Varma kaksitahoinen

13.11.2013 // Hannu Koivisto

Lajikevalinnalla on iso rooli viljan viljelyn taloudelliseen tulokseen. Uusi tulokas SW Mitja on yksi lupaavimmista kaksitahoisista ohralajikkeista. Parhaiten vahvakortinen sopii rehu- ja tärkkelyskäyttöön.

Juha Ojala on ottanut kaksitahoisen SW Mitja -ohran valikoimaansa tänä keväänä ensimmäistä kertaa. Pääasiassa Ojalan tilan pelloilla kasvaa monitahoista ohraa, koska ne ovat pääsääntöisesti tuottaneet enemmän kiloja, mutta viljelyn varmistamiseksi kaksitahoista viljellään noin kolmanneksella ohran pinta-alasta.

Mitjan pinta-ala oli tänä vuonna 6,84 hehtaaria. 13 prosenttiin kuivattu hehtaarisato tuotti alalta 6 100 punnittua kiloa. Hehtopaino kipusi 71,9 kiloon. Tarkka farmari ei koskaan tee nopeita päätelmiä yhden vuoden perusteella.

Tilalla ei yleensä oteta aivan tuli­teriä, juuri markkinoille lanseerattuja lajikkeita viljelyyn, mutta kehitystä seurataan aktiivisesti, koska lajikevalinnalla on merkitystä taloudelliseen lopputulokseen. Lajikkeet pidetään valinnan jälkeen pitkään viljelyssä.

Muoto vaikuttaa hehtolitrapainoon

Kahiseva ohrakasvusto vaikuttaa liki puintikypsältä. Juha Ojala ja kaksi perheen lapsista, Sofia ja Emil, harppovat tottuneesti laihossa. Kasvusto on paikoin sian lietteen painamana hiukan laossa, mutta ei lakoontunut. Pysähdymme tarkastelemaan tähkiä. Jyviä hierotaan käsiin, puhallellaan roskia pois ja purraan hampailla. Pian on valmista. Ilmajokelainen farmari syynää kouriin kerättyjä jyviä.

Juha Ojala pohtii yleensä asioita omaan tapaansa analyyttisesti ja tekee mielenkiintoisia päätelmiä.

– Mitjassa on yhdistetty kaksitahoisen ja monitahoisen ominaisuudet, farmari päättelee jyvän ulkonäöstä. Myöhemmin sadonkorjuun jälkeen hän toteaa samaa.

Samalle lohkolle kylvetty myöhäisempi lajike oli puidessa kahden prosenttiyksikön verran kosteampaa. Tämä todistaa sen, mitä lajikeominaisuudet lupaavatkin: Mitja on hiukan Maarenia varhaisempi ja Saanaa myöhäisempi.

Ojala pohtii hehtolitrapainoja. Pullea jyvä ei mene niin tiiviille kuin kapeampi. Hän vertaa raskaan herneen hehtolitrapainoa ohraan: Pyöreämuotoinen herne ei ole niin raskasta hehtopainoltaan kuin kuvittelisi. Suuri sato ja korkea hehtopaino eivät välttämättä ole aina sama asia. Mitjan muoto on tänä vuonna suipompi ja kapeampi kuin se on ollut lajikekokeissa.

Tämän vuoden keskisato on ollut yli kuusi tonnia. Hehtopainot ovat noin 72 kilogrammaa. Ojala epäilee runsaiden kilojen verottavan hiukan jyväkoon huippuja.

Mitja on pohjoisin kaksitahoinen lajike, jota on Suomeen jalostettu. SW Seedin jalostaman ohran korren ominaisuudet ja satopotentiaali on jalostettu Ruotsissa Lännäsin koeasemalla, joka on juuri Vaasan korkeudella. Lännäsin koeasemalla jalostetaan aikaisia ohralajikkeita lähinnä Pohjois-Ruotsin, Suomen ja Norjan tarpeisiin.

Pohjalaisia käälyjä

Ojalan tilan pihapiiri on muuttunut vuosien saatossa paljon. Maatilan miljööseen on rakennettu lisää uudis­rakennuksia ja vanhoja on tuunattu. Hyvin hoidettu ympäristö huokuu maalaismiljöön harmoniaa Ilmajoella, Koskenkorvan Hyövällinkylässä. Tilan peltoja halkoo iso puro, Nahkaluoma. Alue on vanhaa viljelysaukeata syvällä Etelä-Pohjanmaan sydänmailla.

Päärakennus on muutaman vuoden vanha, ja sen vierestä löytyy siisti, hyvin hoidettu yhdistelmäsikala. Sen vierestä aukeavat aavat peltoaukeat eli pohjalaisittain käälyt, jotka lainehtivat odottaen kutsuvasti sadon­korjuuta. Illan auringossa suurin osa puimureista on jo ajettu latoihin ja tilojen pihamaille kuivan pölisevän puintipäivän päätteeksi. Alkusyksy on ollut suotuisaa aikaa syystöille. Pysähdymme muutaman sadan metrin päähän pellon reunaan. Ensimmäistä vuotta lainehtiva Mitja-ohra on päättämässä kasvukauttaan pitkät tähkät kesästä nöyränä roikkuen.

Harkitsemattomaan poukkoiluun ei lähdetä tällä tilalla ainakaan viljan lajikevalinnassa. Mitja vaikuttaa lupaavalta. Sen viljelyä aiotaan Ojalassa jatkaa.

Juha Ojala pitää tärkeänä, että jokainen hehtaari tuottaa maksimaalisesti. Pinta-alan suurentaminen laskee usein kokonaistulosta ja keskisatoa.

 

 

Mitjan jyvä muutama päivä ennen puintia ei kertonut kouran pohjalla paljon, mutta satotaso ja laatu täyttivät odotukset.

 

 

 

 

Ojalan tila, Ilmajoki

  • Ojalan tilan päätuotantosuunta on keskikokoinen yhdistelmäsikala, jonka tuotokseen on panostettu vuosia.
  • Rehuvilja menee suurelta osin sikojen läpi, mutta myyntiinkin viljaa riittää. Tila keskittyy perusmaatalouteen.

SW Mitja, tärkkelys- ja rehuohra

  • Erinomainen satoisuus
  • Aikainen kaksitahoinen
  • Suuri ja tasakokoinen jyvä
  • Korkea hehtolitrapaino

 

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita