Esittelyssä HARDI Navigator 6000i

Ostaessaan uutta ruiskua kesällä 2021 Antti Kuparinen Riihimäeltä kysyi tarjousta monista ruiskuista. HARDI Navigator 6000i vei kuitenkin ominaisuuksillaan voiton, eikä Antti ole päivääkään katunut valintaansa.

Kupariset ovat ehtineet vuosien mittaan perehtyä perin pohjin HARDI-ruiskujen sielunelämään, sillä Antin isä osti ensimmäisen 1980 - luvulla, ja siitä lähtien lähes jokainen tilalle hankittu ruisku on ollut samaa merkkiä. Vasta viimeinen hankinta on kuitenkin täyttänyt kaikki Antin ruiskulle asettamat toiveet.

  - Tämä on kyllä suorastaan pelottavan hyvä, Antti toteaa hymyillen.

Viime kesänä hankittu HARDI Navigator 6000i -kasvinsuojeluruiskua Antti kehuu erityisesti sen käyttäjäystävällisyydestä ja käyttömukavuudesta.

Ruiskutettavaa pinta-alaa kertyy vuodessa kaikkine ajokertoineen noin 2000 hehtaaria, joten on ymmärrettävää miksi Antti arvostaa nimenomaan käytettävyyttä – konetunteja kertyy paljon ja automatiikka yhdistettynä käyttäjäystävällisyyteen tehostaa työntekoa ja tekee siitä tekijälleen mielekkäämpää.

Markkinoiden helpoin täyttölaite

Navigator 6000i:n täyttölaite on yksi tärkeimmistä Antin mainitsemista käyttömukavuuden lähteistä. Reilun kokoinen täyttölaite sijaitsee esteettömästi ruiskun sivulla, jolloin siihen on helppo päästä kasvinsuojelukanistereiden kanssa lähelle. Täyttölaite myös laskeutuu täytön ajaksi kahvasta vetämällä alemmas, mikä helpottaa täyttöä.

  - Tämä on kokemukseni mukaan markkinoiden helpoin täyttölaite, kuittaa Antti esitellessään meille täyttölaitteen toimintaa ja jatkaa vielä:
  - Se ettei tässä ole mitään käännettäviä hanoja tarkoittaa sitä, ettei niitä myöskään unohda kääntää päälle tai pois, jolloin vahinkojakaan ei synny niin helposti, Antti hymyilee.

Itsetäyttyvä ruisku ja automaattinen säiliönpesu säästävät aikaa

Toinen Antin Navigator 6000i:sta esiin tuoma etu liittyy työajansäästöön.

  - Itsetäyttyvä säiliö tehostaa työtä, kun ruisku pumppaa siihen säädetyn vesimäärän tarkasti ja luotettavasti, jolloin täytön ajaksi voi mennä itse tekemään muita töitä, Antti selittää.

6000 litraisen säiliön täyttyminen ottaa kuitenkin aikansa ja olisi oma vaivansa seistä vieressä tai käydä jatkuvasti tarkastelemassa täyttymisen tilannetta. Työn tehokkuus ja mielekkyys paranevat.

Kolmas asia, johon Antti kertoo olevansa erityisen tyytyväinen, on ruiskun automaattinen pesutoiminto, joka on saatavissa tähän malliin lisävarusteena.

  - Ei se edes nostanut ruiskun kokonaishintaa paljoakaan ja siitä saatu hyöty kuittaa ehdottomasti hinnan, Antti toteaa.

Navigator 6000 i -mallissa on takasäiliössä tilaa 500 litralle puhdasta vettä, ja pesuaineet voi täyttää ennen pellolle lähtöä. Kun säiliö on ajettu tyhjäksi ja seuraavaksi on tarkoitus vaihtaa tankkiseosta, voi ruiskun laittaa itse huuhtelemaan itsensä.

  - Pesuautomatiikka huuhtelee koko järjestelmän aina puomistoja ja suuttimia myöden viiteen kertaan. Sillä aikaa voi rauhassa laskea seuraavan satsin sekoitussuhteet tai pitää vaikka pienen tauon, Antti kertoo.

Automatiikka vakauttaa ja lisää työn tarkkuutta

HARDI Navigator 6000i:tä voi hyvästä syystä sanoa kookkaaksi jo kuljetusasennossakin ja 36 metrinen puomisto levitettynä se on jo suorastaan vaikuttava näky. Antti yllättyi kuitenkin positiivisesti sen ajettavuudesta.

Neljäs kiitosta saava ominaisuus liittyykin ruiskun ajettavuuteen ja työtulokseen.

  - Tässä mallissa puomistossa korkeusantureita on peräti viisi ja automatiikka huolehtii siitä, että puomit kulkevat vakaasti halutulla korkeudella. Tällöin ajaminen on paljon hallitumpaa ja ruiskutustulos on tarkka, Antti kertoo.

Viidenneksi Antti nostaa esiin ruiskun automatiikan ja uusien traktoreiden välisen saumattoman yhteistyön, jonka ansiosta tilalla kasvinsuojeluaineet menevät juuri sinne, minne niiden on suunniteltukin menevän. Automaattiohjaus noudattaa tarkkaan satelliitin kautta välittyviä vipupalvelusta saatuja karttoja, joita vielä tilalla on itse täydennytty muun muassa kivien, sähköpylväiden ja muiden esteiden osalta.

  - Kuljettajaltakin vaaditaan tietenkin paljon. Näin ison puomiston kuljettaminen pellolla vaatii huolellisuutta ja keskittyneisyyttä työhön, Antti huomauttaa.

HARDI Navigator 6000i:n suutinkohtainen automatiikka puolestaan huolehtii, ettei päällekkäinruiskutusta tapahdu, vaikka lohkot olisivat haastavammankin muotoisia. Tämä on vaikuttanut paitsi kasvustojen tasaisuuteen ja tasaiseen tuleentumiseen, myös kasvinsuojeluaineiden kulutuksen ennakointiin.

  - Ennen piti olla varoiksi aina vähän ylimääräistä vettä mukana, että säiliöllinen varmasti riitti koko halutulle alalle. Nyt ei varavesiä enää tarvita vaan tankkiseosta kuluu juuri ennakoitu ja haluttu määrä, mikä sekin tehostaa työajankäyttöä, Antti summailee.

Mitä vain kestävä pumppu

Viimeisimpänä, mutta ei selvästikään vähäisimpänä asiana, Antti nostaa esiin HARDI-ruiskujen erinomaiset pumput. Tai oikeastaan pumpun, koska monesta muusta merkistä poiketen HARDIt toimivat yhdellä pumpulla. Antti näkee tässä monia etuja.

  - Ensinnäkin huolto on todella helppoa. Yksi pumppu, jossa ei edes öljyä vaihdeta vaan tarvitaan vain rasvaus ja hyvin toimii. Jos se sattuisi hajoamaan, niin ei myöskään tarvitse ostaa tai korjata kuin yksi pumppu tilalle, Antti toteaa.

Pumppuja ei tosin vuosikymmenten saatossa ole tarvinnut korjailla tai vaihdella.

  - HARDin pumput ovat niin kestäviä, että ne kestävät käytännössä mitä vaan, Antti kertoo naurahtaen ja jatkaa
 - On tullut sitä kestävyyttä joskus vahingossa koiteltua.

Yhteistyötä ja ystävyyttä

Lantmännen Agron kanssa Kupariset ovat tehneet jo vuosikymmenten ajan yhteistyötä. Antti kertookin kaikkien asioiden aina hoituneen hienosti, oli sitten kyseessä viljelysopimukset, tuotantopanosten hankinta tai konekauppa.

  - Lantmännen Agrolla on viljelijäystävällinen asenne ja paikallisen myymälän henkilökunta on niin mukavaa, että heitä tulee nähtyä välillä ihan muissa merkeissä vapaa-ajallakin, Antti selittää.

Navigator 6000 on ollut kaikin puolin todella kestävä – yksi sensoreista tosin meni kertaalleen pimeäksi, mutta myyjän erinomaisen toiminnan ansiosta varaosa saatiin vielä samana päivä tilalle asti ja toimintaan.

  - Jälkimarkkinoinnin toimivuus on erittäin tärkeää. Jos ruisku olisi seissyt viikonlopun yli ei sitä ruiskutusvelkaa olisi millään ehtinyt ajallaan enää seuraavalla viikolla kuittaamaan. Muutenkin jälkimarkkinointi on aina toiminut ja kaikkien mahdollisten ongelmien hoito on sujunut moitteetta, kiittelee Antti.

Iso peltopinta-ala yhdistettynä yhdeksään eri viljeltävään kasvilajiin aina viljan ja nurmen siementuotannosta sokerijuurikkaan viljelyyn luo hyviin viljelytuloksiin pyrkivälle tilalliselle omat haasteensa, eikä lainkaan vähiten ruiskutustyöhön. Niihin haasteisiin HARDI Navigator 6000i on kuin luotu vastaamaan.

 

Teksti: Kirsi Kause
Kuvat: Daniel Heino