Pienkonekoulutuksessa päästiin käsittelemään puuta erilaisilla sahoilla. Echon turva-asu on notkea ja mukava pitää päällä, ja tuulettuvuuskin on jopa urheiluasusteiden luokkaa.

Talvi tulee ja metsä kutsuu

14.12.2018 // Teksti ja Kuvat Outi Rantala

4/2018
Maatilojen varustukseen kuuluvat traktorien ja puimurien ohella moottorisahat ja erilaiset muut pienkoneet, joita tarvitaan talven tullen muun muassa metsätöissä. Turvallisuus ja käytännöllisyys korostuvat koneita hankittaessa.

Talviaikaan viljelytoimien tauottua moni maanviljelijä suuntaa metsään. Harvennukset ja raivaukset vaativat ammattitaitoa ja hyviä työvälineitä.

– Lähes kaikilla maatalousyrittäjillä on metsää ja myös metsäpuolen yrittäjyyttä. Ammattilaisina he haluavat hankkia laadukkaat välineet, joilla on hyvä työskennellä, tuotevastaava Magnus Ådahl Lantmännen Agrolta sanoo.

Laatua ja lujuutta

Echo- ja Oregon-tuotteet ovat uutta Lantmännen Agron valikoimissa. Seinäjoella järjestettiin syksyllä tuotekoulutusta Lantmännen Agron myyjille, joita kokoontui paikalle eri puolilta maata. Kouluttajina olivat merkkejä maahantuovan Teräosan asiantuntijat, tuotespesialisti Niko Skogström ja tuotepäällikkö Juha Sirkelä.

– Teräosalla on täydellinen metsurivalikoima ­raivaussahoista suojapukineisiin, Skogström toteaa.

Echo-moottorisahat, -trimmerit, -pensasleikkurit ja -lehtipuhaltimet valmistetaan Japanissa. Tuotteet ovat valmistettu perinteisellä japanilaisella tarkkuudella, ja myös tuotteiden käyttäjiltä saatuja kehitysehdotuksia kuunnellaan.

– Sahoilla on pitkät takuut: kaksi vuotta ammattikäytössä ja viisi vuotta yksityiskäytössä. Takuun ­pituus kertoo siitä, että tehdas luottaa lujasti tuotteisiinsa, Sirkelä huomauttaa.

Turvallista työntekoa

Työturvallisuus korostuu metsätöissä. Työasusteista on löydyttävä oikeista paikoista suojukset mahdollisen viiltovahingon varalta. Toisaalta esimerkiksi viiltosuojahousujen ergonomia ja toiminnallisuus ovat nousseet käyttäjien vaatimuslistalle. Viiltosuojakäsineetkin lisäävät turvallisuutta. Turvakengät ja kypärä kuulosuojaimineen kuuluvat myös varustukseen.

– Ergonominen leveä tukivyö puetaan työvaatteiden alle. Vyöllä saadaan tukea keskivartaloon, ja näin ennalta ehkäistään venähdykset, Sirkelä esittelee.

 

Teräosan Juha Sirkelä koulutti Lantmännen Agron myyjiä Seinäjoella. Harri Ojala Kauhajoelta, Hannu Hynynen Iisalmesta, Tommi Jäppinen Kuopiosta ja Mats Grannas Vöyriltä perehtyivät pienkoneiden ja turvavarusteiden valikoimaan ja pääsivät testaamaankin niitä.

Sahat syynissä

Skogström korostaa, että kannattaa valita oikea saha oikeaan käyttötarkoitukseen. Valmistaja huolehtii siitä, että käyttövarmuus testataan jo tehtaalla.

Echo-sahoille ominaista on keveys, mutta sahat ovat silti tehokkaita ja monet yksityiskäyttöönkin suunnitelluista sahoista soveltuvat ammattikäyttöön. Valikoimassa on muun muassa markkinoiden tehokkain akkusaha ja ainut 40-kuutioinen yleissaha täysmetallirungolla. Ammattisahoja löytyy tukkisahoista kevyempiin karsintasahoihin.

– Echo 361 -karsintasaha on herättänyt kiinnostusta, sillä se sopii keveytensä ja käsiteltävyytensä ansiosta hyvin harvennus- ja polttopuun korjuuseen. Myös yläkahvasaha on erityisen pienikokoinen ja ­kevyt. Monet katonrakentajat suosivat sitä, sillä se on helppo kuljettaa mukana.

Echo-sahojen ylivoimainen etu on varmatoimisuus ja lisäksi ne on helppo huoltaa.

– Esimerkiksi ilmanpuhdistimeen ja tulppaan pääsee kätevästi käsiksi ilman työkaluja. Useimmissa malleissa myös ketjukotelon mutterit on kiinnitetty hakasilla koteloon, jolloin ne eivät maastossakaan pääse katoamaan huoltoa tehdessä.

Raivauksiin tehoa

Nykymetsänomistajan tärkeimpiä työkaluja ovat ­raivaussahat. Echon mallit 520 ja 580 ovat tehokkaita ja sopivat vaativaankin raivaukseen.

– Kun taimikonhoito ja erityisesti varhaisperkaus tehdään esimerkiksi kuusikossa riittävän aikaisin, sillä on iso merkitys kasvunopeuteen ja kasvavan puuston laatuun, Ådahl kertoo.

Hän muistuttaa, että hyvin istuvat ja ergonomiset valjaat auttavat pidentämään raivauspäivää. Echo Pro -valjaita voi säätää käyttäjän mittojen mukaan.

Määräykset kiristyvät

Laki on muuttumassa, ja ensi vuoden alusta polttomoottorikäyttöisten koneiden päästöihin tulee rajoituksia. Myös turvamääräyksiin tulee muutoksia. Sirkelä tietää, että osa markkinoilla olevista tuotteista ei täytä tällä hetkellä kriteerejä.

– Monella valmistajalla tuotteet eivät täytä ­uusia määräyksiä. Siirtymäaikaa on huhtikuuhun 2019. Echo-tuotteita tämä ei koske, sillä ne täyttävät määräykset jo nyt, Sirkelä kertoo.

Sahan huoltoon kuuluu terien viilaus. Yhdistelmäviilalla saa käsiteltyä sahan teräketjusta sekä liike- että syöntihampaan samalla kertaa.

Huolto tärkeää

Saha vaatii jonkin verran huoltoa. Kulutus kohdistuu erityisesti sahan teräketjuun, jota on ajoittain ­viilattava. Sahan terästä kuluu hammastus terän liikkuessa ja toisaalta terän pureutuessa puuhun. Paksun puun sahaaminen kuluttaa terästä nopeasti niin puru- kuin leikkuuhampaan.

– Mitä paksumpi puusto, sitä enemmän se terää rasittaa, Skogström muistuttaa.

Tavallisesti viilataan vain leikkuuhammas, mutta yhdistelmäviilalla saa teroitettua molemmat hammastuksen osat samanaikaisesti.

– Pferd Chain Charp CS-X -yhdistelmäviilassa on normaali pyöröviila ja lisäksi lattaviila. On suuri etu, että molemmat hampaat saadaan viilattua samalla kerralla. Oregonilta löytyy kattavasti kulutusosia, kuten laippoja ja ketjuja, myös muihin sahamerkkeihin.

Ennakoiva huolto pitää sahan pitkäikäisenä ja huollon saatavuus on tärkeää. Echon huoltoverkosto kattaa koko maan ja ammattitaitoista apua saa useilta paikkakunnilta.

– Mikäli ennakoiva huolto on laiminlyöty, rikkoutumistapauksissa sahan korjauskustannukset voivat ylittää sahan arvon. Siksi huollot kannattaa tehdä säännöllisesti.

4/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita