Ilmastorehusta maitoa kestävästi ja kannattavasti

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Alapykyn tila hakee ratkaisua ympäristöasioihin Lantmännen Agron ilmastorehun turvin.

Alapykyn tilalla on pitkä, 1600-luvulle ulottuva historia, ja tilan isäntä Jesse Pyky edustaakin jo kolmattatoista sukupolvea tilalla. Tila koostuu kahdesta erillisestä robottinavetasta, joista toinen on tullut osaksi tilaa pari vuotta sitten ja sijaitsee hieman kauempana tilakeskuksesta.

Kehityshaluinen isäntä on lähtenyt innolla mukaan ilmastorehun kokeiluihin, ja tuotos-panos-suhteen parantaminen on toiminut myös hyvänä kannustimena.
- Lantmännen Agron ilmastorehuilla ollaan päästy tavoitteeseen, toteaa Pyky.

Ilmastorehuja syövien lehmien maito toimitetaan tilalta Kuusamon osuusmeijerin välittämänä Kuusamon juustolle, joka jalostaa sen ilmastojuustoksi.

Uusi ilmastorehu vähentää metaanin määrää

Tilalla on ollut alkuvuodesta lähtien käytössä Lantmännen Agron uusi ilmastorehu Maituri Hero, jolla pystytään vähentämään lehmän pötsin tuottaman metaanin määrää. Maituri Hero kuuluu Lantmännen Agron Hero- ilmastorehusarjaan, joka on saanut päivityksen uusimpiin tutkimustuloksiin perustuen.

Rehu perustuu Helsingin Yliopistossa tehtyyn kokeeseen, jossa kävi ilmi, että kauran käyttö yhdessä rypsin öljymäisen rasvan kanssa mahdollistaa metaanintuotannon vähentämisen.

Haasteiden kautta uuteen kasvuun

Alapykyn tila lähti ilmastorehukokeiluun syksyllä 2022, mutta haasteet maitotuotoksissa ja tiinehtymisissä kävivät ylivoimaisiksi kannattavuuden puolesta, joten silloinen rehutoimittaja ja rehu päädyttiin vaihtamaan.

Nyt käytössä oleviin ilmastorehuihin tila onkin erittäin tyytyväinen, ja siitä kertovat myös tulokset. Kolme ihmistä kokopäiväisesti ja kaksi osa-aikaisen työllistävällä tilalla on koettu myös hyvänä Lantmännen Agron asiantuntijoiden ruokintaosaamisen hyödyntäminen.
- Asiakkuusvastaavan kanssa ollaan tehty tiivistä yhteistyötä ruokinnansuunnittelun osalta, toteaa Pyky.

Maitotuotos jopa lisääntynyt ilmastorehun myötä

Kokemukset ilmastorehun käytöstä ovat olleet varsin positiivisia, sillä maitotuotokset on pysyneet hyvänä, jopa hieman nousseet, ja lehmät ovat myös tiinehtyneet hyvin.
- Maidon rasva on laskenut hitusen, joka oli odotettavissa, kun otimme Maituri Heron käyttöön.

Tila kuuluu myös Lantmännen Agron Tuotostutka-lypsyrobottiseurantaan, ja isäntä toteaakin hyötyneensä digitaalisesta seurantapalvelusta mainiosti osana ruokinnan seurantaa ja kehittämistä. Isännän havaintoja ruokinnan onnistumisesta ja rehun toimivuudesta tukee myös lypsyrobottiseurannan raportit. Maidon valkuaispitoisuus on pysynyt hyvällä tasolla.

Maituri Hero -ilmastorehun käytön aloittamista seuraavina viikkoina päivämaito kehittyi erittäin positiivisesti (Kuva 1). Eroa lähtötilanteeseen oli kuukauden käytön jälkeen 2,5 kg. Maidon rasvapitoisuudessa oli useamman kymmenyksen lasku, mikä oli odotettavissa, koska keinot metaanintuotannon vähentämiseksi laskevat tyypillisesti maidon rasvaa, ja lisäksi ilmastorehua edeltävä rehu oli Benemilk pitoisuusrehu. Päivämaidon nousu kuitenkin kompensoi rasvan laskun niin, ettei EKM laskenut (kuva 2).

Maituri Hero -rehu on maittavaa, mistä kertoo lypsyaktiivisuuden nousu. Myöhemmin lypsykertojen määrä on vain jatkanut nousuaan, ollen viimeisimmissä raporteissa hienosti 3,3. Tiheillä lypsyillä on positiivinen vaikutus tuotetun maidon määrään.
Ureaindeksi oli joka raportissa tavoitetasolla tai lähellä sitä. Tämän perusteella ruokinnassa ei ole ollut ylimäärin valkuaista, mikä on avainasemassa pyrittäessä valkuaisen hyväksikäytön tehokkuuteen. Myöskään niukkuutta pötsissä hajoavasta valkuaisesta ei ole ollut, vaan valkuaisruokinta on ollut tasapainoista.

Innolla tulevaisuutta odotellen

Menestystekijöinä tilalla on vahva nautakarjapuolen osaaminen sekä tarkka kannattavuuden laskeminen. Säilörehun laatuun halutaan panostaa ja tulevan kesän visiona onkin pyrkiä tekemään säilörehut mahdollisimman aikaisin.
- Lisäksi kokeillaan tehdä perustettavilta nurmilta kuitua sulavan säilörehun kaveriksi kokoviljasäilörehun muodossa, tuumaa isäntä.

Siirtymäkauden lehmien ruokintaan panostetaan ja pyritään ruokinnan ja hyvien olosuhteiden avulla pitämään lehmät terveinä kohti tuottavaa lypsykautta. Haasteita tilan eläinainekseen on tuonut pari vuotta sitten vuokralle hankittu robottinavetta, jonne hankittu eläinaines oli alkujaan heikohkoa. Eläinainesta on yritetty parantaa nyt pari vuotta siirtämällä ensikot pihanavetasta vuokranavettaan, jonka myötä uudistuseläimien määrä on jäänyt vähäiseksi. Eläinaineksen parantaminen onkin yksi tulevaisuuden tavoitteista.

Vahvan ammattitaidon omaavalla isännällä on tavoitteena tuottaa enemmän maitoa ja kehittää tilakeskusta sekä uusia tiloja tarpeen mukaan. Tilanväki uumoilee, että ilmastoasiat nousevat entistä enemmän tapetille maataloudessa ja katse suunnataan nyt tulevaisuuteen. Jesse Pykyn suunnitelmissa onkin jatkaa ilmastomaidon tuottamista meijerille, kunhan toiminta pysyy kannattavana.

Teksti ja kuva: Henna Julkunen