Nokan kuormainvaunuyhdistelmä haastaa perinteisen metsäkoneen

19.03.2014 // Ira Honkonen

Joni Tarvainen urakoi samalla ajokalustolla monenlaisissa tehtävissä. Siksi Nokan hydraulikoneikollinen kuormainvaunuyhdistelmä oli sopiva valinta puunajoon.

Kannonkoskelainen Joni Tarvainen on tehnyt traktoriurakointia kahdeksan ja puolen vuoden ajan. Talvella työt muodostuvat puunajosta ja aurauksista, kun taas kesät menevät tienhoitotöissä. Koska samaa ajokalustoa tarvitaan monessa tehtävässä, on Tarvainen valinnut puunajoon Nokan kuormain­vaunuyhdistelmän.

Tarvaisella on käytössään Nokan Pro-sarjan uutukainen hydrauli­koneikolla varustettu koura­kuormain ja metsäperävaunu. Perinteisen metsäkoneen hankkimista hän ei ole edes harkinnut.

– Metsäkone tarvitsisi lavetin ja seisoisi kuitenkin kaksi kolmasosaa vuodesta. Tällä yhdistelmällä pystyn työllistämään ja elättämään itseni.

Koska Tarvaisen puunajo suuntautuu useimmiten metsurin sahaamiin leimikoihin ja erikoiskohteisiin, on suhteellisen pieni ja kevyt kärry hyvä työväline. Toisaalta kuormaimelta vaaditaan enemmän ulottuvuutta, kun puuniput ovat kauempana ajourista.

– Metsuripuita ajettaessa on tärkeää, että kuormaimella on enemmän ulottuvuutta. Kun kuormain on myös kohtuullisen tehokas, on kuorma nopea purkaa ja pinoihin saa myös korkeutta.
 

 

Vaunun mitta muuntuu

Parin kuukauden ajan käytössä olleen kuormain-metsäperävaunu-yhdistelmän maasto-ominaisuudet miellyttävät urakoitsijaa.

– Rengas on hiukan leveämpi kuin edellisessä vaunussa, joten se kantaa paremmin pehmeässä maastossa. Maavara on korkeampi kuin traktorissa eli riittävä; vaunu menee helposti siitä, mistä traktorikin.

Vaunun muunneltavuus lisää monikäyttöisyyttä. Siirtyvä etusermi vakauttaa kärryä, kun paino lyhyitä puita ajettaessa menee telille. Vastaavasti pitempien puiden kuljetusta helpottaa 85 senttiä pitkä rungonjatke.

– Takimmaiset tapit siirtämällä saa paremman kuormaus­tilan erikoispuille. Jatke on hyvä myös metsä­risua kuljetettaessa, kun kyytiin mahtuu enemmän tavaraa.
 

Oma hydrauliikka eduksi

Nokan kuormaimessa on oma hydraulijärjestelmä, joka saa Tarvaiselta kiitosta.

– Työkone on helpompi ja nopeampi vaihtaa. Aiemman 17 letkun sijaan tässä ei tarvitse nivelakselin lisäksi kiinnittää kuin neljä hydrauliletkua ja kolme sähkökaapelia. Kun koneessa on traktorin vakiopumppua suuremman litramäärän tuottava erillinen pumppu, voi kierroksia pitää matalammalla, ja sen ansiosta polttoaineen kulutus on pienempi, Tarvainen kertoo.

– Nyt kuormaaja alkaa olla samaa luokkaa kuin metsäkoneissa.

Myös Nokan asiakaslähtöinen palvelu on painanut vaa’assa, kun yrittäjä on miettinyt konehankintojaan.

– Tehdas on lähellä ja sieltä on aina saanut hyvän palvelun eli niin osia kuin neuvontaa.

 

 

Globaalia metsäkonekehitystä

Nokka Oy on valmistanut metsäkoneita vuodesta 1979. Kilpaillulla alalla tuotekehityksen ja toimitusten nopeus on valttia. Nokka on kehittänyt uudenlaisen tuotannonohjausjärjestelmän, jossa tuotteet moduloidaan. Moduulivarastoinnin ansiosta asiakkaan kone saadaan koottua ja toimitettua yleensä alle kahdessa viikossa sen mallista tai varustelusta riippumatta.

50 prosenttia Nokan tuotannosta menee vientiin.

– Suomi on maailman ykköskehittäjä kaikissa metsäkoneissa. Kun ”cut to lenght”-ajatus alkaa saada globaalista jalansijaa, on myös traktoripohjaiselle kalustolle tarvetta. Perinteiseen ajokoneeseen verrattuna tällainen traktoriin liitettävä yhdistelmä on kuitenkin kohtuullinen investointi: se on vain kolmannes siitä, mitä perinteiseen metsäkoneeseen on sijoitettava, Nokan myyntitoiminnoista vastaava Lassi Pesonen sanoo.
 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita