Kesäajan ruokintatärpit tuotoslaskun ehkäisyyn

Kesäisin herkästi tapahtuvaa maidontuotannon laskua voidaan ehkäistä hyvillä ruokintakäytänteillä ja säätämällä ruokintaa kesäasentoon. Tavoitteena on lisätä lehmien kuiva-ainesyöntiä sekä varmistaa ruokinnan tasapaino myös pienemmillä kuiva-aineensyöntikiloilla. Miten tämä käytännössä tehdään?

Varmista säilörehun laatu

Olet varmasti huomannut, että varsinkin kuivempana tehty säilörehu on kesäisin alttiimpi lämpeämään jo rehusiilolla. Lämpeäminen johtuu yleisimmin rehussa olevien hiivojen ja homeiden toiminnasta, joten on tärkeää rajoittaa niiden toimintaa ehkäisemällä ylimääräisen hapen pääsyä säilörehurintaman kautta syvemmälle rehuun. Jos et omista rehuleikkuria, niin nyt on hyvä aika harkita sellaisen ostoa, sillä siisti leikkuupinta vähentää hapelle altistuvan rehun määrää tehokkaasti. Varsinkin kesällä kannattaa siilomuovi vetää rintamuksen päälle rehun oton jälkeen, jotta rintamus ei entisestään kuivu.

Kuvan siilorintamus mahdollistaa hapen pääsyn syvemmälle rehumassan sisään kuin jos se olisi otettu rehuleikkurilla.

Viimeistään apevaunussa sekoittamisen jälkeen ja ruokintapöydällä rehu on väistämättä ilman kanssa tekemisissä ja riski lämpeämiselle kasvaa. Tätä voidaan tehokkaasti ehkäistä sekoittamalla appeeseen erityisesti hiivojen ja homeiden kasvua ehkäisevää propionihappopitoista ja natriumformiaattia sisältävää happoa, kuten AIV Viaa.

Syyt kesäaikaisen tuotoslaskun taustalla

Kesän tuotoslasku johtuu suurelta osin ympäristön lämpötilan nousun aiheuttamasta lämpöstressistä, joka lehmiäsi uhkaa jo navetan lämpötilan noustessa yli 20 asteeseen. Lehmä pyrkii kaikin tavoin sopeutumaan lämpötilan nousuun ja näistä keinoista tärkeimpänä se lisää vedenjuontiaan merkittävästi. Vettä haihtuukin kiivaamman hengityksen aikana ja kuolaamisen lisääntyessä runsaasti sekä haihtumisen ja vähemmissä määrin hikoilun kautta. Samalla menetetään myös erilaisia suoloja, jolloin syljen pötsin pH:ta puskuroivan bikarbonaatin määräkin vähenee.

Märehtijän ruuansulatus tuottaa hurjan lämpömäärän ja siksi syönnin vähentäminen onkin lehmän näkökulmasta tehokas tapa sopeutua ympäristön lämpötilan nousuun. Tämä luonnollisesti johtaa ravintoaineiden saannin alenemiseen ja osittaisapetta ruokittaessa ruokinnan väkirehupitoisuuden nousuun, jos lehmä syö robotilta täyden väkirehuannoksen, mutta apetta kiloina vähemmän. Siksi appeen koostumusta on tärkeää säätää kesäkaudella vähän uuteen asentoon!

Lämmön haihtumista iholta lehmä pyrkii lisäämään makaamalla vähemmän, mikä puolestaan vähentää utarekudoksen verenkiertoa ja rasittaa sorkkia. Tehokkaimmin makuuaikaa saadaan lisättyä asentamalla viilentäviä kierrätysilmapuhaltimi navettaan, umpilehmien osastoa unohtamatta! Viimekertaisessa blogissani käytiin läpi umpilehmien lämpöstressin aiheuttamia pitkäaikaisvaikutuksia, joista Suomessa on toistaiseksi keskusteltu vasta hyvin vähän!

Maksimoi kuiva-aineensyönti

Olet ehkä jo aiempina kesinä havainnutkin, että jakamalla ape kaksi kertaa päivässä tai vaihtamalla appeenjaon iltaan, voidaan lypsylehmien syöntiä lisätä tuntuvasti. Myös appeen lämpeämistä ehkäisevän hapon käyttö lisää syöntiä ja ehkäisee ravinteiden hukkaantumista lämpönä. Sopiva aloitusmäärä on 1 litra per rehutonni ja asteittain käyttömäärää nostamalla (max 5 litraa/rehutonni) näet mikä määrä riittää stabiloimaan appeen. Erityisen tärkeää on puhdistaa ruokintapöytä aina ennen uuden rehun jakoa!

Lehmien juoma-altaiden puhdistukseen tulee kiinnittää kesän ajan aivan erityistä huomiota ja varmistaa, että niissä on aina puhdasta ja raikasta vettä tarjolla. Tämä kannattaa mainita myös työntekijöille, jotta hekin ottavat rutiiniksi puhdistaa altaat useammin ja aina eläintilassa kulkiessaan tarkistaa puhtauden väliajoinkin.

Säädä ruokinta kesäasentoon

1. Turvaa energiansaanti

Riittävä kuidunmäärä on tärkeää erityisesti osittaisapetta syötettäessä, koska vähentynyt kuiva-aineensyönti lisää ruokinnan käytännössä toteutuvaa väkirehuprosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa väkirehun määrän vähentämistä appeesta. Koska energiansaanti kuitenkin on syönnin vähentyessä niukkaa, kannattaa käytettyihin väkirehuihin panostaa. Valitsemalla robotille korkeaenergisen väkirehun, kuten Maittava-robottirehun (linkki  https://kauppa.lantmannenagro.fi/maittava-robottirehu-irto-905010) jossa energiamäärää on nostettu turvallisesti fraktioidulla rasvalla, voidaan turvata lehmän energiansaannin lisäksi myös maidonpitoisuuksien pysymistä parempana kesäkuukausinakin.

2. Varmista pötsin tehokas toiminta

Myös säilörehun sulavuudella on suuri merkitys. Kuitua tarvitaan pötsin tehokkaan toiminnan ja lehmän kannalta riittävän haihtuvien rasvahappojen määrän muodostumiseksi, mutta pötsimikrobien pilkkoessa erittäin kuitupitoista rehua muodostuu lämpöä enemmän ja toisaalta liian kuitupitoinen rehu vähentää osaltaan myös kuiva-aineen syöntiä. Onneksi pötsin hyvinvointia voidaankin tukea myös probiooteilla. Luotto-lypsykivennäisen sisältämä sooda ja elävä hiiva vaikuttavat kahdella tapaa myönteisesti lehmän hyvinvointiin. Ensinnäkin tuote sekä korvaa lehmän kuolatessa menettämää bikarbonaattia ja toisekseen elävä hiiva poistaa pötsistä happea ja siten luo hyvät edellytykset tehokkaalle rehun hyväksikäytölle. Kivennäisen antomäärää voidaan joutua suhteessa nostamaan, jotta lehmien tarve täyttyy myös hieman pienemmillä appeensyöntikiloilla!

3. Tue lehmän vastustuskykyä

Kesäaikana utareterveys aiheuttaa helposti harmaita hiuksia. Navettaa lehmien oleskelutasolla viilentävät kierrätysilmapuhaltimet myös kuivattavat tehokkaasti, mikä osaltaan auttaa hillitsemään ympäristöperäisten taudinaiheuttajien kasvua, mutta myös vastustuskykyä tukevalla ruokinnalla on vaikutusta. Orgaaniset hivenaineet imeytyvät epäorgaanisia kivennäisiä huomattavasti tehokkaammin ja siksi kesäkaudenkin kivennäiseen kannattaa panostaa. Vitamiineista E-vitamiini ja hivenaineista orgaaninen seleeni auttavat erityisesti torjumaan tulehduksia aiheuttavien happiradikaalien vaikutusta. Tästä syystä Luotto-lypsykivennäisessä on korotettu E-vitamiinitaso ja merkittävä osa hivenaineista orgaanisessa muodossa, jotta sillä voidaan turvata korkeatuottoisten lehmien hyvinvointia – kaikkina vuodenaikoina.

4. Erityishuomio siirtymäkauden managementtiin

Kuten tiedämme, poikivan lehmän paras kuntoluokka on välillä 3–3,5. Erityisen tärkeää tämä on kesäkaudella, jolloin syönti ja vastustuskyky ovat muutenkin koetuksella. Kuumuus vaikuttaa umpilehmienkin syöntiin ja lepoon ja siten umpilehmien viilennyksellä voidaan näitä molempia lisätä. Lisäksi vastustuskykyä tukeva ja anionisuoloja sisältävä umpiape on kesällä entistäkin tärkeämmässä roolissa. E-vitamiinia tulisi nykytiedon mukaan olla umpilehmän ruokinnassa vähintään 1000 mg vuorokaudessa ja hyväksi havaittu määrä pari viikkoa ennen poikimista on jopa 2000 mg. Orgaanisia hivenaineita sisältävä umpikivennäinen yhdessä korkean E-vitamiinisaannin kanssa tehostavat vastustuskykyä ja vähentävät mm. jälkeistenjääntiä. Kalsiumaineenvaihduntaa tehostavat anionisuolat puolestaan ehkäisevät tehokkaasti haitallista kalsiumtason laskua poikimisen aikaan ja siten varmistavat hyvän alkuunlähdön uuteen tuotoskauteen kesälläkin. Onni-umpikivennäisessä nämä kaikki umpilehmän kesäajankin tarpeet on kokonaisvaltaisesti huomioitu.

Loppusilauksena – mikäli mahdollista – kannattaa ennen poikimista esiintyvää energiavajausta torjua antamalla esimerkiksi verensokeripitoisuutta nostavaa Aseto-melliä viikon ajan ennen odotettua poikimista.

Ruokintapulmissa sinua auttavat Lantmännen Agro karjatilavastaavat. Ota yhteyttä! 

Kirsi Kause
Kauppiaalta pellosta ruokintapöytään -ohjelman vetäjä