Hauhon Peltopäivä - kasvintuottajien uusi kohtaamispaikka

Hauhon Peltopäivä järjestetään perjantaina 28.7. Hauholla Lantmännen Agron koetilalla. Peltopäivä tarjoaa kasvintuottajille uuden kohtaamispaikan.

Useat maatalousnäyttelyt painottuvat maatalouden työkoneiden ympärille, ja mikäs siinä, kiiltävää rautaa ja uusinta tekniikkaa on mukava ihailla niin syksyn pimenevissä illoissa kuin kasvukauden työnäytöksissäkin. Maatalousnäyttelyjen joukosta puuttuu kuitenkin kasvintuotantoon keskittyvä näyttely, kun kesän tapahtumakalenterista ei enää löydy aiemmilta vuosilta tuttuja Västankvarnin peltopäivää eikä Ylistaron vastinettakaan.

Ulkomaille sijoittuvat tapahtumat ovat varsin laadukkaita, mutta niissä esillä olevat menetelmät, lajikkeet ja tuotteet ovat kukin kotimarkkinoidensa tarjoamaa ja anti jää ammatillisessa mielessä siltä osin Suomalaiselle vierailijalle vähäiseksi. Pienempiä pellonpiennar- ja teemapäiviä eri toimijat edelleen järjestävät, ja monet hankkeet ovat aktiivisia kullekin ominaisten teemojen ympärillä. Hauhon peltopäivä luotiin vastaamaan tähän tarpeeseen.

Peltopäivä kokoaa ammattilaiset yhteen

Lantmännen Agron koetilalla järjestettävä päivä kokoaa yhteen kasvintuotannon ammattilaiset sekä eri tuotantopanosten valmistajat ja -maahantuojat. Hauhon Peltopäivässä ovat esillä alan keskeiset toimijat. Parisenkymmentä yritystä edustaa laajasti maanviljelyn tarpeita sekä kasvintuotannon eri viljelypanosten toimittajia. Joukossa mukana on myös viljelijöiden sidosryhmiä.

Tapahtuman pääpaino tulee olemaan nimenomaisesti pellolla tehtävän koetoiminnan äärellä. Koeruuduilla on vielä heinäkuun lopulla mahdollista erottaa erilaisten viljelyvalintojen vaikutuksia, arvioida lajikkeiden soveltuvuutta omaan viljelykiertoon ja vielä hyvissä ajoin suunnitella tulevan syksyn kylvöjä.

Tutkimus ja käytäntö yhdistyvät koetilalla

Juhlavuotta viettävä Lantmännen Agro Koetila on toiminut 60 vuotta maatalousalan tutkimuksen parissa. Työtä on tehostettu ja painopiste siirretty peltokasvien lajike- ja viljelytekniseen tutkimukseen. Toiminnan tavoite Hauholla on edelleen viljelijän sadon sekä viljelyn kannattavuuden lisääminen koetoiminnasta saadun tiedon avulla.

Kaupallinen koetoiminta keskittyy läheisesti käytännön viljelyssä havaittuihin ongelmiin. Tutkimusta ei tehdä pelkästään tulosten tekemisen takia vaan ohjaavana tekijänä on käytännön viljely ja siihen erilaisilla toimenpiteillä vaikuttaminen. Esimerkkinä voi mainita nurmen seoskokeet sekä viljelyohjelmakokeet.

KM ruutukisassa ohra kisakasvina

KM ruutukisa Hauholla tarjoaa ohranviljelyyn rohkeita kokeiluja, suurten satojen tavoittelua ja taloudellisen kannattavuuden maksimointia. Tässä kokeessa on kaikille jotain! Ammattitaitoiset viljelijät ja muut maatalousalan toimijat ratkovat ruutumittakaavassa paremmuuttaan, mutta kisassa tavoitteena on myös herättää keskustelua ja toivottavasti löytää uusia oivalluksia käytännön viljelyyn. Tätä koetoiminta on parhaimmillaan.

Lajiketutkimusta tarvitaan Suomessa

Lajikkeet ovat näkyvästi esillä peltopäivässä, mukana ovat Lantmännen Agron edustamien lajikkeiden lisäksi muutkin siementuotannossa mukana olevat yritykset, joten nähtävää riittää. Esillä ovat kaikki kevät- ja syysviljat, mukaan lukien ruisvehnä sekä herne. Syksyn ja seuraavan kevään kylvöjä voi siis suunnitella jo peltopäivillä ja kaikkiin kysymyksiin vastaamassa ovat lajike-edustajat jokaisesta yrityksestä.

Lajikekehitys on edelleen alue, jonka tutkimusta tarvitaan Suomessa ja jopa paikallisesti eri alueilla. Naapurimaissa saadut kokemukset lajikkeista voivat poiketa paljonkin, jolloin koetoiminnalla viljelijän riski lajikkeiden satovarmuudesta on pienempi.

Kasvinsuojelu ja kasvinterveys keskiössä

Jos Hauholta ei löydy vastauksia kasvin ja lohkon vaivoihin, ei sitten mistään. Kokeilla pystyy vakuutteluja varmemmin näkemään, mitä vaikutuksia tarkennetulla kasvinsuojelulla saadaan ja mitä on mahdollisesti vielä odotettavissa puinteja ajatellen. Hivenaineet ja biostimulantit ovat myös vahvasti näkyvillä ruuduilla.

Uutta tekniikkaa ja viljelyohjelmia

Koetilalle Hauholle on investoitu tehokkuutta ja kokeiden luotettavuutta parantavaan tekniikkaan. Drone -tekniikkaa siementuotannon apuna tutkitaan tänä vuonna gradutyön aiheena Hauholla, osa havainnoista on siirretty dronen hoidettavaksi ja kylvöissä ja puinneissa automatiikka ohjaa koeruudun pituutta ja paikkaa. Uusi puimuri mahdollistaa myös sadon mittaamisen heti puinnin aikana.