Eväät karkearehun korvaamiseen ruokinnassa

Kuluneen kesän ensimmäinen nurmisato jäi paikoitellen heikoksi, vaikka suuressa osassa maata saatiin riittävästi karkearehua. Lantmännen Agron kokoamalta listalta kannattaa käydä katsomassa omaan ruokintastrategiaan parhaiten sopivia vinkkejä, joilla pidetään lehmät tuottavina ja terveinä myös ensi talvena.

  • Puntaroi korjuustrategiaa. Onko kannattavaa myöhästyttää toisen sadon korjuuta, jotta saadaan massaa ja kuitua? Kolmas sato on tyypillisesti kovin lehtevää, jossa kuitua on heikosti.
  • Säilörehusatojen jäätyä vähäiseksi kannattaa miettiä myös oljen korjuuta lehmien ruokintaan. Väkirehun osuutta voidaan nostaa, kun säilörehusta on pulaa, mikäli kuitu saadaan esimerkiksi oljen kautta. Oljelle ei voi juurikaan laskea rehuarvoa, mutta sen pitkä korsi edesauttaa pötsin sisällön oikeaa kerrostumista ja pötsin luonnollisia liikkeitä, kun säilörehua joudutaan säästelemään.
  • Kuivan silputun oljen voi säilöä katettuun laakasiiloon, jolloin ei tarvita säilöntäainetta tai peittämistä. Jos keliolosuhteet syksyllä ovat märät, suositellaan säilöntää perinteisempään malliin säilöntäaineen kanssa. Kun olkea käytetään appeessa, tulisi sen olla aina etukäteen silputtua.
  • Hyvälaatuista kuivaheinää kannattaa myös korjata mahdollisimman paljon. Kuivaheinän voi sijoittaa ruokintapöydälle kasaan tai lisätä appeen sekaan.
  • Mieti myös kannattaisiko viljoja korjata kokoviljasäilörehuksi - kuitujen lähteeksi ruokintaan.
  • Väkirehuvalinnalla mahdollistetaan korkeampi väkirehun % -osuus ruokinnassa ja pötsiä puskuroivilla tuotteilla pidetään pötsi toimivana korkeillakin väkirehumäärillä.

Kysy lisää ruokinnasta Lantmännen Agro asiakkuusvastaavilta. Ota yhteyttä!

Henna Julkunen
Ruokinta-asiantuntija, Lantmännen Agro