Vaihtoehtoiset rehukasvit paaleissa

Monipuolinen karkearehu on tärkeä osa karjan optimaalista ruokintaa. Ja jos viljelee erilaisia rehukasveja itse, rehua tarvitsee ostaa vähemmän. Heinän lisäksi hyviä vaihtoehtoja ovat mm. sinimailanen, papusekoitukset, erilaiset heinäsiemenseokset, viljat ja apila. ”Nyrkkisääntö on: sekoita aina karkea- ja hienorakenteisia rehupaaleja keskenään. On myös tärkeää pitää silmällä valkuais- ja sokeripitoisuuksia”, ohjeistaa Sjon de Leeuw, johtamis- ja strategiakonsultti PPP Agro Advies -konsulttitoimistosta.

Huomio rehuntekoon ja säilöntään

Sinimailasen ja apilan ravintoarvot eivät ole yksiselitteisiä. De Leeuw’n mukaan niihin vaikuttavat suuresti kaikki rehunteon ja säilöntäprosessin vaiheet. Kun kaikki työvaiheet niittämisestä säilöntään tehdään oikein, nämä kasvit soveltuvat mainiosti säilytettäväksi paaleissa. ”Jos halutaan, ettei apilasta karise liikaa lehtiä, on aina punnittava sitä, kuinka paljon apilaheinää kannattaa pöyhiä välillä”, sanoo de Leeuw. ”Siis kuinka kuivaksi tuote halutaan saada ja kuinka tasalaatuisena se on mahdollista paalata. Apila sisältää runsaasti valkuaista. Jos se ei paalattaessa ole riittävän kuivaa tai kuivuus vaihtelee, pilaantumisen riski säilöntäprosessin aikana kasvaa. Jos tuotetta taas kuivataan liikaa pöyhimällä, siitä karisee liikaa lehtiä. Tässä tapauksessa kasvin tärkeää valkuaista joutuu hukkaan. Sinimailaseen pätee sama kuin apilaan, mutta sinimailanen on vielä herkempi. Jos sitä halutaan pöyhiä, se on parasta tehdä heti niiton jälkeen. Kummankin kasvin kohdalla on tärkeää löytää vastuullinen keskitie.”

Karkearehun tehokas käyttö

Kun heinä, apila tai sinimailanen käsitellään huolella, tilan rehuvaranto pysyy hyvällä tasolla. ”Tällöin ostorehua tarvitaan mahdollisimman vähän”, de Leeuw kertoo. ”Mutta pelkät hyvät varastot eivät riitä. On välttämätöntä, että karkearehun hyödyntämiskelpoinen energiasisältö on optimaalisella tasolla. Seuraava haaste on saada karja hyödyntämään tuo rehu ja sen energia mahdollisimman hyvin. Jos rehun maittavuus kärsiin, se näkyy heti pienempänä kulutuksena. Rehu ei saa kulkea pötsin ja suoliston läpi liian nopeasti, sillä jos ruoansulatus on liian nopeaa, kulutus kasvaa suureksi mutta rehuhyötysuhde pienenee. Kuinka korkea tämä taso voi tai saa olla, se riippuu paljon siitä, millaista karkearehua on tarjolla ja mitä karjalle voidaan syöttää.”