Älä anna hellestressin pilata lypsykarjaasi!

Hellestressin vaikutukset näkyvät karjassa nopeimmin tuotosmenetyksinä, mutta pahimmillaan se pilaa karjasi tuotospotentiaalia vielä paljon yhtä kesää pidemmäksi ajaksi. Floridan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan umpilehmien kokema hellestressi alentaa syntymättömän lehmävasikan tulevaa tuotoskapasiteettia merkittävästi.

Umpilehmien olosuhteisiin kannattaa todellakin panostaa

Kesäkuumalla huomio kiinnittyy ensimmäiseksi juoma-altaalla esiintyviin ruuhkiin ja parressa seisoskeleviin lehmiin, eikä maitotuotoksen aleneminen ole siinä vaiheessa enää kaukana. Tiedämme tämän jo ennalta ja viisautta onkin hankkia lypsyosastoille viilennyspuhaltimia jo ennen kuin kesän kuumuus ehtii edes alkaa.

Lypsylehmät eivät kuitenkaan ole ainoat lämpöstressistä kärsijät. Floridan yliopiston analysoiman aineiston perusteella voitiin havaita 10 vuoden aikana kerättyä dataa tarkasteltaessa, että kuuman jakson aikana kohdussa kehittymässä olevien vasikoiden tuleva tuotos ehti heikentyä jo ennen niiden syntymää.

3000 kg vähemmän maitoa

Umpilehmän kärsimä lämpöstressi saattaa alentaa vielä kohdussa olevan lehmävasikan tuotospotentiaalia huomattavan paljon. Kontrolliryhmään verrattaessa umpikaudella lämpöstressistä kärsineiden lehmien vasikat lypsivät ensikkokaudellaan ~650 kiloa vähemmän, 2. tuotoskaudellaan 700 kiloa vähemmän ja 3.tuotoskaudellaan lähes 2000 kiloa vähemmän kuin niiden lehmien vasikat, joiden viilennyksestä oli umpikaudella huolehdittu. Luvut kuulostavat huikeilta ja vielä hämmästyttävämpi havainto oli, että tuotosalenema periytyi vielä näiden yksilöiden omille jälkeläisillekin alentaen niidenkin tuotosta peräti 400 kg vuodessa!

Umpilehmien lämpöstressin vaikutus 2 robotin navetassa

 Jos poikimisia kesän aikana on noin 25 ja näistä 10 lehmävasikkaa jätetään omaan karjaan kasvuun, kuinka suuri vaikutus umpilehmien kokemalla lämpöstressillä on €uroina?

  • Maitomenetys kiloina ~3000 kg/ lehmävasikka
  • Maitomenetys €uroina ~1500 €/ lehmävasikka x 10 lehmävasikkaa = 15 000 €.

Tehokasta viilennystä myös umpiosastolle

Tehokkailla viilennyspuhaltimilla on mahdollista ehkäistä hellestressin vaikutusta aivan oleellisen paljon myös umpiosastolla. Ruokintapöydälle suunnatut puhaltimet lisäävät karjan syöntihaluja ja makuualueelle suunnatut puhaltimet viilentävät umpilehmiä ja mahdollistavat tehokkaamman levon umpilehmien viihtyessä paremmin myös makuultaan. Omalla tilalla kannattaa viimeistään nyt tosissaan miettiä, että mitä umpilehmien hyväksi olisi kesän ajaksi mahdollista tehdä!

Kysy puhaltimista lisää omalta lähikauppasi karjatilavastaavalta tai tutustu niihin verkkosivuillamme

Lue myös seuraavasta blogistani, miten lämpöstressi vaikuttaa maidontuotantoon ja miten sitä voidaan tehokkaasti ehkäistä hyvällä managementilla ja kesäkaudelle tehtävillä reseptimuutoksilla!

Kesäterveisin,

Kirsi Kause
Uuden Kauppiaalta pellosta ruokintapöytään -ohjelman vetäjä