä levittämään lannoitteet pellolle. Nurmipelloilla taas paripyörien käyttö on erinomainen ratkaisu sekä maan tiivistymisen ehkäisyyn ja urien syntymisen ehkäisyyn.

Viljatiloilla NPK-peruslannoitus annetaan perinteisesti syksyllä ja keväällä levitetään pääasiassa typpeä. Mikäli lannoitusrajat antavat myöden, voi myös keväällä käyttää NPK-lannoitetta. Typpilannoitetta valittaessa CAN-tyyppinen tuote, jossa sekä nitraatti- että ammoniumtyppeä tulee sopivassa suhteessa, on paras kasvin typentarpeen kannalta. Tällöin osa typestä on heti liuettua kasvin käytettävissä, osa ammoniumtypestä (NH4+) muuttuu nitrifikaatioprosessin kautta nitraattitypeksi(NO3-) ja tulee täten vasta myöhemmin kasvin käytettäväksi. Kevätlannoitusta kannattaa kesällä täydentää lisäksi rikkipitoisella lannoitteella riittävän valkuaistason saavuttamiseksi.

Karjanlannassa liukoista typpeä on vähemmän, riippuen lantalajista vain 20-60% kokonaistypestä. Karjatiloilla keväällä on tyypillisesti suuri tarve tyhjentää lietesäiliöitä, ja houkutus kevätlannoituksen hoitamiseen pelkällä lietteellä on suuri. Karjanlanta on ravinnelähteenä arvokas, mutta tarvitsee tasapainoisen lannoituksen onnistumiseksi täydennystä. Tällöin typpeä tulisikin antaa NK-lannoitteena myös kaliumtarpeen täyttämiseksi. Sopiva jako kokonaistypen osalta on 45%-40%-15% jakautuen 1-3 niitolle. Lisäksi käytettäessä kemiallista lannoitetta saadaan pellolle myös rikkilannoitus sekä hiventen osalta etenkin tärkeän seleenin täydennys. Karjanlannasta ja ravinteista lisää tietoa mm. Yara Suomen sivuilta.

Lannoitukseen tarjoamme Yaran suomessa valmistetut lannoitteet, kuten YaraBela –typpilannoitteet sekä YaraMila NPK-lannoitteet. Oikea lannoite tulee valita ympäristökorvauksen sallimien ehtojen mukaisesti, tai mikäli tila ei ole sitoutunut ympäristökorvaukseen, nitraattidirektiivin rajoja noudattaen.

Hiventäydennykseen kaikille kasveille sopivat YaraVita –sarjan hivenlehtilannoitteet sekä Farm-hivenlehtilannoitteet, joissa hivenaineet ovat kelaattimuodossa. Lehtilannoitteista useimmat soveltuvat myös erinomaisesti tankkiseoksiin, kuten YaraVita Mancozin sekä YaraVita Thiotrac. Keväällä myös fosforinpuute voi olla suurta, jolloin paras ratkaisu etenkin syysviljalla on YaraVita Starphos MnP tai YaraVita Solatrel. Koska tuotteet ovat fosforihappopohjaisia, tarkasta tankkiseosten soveltuvuus huolella. Fosforinpuutteesta voit katsoa myös alapuolelta videon muutaman vuoden takaa.

Teksti: Juho Urkko (juho.urkko@lantmannenagro.fi / @JUrkko)